Druhy grilů

O produktu:

Grilování je tepelná úprava pokrmu, při které na pokrm dopadá tepelné záření. Toto záření bývá vyvolané elektrickou topnou spirálou (v troubě, v mikrovlnné troubě kombinované s grilem) nebo žhnoucími kusy paliva (otevřená ohniště). Grily se rozdělují především podle toho, odkud berou teplo. Existují převážně tři kategorie grilů a to elektrické, plynové a na dřevěné uhlí. Každý z nich je určen pro jiné použití a záleží i na zkušenostech uživatelů, zda jsou začátečníci nebo profesionálové.

Dělení:

Grily můžeme rozdělit do tří základních skupin, podle paliva, které používají. Setkáme se tak s elektrickým grilem, plynovým grilem nebo grilem na dřevěné uhlí.

  • Elektrické grily Na ovládání elektrických grilů není třeba mít žádné zkušenosti. Ovládání je velmi snadné a intuitivní. Teplota se reguluje jediným kolečkem. Vzhledem k tomu, že funguje na elektřinu, nemusí se dokupovat žádné palivo. Většinou se používají v kuchyni nebo na balkónech domů. Díky svým malým rozměrům jsou praktické a skladovatelné. Nevýhodou těchto grilů bývá vyšší cena a snadná poruchovost. Elektrické grily lze dále rozdělit na:
    • Kontaktní grily - na gril se položí například maso a to se následně přiklopí další deskou. Maso je tedy grilováno z obou stran
    • Elektrický gril s roštem - jedná se o klasický roštový gril s elektrickým pohonem
    • Raclette gril - je typický pro svou horní desku, na které se griluje maso a spodní pánvičky, kde se může rozpustit například sýr. Rozpuštěným sýrem následně poléváme grilované maso
    • Plynové grily Oproti klasickému způsobu grilování nad uhlím, zde odpadá složité zapalování uhlíků. Vítězí snadná regulace a bleskově rychlé dosažení provozní teploty. Odpadají i strasti s obtěžujícím kouřem a nežádoucím ohněm. Nemusíte se bát, že se maso na rozpálených uhlících příliš vysuší. Pokrm připravený na plynovém grilu si vychutná každý gurmán.
    • Grily na dřevěné uhlíJedná se o klasickou metodu grilování s dlouhou historii a pevnou tradicí. I v dnešní době má velkou spoustu příznivců. Tyto grily však už nejsou určeny úplným začátečníkům, neboť vyžadují určité zkušenosti.Výhodou je nižší pořizovací cena, nevýhodou naopak stálé dokupování dřevěného uhlí.Gril nikdy nepoužívejte uvnitř, protože dřevěné uhlí produkuje oxid uhelnatý, který je jedovatý. Ujistěte se, že gril stojí na místě v závětří, aby se jiskry z něj nedostaly na lidi nebo na hořlavé předměty.

Grily dále můžeme rozdělit podle způsobu používání na zahradní, přenosné, jednorázové, na kuře a gyros a patří sem i udírny a příslušenství ke grilům.

  • Zahradní gril Šťavnaté hamburgery, křupavá zelenina, voňavý sýr i křehoučké steaky – to vše vykouzlí šikovný zahradní gril během chvilky. Na Allzora.cz najdete jen ty nejkvalitnější pomocníky pro labužnické zahradní akce. Máme tu praktické grily na plyn, klasické grily na dřevěné uhlí i oblíbené elektrické grily. Využít můžete například přenosný gril s udírnou Forester nebo Vogner pánev s víkem.S našimi zahradními grily se stane skvělým šéfkuchařem opravdu každý!
  • Přenosný gril Přenosné grily jsou vyrobeny z lehkých materiálů a jsou určeny k častému přenášení. Oceníte je kdykoliv, kdy jedete do přírody nebo pod stan. Skvěle se též hodí na výlety. Hlavní výhodou těchto grilů je dobrá skladnost, optimální hmotnost a kompaktní velikost.
  • Jednorázový gril Tento typ grilu se hodí pro každého, kdo negriluje pravidelně a nechce utrácet peníze za klasické grily. Jednorázový gril je se svou jednoduchou a praktickou variantou ideální volbou pro ty, kteří grilují jen občas. Hodí se na pikniky, turistiku nebo dovolenou.
  • Na kuře a gyros Zahradní i domácí elektrický gril na kuře a gyros Vám připraví perfektně propečené maso s minimem práce. Rovnoměrné propečení získáte díky prostornější vaně, která je na tyto typy pokrmů uzpůsobena. Kromě šťavnatých steaků a křupavé zeleniny si teď můžete dozlatova ugrilovat i kuře. Někteří pomocníci vlastní i rožeň na kuře, k jiným jej musíte dokoupit.
  • Udírny Udírny jsou zařízení na uzení pokrmů, zejména masa, ale i sýrů, zeleniny, hub, vajec nebo alkoholických nápojů piva a whisky. Uzení znamená tepelnou úpravu pokrmů pomocí kouře. V naší nabídce si můžete vybrat například gril s udírnou a koksovnou Forester nebo přenosný gril s udírnou Forester.
  • Příslušenství ke grilům S pomocí vhodného příslušenství ke grilu bude samotné grilování, údržba i následné čištění mnohem jednodušší. V našem obchodě si například můžete koupit piknikový grilovací pytel Forester nebo poklop na rošt. Užijte si grilování s rodinou či přáteli bez starostí.

Původ:

O původu grilování existuje několik teorií. Pravda ale bude taková, že grilování se vyvinulo přirozeně spolu s tím, jak člověk ovládl umění lovu a zapálení ohně. K těm, kteří se hlásí o svůj podíl zásluh za vznik tohoto gastronomického odvětví, jsou Francouzi. Slovo barbecue údajně pochází z barbe-a-quene, nebo-li pečení od vousů po ocas. Pokud známým labužníkům z Francie tak úplně nedůvěřujete, nabízí se teorie, že grilování pochází od původních obyvatel Ameriky, konkrétně Aravaků, což je poměrně velká skupina jazykově a kulturně příbuzných indiánských kmenů z Jižní Ameriky. Ti maso připravovali na roštu vyrobeném ze syrového dřeva, které nazývali barbacoa. Každopádně platí, že barbecue (nebo chcete-li BBQ, Bar-B-Q či Bar-B-Que) v současné podobě se nejprve do západní Evropy rozšířilo ze Spojených států amerických. A právě v USA má dosud největší tradici a dá se říct, že se pro mnoho lidí stalo součástí životního stylu.

Zajímavosti:

i

Jaká pochoutka se vám pojí s grilováním? Řekneme si několik NEJ, která si za dobu své existence získaly burgery. Čísla vás překvapí! Nejdražší burger z hovězího masa, který je zapsaný v Guinessově knize rekordů, byl servírován v newyorské restauraci Serendipity 3. Stál 7188 Kč a jmenoval se Le Burger Extravagant. Největší porce na světě, která je k dostání, váží 84,3 kg a lze ji nalézt v jídelníčku Mallie 's Sports Grill & Bar v Michiganu. Nazývá se “Absolutně vtipný burger”, a jeho příprava trvá 12 hodin. Poprvé byl servírován 30. května 2009. Za cenu 18930 Kč si v kasinu Paris Las Vegas můžete objednat luxusní porci, která je vyrobená z exkluzivního japonského hovězího masa Kobe a humrů z Maine. Navíc je politý karamelizovanou cibulkou. Zbývající ingredience tvoří sýr Brie a prosciutto (druh sušené vepřové šunky pocházející z Itálie).

Zobrazení Mřížka Seznam

Produkty 1-24 z 64

Stránka
na stránce
Nastavit sestupný směr
Zobrazení Mřížka Seznam

Produkty 1-24 z 64

Stránka
na stránce
Nastavit sestupný směr