Alobal

O produktu:

Název alobal vznikl spojením chemické značky hliníku „Al“ a slova „obal“. Alobaly či hliníková fólie je hliník upravený do kovových plátků.Obvykle mají tloušťku od 6 do 200 mikrometrů. V domácnostech se používá fólie o síle kolem 15 mikronů. Jedná se o velmi poddajný materiál, který se snadno tvaruje okolo předmětů. Na druhou stranu je velmi křehký a náchylný k poškození. Z tohoto důvodu bývá pro většinu použití laminován do jiných materiálů, většinou plastů nebo papíru (např. pro másla a sýry je toto balení typické). V polovině 20. století alobaly vytlačily dříve používaný staniol. Na rozdíl např. od papíru si alobaly zachovávají svůj tvar. Oblíbené jsou pro své vlastnosti jako je neprůsvitnost, neprodyšnost, vyšší tepelná vodivost či izolační vlastnosti. Velké oblibě se těší také jako šikovná pomůcka při grilování.

Původ:

Švýcarský podnikatel Heinrich Alfred Gautschi si nechal v roce 1905 patentovat výrobu hliníkové fólie. Výroba spočívala v tom, že, se válcoval tenký hliníkový plech, který se vždy přepůlil a přeložil na sebe. Takto se pokračovalo do té doby, dokud nevznikl „balík“ o 64 vrstvách fólie. Díky této metodě bylo možné získat o mnoho pevnější a flexibilnější fólii, nežli vyválcováním jen jednoho hliníkové plechu. O šest let později obdržel Robert Victor Neher společně s Erwinem Lauberem a Albertem Gmürem patent na válcování tzv. nekonečných pásů hliníkové fólie. Alobaly se začal vyrábět průmyslově a v polovině 20. století postupně nahradil do té doby používaný staniol.

Zajímavosti:

i

V roce 2003 Evropa vyprodukovala 880 000 tun a Spojené státy přibližně 660 000 tun. Zhruba 75 % produkce najde využití jako obalový materiál pro potraviny, kosmetiku a chemické látky. Zbývající čtvrtina se uplatní v průmyslu. Vyrábějí se i alobalové role pro využití v domácnostech – ty pak nacházejí uplatnění při pečení nebo pro zabalení potravin s tendencí propouštět mastnostu.

Nelze najít produkty odpovídající výběru.