Grilovací kameny

O produktu:

Grilovací kameny jsou určený pro zdravé, velmi chutné a snadné grilování. Grilovací kámen (z lávy, leštěné žuly) má tloušťku 3 centimetry. Pokrmy připravované na grilovacích kamenech mají lahodnou chuť, jsou šťavnaté uvnitř a jemné až křupavé na povrchu. Grilovací kameny se hodí na přípravu masa, zeleniny i ryb. Grilovací kameny udržují stálou teplotu, díky čemuž se grilované maso dokonale propeče. Další nespornou výhodou je, že díky němu neodkapává z grilovaných pochoutek žádný přebytečný tuk do ohně. Připravovaný pokrm se tak nepřepaluje. Po dokončení grilování je třeba nechat kámen vychladnout a poté jej otřít čistým a vlhkým hadříkem. Pro odstranění větších nečistot lze použít speciální škrabku, a to i během grilování.

Dělení:

Grilovací kameny mají různý tvar. Setkat se můžete se čtvercovými, kulatými, obdelníkovými nebo hranatými. Důležitější než tvar je ale materiál, ze kterého jsou vyrobeny. Grilovací kameny se nejčastěji vyrábí z mramoru, lávy, případně žuly.

  • Mramorové grilovací kameny Mramorové grilovací kameny patří ke klasice grilování. Oblíbené jsou pro své vlastnosti, mezi něž patří dobrá akumulace tepla. Grilovací kameny z mramoru jsou také velmi odolné a spolehlivé. Jen je třeba počítat s tím, že pro dokonalý výsledek musíte nechat kámen dostatečně dlouho rozehřát. Výhodou je také fakt, že ke grilování postačí pouze kapka oleje.
  • Lávové grilovací kameny Lávové kameny jsou přírodním materiálem, který pochází z dnes již vyhaslých sopek.Charakteristickou vlastností je rychlá absorbace tepla.Kameny umístěné v grilu jsou plynovým hořákem zahřívány na vysokou teplotu, díky čemuž vznikne opravdu rovnoměrný žár. Porézní povrch lávových kamenů vstřebává navíc velké množství tuku, který odkapává při grilování a tím z velké části zabraňuje jeho nežádoucímu vzplanutí. Kameny neshoří a příliš se neopotřebovávají, lze je proto na rozdíl od dřevěného uhlí používat opakovaně.
  • Žulové grilovací kameny Grilovací kameny ze žuly také velmi dobře drží teplo a jsou populární pro svoji stabilitu. Při pořízení tohoto kamene vám odpadají starosti s údržbou, protože žula se snadno udržuje. Pro bezpečnou manipulaci bývají žulové grilovací kameny často zasazeny v kovovém rámu. Nevýhodou žulových kamenů je, že jsou při změně teploty náchylnější k popraskání.

Původ:

Grilování masa na rozpálených kamenech znali už pravěcí lidé a některé kmeny jej využívají dodnes jako hlavní způsob tepelné úpravy. Samotná metoda grilování pokrmů na grilovacích kamenech se nijak zásadně nezměnila. Vývoj zaznamenaly hlavně grily, které grilovací kameny používají.

Zajímavosti:

    i

    V poslední době získává na popularitě tak zvaný himálajský solný kámen.Pokrmy připravené na tomto kameni získávají jemně slanou chuť. Grilovací deska je z řezaného pákistánského solného krystalu který obsahuje mnoho minerálních látek. Deska se dá použít nejen na grilování, ale i zajímavé servírování. Je antibakteriální a má vysokou vlhkost, což ji umožňuje zahřát na extrémní teplotu. Hodí se pro grilování menších kousků masa, zeleniny, ryb apod.

Nelze najít produkty odpovídající výběru.