Příslušenství ke grilu

Definice:

Grilování patří mezi oblíbenou letní činnost. Velký boom zaznamenalo zejména ve Spojených státech, odkud k nám dorazilo. Vybrat si můžete z nepřeberného množství grilů všech velikostí a značek. Grilovat můžete uvnitř i na zahradě. Preferujete elektrický gril, plynový gril nebo dáváte přednost klasice na dřevěné uhlí? Na dovolenou se Vám bude jistě hodit přenosný gril a pakliže grilujete výjimečně, oceníte grily jednorázové. Ať už preferujete jakýkoliv gril, nezapomínejte přitom na neméně důležité příslušenství ke grilům.

Dělení:

Příslušenství ke grilům je značně obsáhlé. Můžeme je rozčlenit na grilovací nářadí, grilovací rošty, grilovací kameny, motorky na gril, teploměry, obaly, alobaly a pečící papír, jednorázové nádobí, nádobí na gril, grilovací jehly, lávové kameny, uhlí a brikety, podpalovače, čističe, příslušenství pro udírny a další příslušenství ke grilům.

  • Grilovací nářadí

Základem každého příslušenství ke grilům jsou kvalitní grilovací kleště. Díky nim můžete maso snadno obracet, aniž byste ho museli propichovat a připravili se tak o šťávu plnou chutí. Na menší kousky masa se hodí grilovací pinzeta. Kromě kleští oceníte grilovací obracečku, mašlovačku na maso, grilovací vidlici a nezbytným pomocníkem je též ostrý dlouhý nůž.

  • Grilovací rošty

Grilovací rošt je základní pomůckou každého grilu. Rozeznáváme zejména rošty do krbu, rošty nastavitelné, rošty obracecí, rošty na ohniště, rošty kruhové, rošty na gril, grilovací kruhy, rošty obdelníkové, Bio rošty a desky ke grilům. Podle manipulace můžeme rozdělit rošty na otočné, nastavitelné a pevné. Důležitou roli také hraje, z jakého materiálu je rošt vyroben. Nejčastěji bývají zhotoveny z litiny, smaltu a nerez.

  • Grilovací kameny

Grilovací kámen umožňuje snadné a efektivní grilování díky stálé teplotě kamene. Největší výhodou je, že díky němu neodkapává z grilovaných pochoutek žádný přebytečný tuk do ohně, nic se tedy nepřepaluje a grilování je mnohem zdravější a chutnější. Grilovací kameny jsou jedním z nejpoužívanějších příslušenství ke grilům.

  • Motorky na gril

Motorky na gril jsou chytrou vychytávkou příslušenství ke grilům. Nemusíte rožněné maso otáčet sami. Při používání motorku dbejte na to, aby se motorek nepřetížil. Toho docílíte tím, že maso napíchnete ve středu jehly. Ke grilování drůbeže vcelku Vám postačí motorek do patnácti kilogramů.

  • Teploměry

Kuchyňské teploměry vám usnadní přípravu masa na požadovaný stupeň propečení. Pomohou také s kontrolou minimální teploty, která stačí pro zničení škodlivých bakterií. Teploměr na maso bývá vyroben z nerezové oceli, tudíž nerezaví. Digitální teploměry bývají napájeny tužkovou baterií.

  • Obaly

V žádném příslušenství ke grilům by neměly chybět ochranné obaly na gril. Chrání vašeho grilovacího miláčka před nepříznivým počasím, ale i před prachem a dalšími škodlivinami. Značně tak prodlouží dobu životnosti grilu.

  • Alobaly a pečící papír

Při grilování se Vám jistě bude hodit i alobal a pečící papír. Pečicí papír je speciální tím, že je obalený vrstvou oxidu křemíku, který má ale takové vlastnosti, že může být použít maximálně do teploty kolem 230°C. Při grilování takových teplot dosahujete zcela běžně. Alobal se taky hodně používá po grilování,kdy je výborný na odpočinutí masa, protože v alobalu chladne pomaleji a šťáva zůstává v mase. Využití určitě najdete i při nepřímém grilování a pomalém uzení.

  • Jednorázové nádobí

Jednorázové nádobí se hodí k příslušenství ke grilům jednoduše proto, že ho po grilovací párty vyhodíte a nemusíte se starat o údržbu. Do této kategorie spadají například kelímky, tácky, talíře, misky a podobně.

  • Nádobí na gril

Z nádobí na gril zcela jistě vedou misky na odkapávání tuku a šťáv. Některé se hodí i pro metodu nepřímého grilování. 

  • Grilovací jehly

Jehla na rožnění se hodí pro přípravu kusu masa vcelku. Stačí jej napíchnout co nejvíce na střed a následně otáčet prostřednictvím držadla nad ohněm. Možností je také zakoupení sady s motorem, takový otočný rožeň nad ohniště nebo na gril vám umožní jídlo rovnoměrně propéct téměř bezpracně. Některé grilovací jehly jsou teleskopické, takže je můžete uzpůsobit pokrmu, který připravujete.

  • Lávové kameny

Lávový kámen je přírodní materiál pocházející z dnes již vyhaslých sopek, který velice rychle absorbuje teplo. Kameny umístěné v grilu na spodním palivovém roštu nad plynovým hořákem jsou zahřívány na vysokou teplotu; výsledkem je žár, který vyzařuje na griládu (tj. např. grilované maso) umístěnou na horním grilovacím roštu. Efekt je stejný jako u grilů na dřevěné uhlí, kde zdrojem žáru je rozžhavené dřevěné uhlí. Lávové kameny slouží také jako rozptylovač tepla.

  • Uhlí a brikety

Uhlí a brikety jsou tím pravým příslušenství ke grilům. Výroba dřevěného uhlí spočívá v karbonizaci, tedy zahřívání na vysokou teplotu bez přísunu vzduchu. Jeho kvalitu určuje velikost a druh dřeva – nejčastěji se používá směs tvrdých dřevin. .

  • Podpalovače

Podpalovače patří neodmyslitelně k příslušenství ke grilům, protože bez nich zkrátka gril nezapálíte. Populární tekuté podpalovače začaly v posledních letech nahrazovat ekologické podpalovače vyrobené z certifikovaného dřeva, konkrétně z provazců dřevité vlny a parafínu. Alternativou jsou gelové podpalovače, které oceníte díky jejich nižší pořizovací ceně.

  • Čističe

K příslušenství ke grilům by měly patřit i čistící prostředky, kterými zlikvidujete mastnotu vzniklou grilováním. Díky vhodně zvolenému příslušenství ke grilům se vyhnete mastnotě i připáleninám.

  • Příslušenství pro udírny

Abyste si mohli uzené pokrmy vychutnat dosyta, nezapomínejte na kvalitní příslušenství ke grilům a udírnám. Hodit se budou určitě teploměry pro udírnu, ale stejně tak oceníte praktický háček nebo generátor kouře.

Původ:

O původu grilování a příslušenství ke grilům existuje několik teorií. Pravda ale bude taková, že grilování se vyvinulo přirozeně spolu s tím, jak člověk ovládl umění lovu a zapálení ohně. K těm, kteří se hlásí o svůj podíl zásluh za vznik tohoto gastronomického odvětví, jsou Francouzi. Slovo barbecue údajně pochází z barbe-a-quene, nebo-li pečení od vousů po ocas.

Zajímavosti:

Novinkou ve světě grilů jsou vodní grily. Ty mají v mezičásti umístěn lavor s vodou, ta chladí teplotu ohně a zároveň zachytává odkapávající tuk a mastnotu z masa či uzenin. Pod grilem se topí dřevem a maso se griluje ve směsi vodní páry a tepla.

Zobrazení Mřížka Seznam

16 položek

na stránce
Nastavit sestupný směr
Zobrazení Mřížka Seznam

16 položek

na stránce
Nastavit sestupný směr