Grilovací nádobí

O produktu:

Teplé počasí přímo vybízí k setkání s rodinou, přáteli či sousedy. Můžete je pozvat na svou grilovací párty. Kromě samotného grilu budete potřebovat kvalitní grilovací nádobí.To se vyplatí nebrat na lehkou váhu, protože nádobí na gril které použijete, ovlivní výslednou chuť pokrmů, které připravujete. V dřívějších časech si lidé vystačili s hliníkovým ešusem, který je sice velmi odolný, ale pokrmy se v něm relativně snadno připalují. Doba pokročila a s ní i vývoj grilovacího nádobí. Moderní grilovací nádobí by mělo splňovat několik parametrů. Jedním z nich je požadavek, aby vydrželo vysoké teploty, které při grilování vznikají. Dalším důležitým parametrem je, aby byl povrch nádobí nepřilnavý. Grilovací nádobí by také mělo mít dno, které je uzpůsobeno k rovnoměrnému rozptýlení tepla.

Dělení:

Grilovací nádobí zahrnuje široký okruh. Určitě by neměla chybět kvalitní grilovací pánev, hrnec s poklicí, misky na zeleninu nebo misky na odkapávání tuku. Dalšími užitečnými pomocníky jsou různé stojany (stojan na drůbež, stojan na kotlety a žebírka apod) a držáky (držák na rybu a zeleninu, držák na kukuřici atd).

  • Pánev na gril Grilovací nádobí včetně pánve na gril se vyrábí většinou z litiny. Je to logické, protože litiny je velmi odolná a snadno absorbuje teplo. Mezi nejznámější pánve na gril určitě patří wok, díky které proniknete do tajů asijské kuchyně. Jiné pánve (například Deluxe) se zase skvěle hodí pro grilování ryb a mořských plodů.
  • Hrnec s poklicí na gril I s grilovací hrnce jsou často zhotoveny z litiny. Typicky si na tomto grilovacím nádobí připravíte guláš, ale taky se v něm dá upéct třeba i chleba.
  • Misky na gril Misky (například hliněné) mohou být víceúčelové. Jednak slouží jako miska pro přípravu třeba zeleniny na grilu. Misku umístíte pod potraviny na grilu, kde zachytí šťávu a Váš gril tak zůstane čistý. Misky jsou také ideální pro nepřímé grilování. Misky na gril můžete také použít jako vložku k zachycování tuku.

Původ:

O původu grilování a příslušenství ke grilům existuje několik teorií. Pravda ale bude taková, že grilování se vyvinulo přirozeně spolu s tím, jak člověk ovládl umění lovu a zapálení ohně. K těm, kteří se hlásí o svůj podíl zásluh za vznik tohoto gastronomického odvětví, jsou Francouzi. Slovo barbecue údajně pochází z barbe-a-quene, nebo-li pečení od vousů po ocas.

Zajímavosti:

    i

    Zakladatel společnosti na výrobu grilů Weber George Stephen starší přišel v sedmdesátých letech dvacátého století s originálním marketingovým nápadem. Rozhodl se uspořádat tzv. sendvičový den. O co se přesně jednalo? George se dohodl s místní bankou na tom, že každý příchozí zákazník si může koupit sendvič v předem stanovený den (tzv. sendvičový den). George původně doufal, že bance pro její zákazníky prodá 40–50 sendvičů. Nakonec z toho byly tři plné náklaďáky a banka založila 650 nových účtů!

Zobrazení Mřížka Seznam

1 položka

na stránce
Nastavit sestupný směr
Zobrazení Mřížka Seznam

1 položka

na stránce
Nastavit sestupný směr