Elektrické grily

O produktu:

Elektrické grily můžete používat i v kuchyni či obýváku panelového bytu, protože na rozdíl od klasických nebo plynových grilů neprodukují kouř. Maso z elektrického grilu přitom chutná úplně stejně jako z toho na uhlí.Na obsluhu jsou elektrické grily velmi jednoduché a netřeba mít žádné zkušenosti. Ovládání je úplně snadné a intuitivní. Teplota se reguluje jediným kolečkem, takže obsluhu zvládne i úplný začátečník.

Dělení:

  • Elektrické grily kontaktníMáte rádi grilování? Láká Vás chuť na čerstvě ogrilovaný steak, sýr, hamburger, rybu, klobásu nebo zeleninu? Velkou výhodou kontaktních grilů je fakt, že můžete své oblíbené pochoutky grilovat celoročně. Elektrické grily kontaktní se velmi rychle se nahřejí a jsou zaklapovací, takže žádné zdržování s obrácením a čekáním. Jelikož se jedná o elektrické grily, můžete grilovat i doma, protože neprodukují žádný kouř. Ideální jsou také jako rychlé řešení oběda nebo večeře.
  • Elektrické grily s roštemJedná se o klasický roštový gril, jen pohon je na elektřinu.Výhodou je, že vám alespoň částečně nasimuluje tu správnou grilovací atmosféru. Drobnou nevýhodou je, že tuk odkapává k topnému tělesu, takže elektrický rošt s grilem je náročnější na čištění.
  • Raclette grilRaclette gril je speciální typ grilu pocházející ze Švýcarska a Francie. Typicky ho tvoří horní deska, na které se griluje maso nebo klobásy, a spodní pánvičky, ve kterých můžete rozpustit sýr, často třeba s cibulkou, česnekem nebo houbami. Tím posléze maso poléváte a necháte zapéct. Nejde již o klasické grilování, spíše se tento způsob přípravy masa blíží oblíbenému fondue, ale své příznivce si takový gril určitě najde. Navíc pokud nemáte na sýr chuť, lze spodní pánvičky odstranit a grilovat klasicky.

Původ:

Elektrické grily se vyvinuly přirozeně s grilováním, které je staré jako lidstvo samo. Již pravěcí lidé opékali maso nad přímým ohněm. V 16. století kmen Arawak na ostrově Hispaniola začal připravovat maso nad přímým plamenem umístěné na dřevěném roštu. Říkali tomu barbacòa. Není žádným překvapením, že tento nápad převzali španělští dobyvatelé.Výraz “barbacòa”, který se přetransformoval do anglického “barbecue”, se ještě dale zkrátil na dnes známou zkratku BBQ.Moderní grilování vzešlo ze Spojených států, odkud se rozšířilo do zbytku světa.

Zajímavosti:

i

Za časů našich babiček bylo grilování nazýváno rožněním. Grilovací mříž nebo deska byl rožeň a grilovací jehla „rožníček". I v kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové můžeme nalézt zajímavé grilovací recepty, například „Hovězí jazyk na rožni pečený" a jiné dobroty. Ještě kuchařka z roku 1958 používá stejné názvosloví. Grilování se postupem času stalo nedílnou součástí naší kultury, diskusí, nápadů, jídelníčku.

Zobrazení Mřížka Seznam

23 položek

na stránce
Nastavit sestupný směr
Zobrazení Mřížka Seznam

23 položek

na stránce
Nastavit sestupný směr