Grily na gyros

O produktu:

Grily na gyros jsou často používány v rychlých občerstveních, pojízdných i stacionárních stáncích a dalších podobných stravovacích provozech. Gyros je řecká specialita – plátky okořeněného jehněčího, vepřového nebo kuřecího masa se připravují působením tepla na svislém otočném špízu. Vzdálenost špízu od zdroje tepla je možné v určitém rozmezí regulovat a tím volit i intenzitu přípravy v závislosti na prodejnosti speciality. Kuchař odřezává propečené kousky masa a s různými přílohami je podává zákazníkům. Podle množství masa připraveného na špízu volíme velkost grilu od cca 7 ks až po několik desítek kg.

Dělení:

Grily na gyros se klasicky dělí na elektrické a plynové.

  • Elektrické grily na gyros Elektrické grily na gyros nebo také elektrické gyrosy jsou skvělým pomocníkem pro přípravu gyrosu. Jedná se o výkonné zařízení, které se postará o perfektní přípravu masa. Elektrické gyrosy jsou vhodné do všech gastro zařízení.
  • Plynové grily na gyros Plynové grily na gyros jsou skvělým pomocníkem pro přípravu gyrosu. Jedná se o výkonné zařízení, které se postará o perfektní přípravu masa. Plynový gril na gyros je vhodný do všech gastro zařízení. Plynové grily na gyros musí mít elektrickou přípojku 230 V na pohon špízu.

Původ:

Gyros vznikl z tureckého Döner Kebabu, který se poprvé objevil v 19. století v Burse. Do Řecka se gyros dostal ze Soluně. Připravuje se z různých druhů masa, především skopového nebo vepřové kýty, grilovaných na velkém svislém rožni s tepelnými zářiči na elektřinu nebo plyn. Hmotnost násady masa bývá kolem 100 kg (70 – 150). Po dosažení spotřebního propečení v potřebné hloubce se postupně odkrajuje dlouhým nožem jako několikacentimetrové plátky nebo nudličky.

Zajímavosti:

i

Jak už bylo řečeno, gyros k nám přišel z řecké kuchyně. Ta má velkou tradici a prastarý původ. Ještě v dobách, kdy si sousedé v Evropě pochutnávali pouze na vařených kostech ulovených zvířat, si Řekové užívali rafinované delikatesy jako knedlíčky z pavího masa, vařená vejce mořských ptáků, kořeněné sýry a medové koláčky. Pro řeckou kuchyni bylo již tehdy typické používání aromatického koření: oregana, máty, bobkového listu i kopru. Říká se, že evropská civilizace začala u stolu ve starověkém Řecku. Pro dokonalou kuchyni a lahodné víno se stalo Řecko domovem bohů a kolébkou naší civilizace.

Nelze najít produkty odpovídající výběru.