Grily na dřevěné uhlí

O produktu:


Grily na dřevěné uhlí jsou bezesporu tím nejklasičtějším způsobem grilování. Výhodou je nižší cena díky technologické nenáročnosti (alespoň u základních a jednoduchých modelů.) Palivový rošt (rošt na brikety) je umístěn vodorovně pod grilovacím roštem. V lepším případě je gril opatřen víkem. Jakmile se stanete majitelem grilu s víkem, můžete grilovat po celý rok. Špičkové grily mají navíc umístěny ve víku a kotli regulátory větracích otvorů zajišťující stálý přívod kyslíku, čímž umožňují bezproblémové grilování. Díky této možnosti regulace vzduchu lze využívat nejen přímou, ale také nepřímou metodu grilování.

Dělení:

Grily na dřevěné uhlí se dají rozdělit na grily na dřevěné grily bezkouřové, grily na dřevěné uhlí kotlové grily, grily na dřevěné uhlí s udírnou, grily na dřevěné uhlí vodní, grily na dřevěné uhlí přenosné a grily na dřevěné uhlí jednorázové.

  • Bezkouřové grily
    Grily na dřevěné uhlí bez kouře se skvěle hodí ke grilování na balkoně nebo uprostřed Vašeho obývacího pokoje. Výhodou je, že nihoho nemusíte obtězovat zápachem.

i

Gril je na klasické dřevěné uhlí, nicméně jeho konstrukce umožňuje, aby odtékající tuk na potraviny nekapal, neškvařil se a nedýmil.

Ventilátor, který je součástí grilu, vhání čerstvý vzduch do zásobníku dřevěného uhlí a stará se o rovnoměrné, efektivní a bezkouřové hoření. Ventilátor je na běžné tužkové baterie. Tento systém umožňuje, aby se gril na rozpálil velmi rychle. Během dvou až tří minut je vše připraveno a Vy můžete grilovat.Grilovací teplotu lze navíc pohodlně regulovat otočným ovladačem přívodu vzduchu po straně zařízení a to během nahřívací fáze i během samotné úpravy jídla.

  • Kotlové grily
    Kotlové grily patří ke klasice grilování. Řadí se mezi grily na dřevěné uhlí a mezi spotřebiteli patří k těm nejoblíbenějším.Tyto grily mají svůj charakteristický a nezaměnitelný vzhled a tvar. Jejich součástí je poklop, díky němuž můžete grilovat za každého počasí.Každý zákazník jistě ocení cenovou dostupnost kotlového grilu.Drobnou nevýhodou je fakt, že nemůžete teplotu regulovat knoflíkem, ale musíte regulovat ručně podle množství žhavých uhlíků. Pokud negrilujete pravidelně, ale berete to jako zpestření každodenního života, kotlový gril je pro Vás ta pravá volba.
  • Grily s udírnou
    U grilů s udírnou můžete kromě grilování využít i praktickou funkci uzení. Grilovat a udit tak můžete současně.Udit můžete klasické pokrmy jako je maso nebo sýr.Už nemusíte řešit dilema, zda si maso raději ugrilujete nebo ho budete udit. U grilů s udírnou můžete využít oba způsoby. Grily s udírnou mohou být na plyn nebo grily na dřevěné uhlí.
  • Vodní grily
    Vodní gril je zajímavou variantou ke klasickým grilům a rozhodně sebou nese několik výhod. Především obsluha takového grilu je mnohem jednodušší a pohodlnější než u klasického grilu.Uvnitř vodního grilu je umístěn lavor s vodou, který slouží jako chladič vzduchu, díky němuž dosáhnete ideální teploty k úpravě masa. Pokrmy pak nejsou přepalovány ve vysoké teplotě. Tuk, který odkapává z masa, stéká do lavoru s vodou, takže nevznikají karcinogenní látky jako v běžném grilu. Topíte tvrdým až středně tvrdým dřevem z listnatých stromů. Musí být samozřejmě bez nátěru a suché. Jeho spotřeba je velmi malá: během večera vystačíte s jedním kbelíkem polínek. Vodní grily se hodí na všechny typy potravin od masa až po houby nebo zeleninu.
  • Přenosné grily
    Přenosné grily jsou ideální na dovolenou, kempování nebo výlet do přírody. Díky svým malým rozměrům je můžete snadno zabalit a převézt, kam budete chtít. Může se jednat o grily na dřevěné uhlí, ale seženete například i plynovou variantu.
  • Jednorázové grily
    Hledáte cenově dostupné grily na dřevěné uhlí, které se vejdou do batohu či kufru auta? Jednorázový gril je ideální volbou. Díky jeho kompaktní velikosti jej můžete vzít s sebou takřka kamkoliv. Funkci kuchyně vynahradí v kempu, na pikniku, na horské túře i rybářském výletu. Navíc jej neponesete zpátky domů ani ho nemusíte nikde skladovat. Je potřeba mít na paměti, že jednorázový gril můžete používat jen venku. Před grilováním si tedy zvolte vhodný prostor.

    Původ:

Grily na dřevěné uhlí se vyvíjely společně s grilováním. První grily na dřevěné uhlí byly dost primitivní a mnoho lidí si ještě pamatuje z nedávné doby zdlouhavé rozpalování grilu. Výrobci se snažili grily na dřevěné uhlí vylepšit pomocí různých fukarů, fénů a nejrůznějších tekutých podpalovačů. Opravdový pokrok přinesl nový systém pro snadné a rychlé zažehnutí grilu. Některé grily jsou tak opatřeny systémem QuickStart, díky kterému gril zapálíte během několika vteřin pomocí jedné sirky, novinového papíru a dřevěného uhlí.

Zajímavosti:


Dříve si dřevěné uhlí vyráběli lidé sami.Používali k tomu tak zvané milíře. V nich se zažehlo dřevo zakryté zeminou. Po rozhoření se přístup vzduchu omezil na minimum. Dřevo tak zůstalo vystaveno vysoké teplotě a desítky hodin doutnalo = karbonizovalo. Při teplotách zhruba do 500 °C a bez přístupu vzduchu dřevo uhelnatí. Tento fyzikálně-chemický děj se nazývá nízkoteplotní pyrolýza. Z historických milířů používali dřevěné uhlí například skláři, huťaři nebo kováři jako nenahraditelný zdroj intenzivního žáru. Průmyslově se dnes dřevěné uhlí vyrábí v kovových karbonizérech.
Dřevěné uhlí se v nevelkém množství dá vyrobit i kutilským způsobem a použít ho například pro domácí grilování.

Zobrazení Mřížka Seznam

17 položek

na stránce
Nastavit sestupný směr
Zobrazení Mřížka Seznam

17 položek

na stránce
Nastavit sestupný směr