Grilovací nářadí

O produktu:

Abyste si opravdu užili grilování se vším, co k němu patří, budete potřebovat kromě samotného grilu i grilovací nářadí. Základem pro grilovací nářadí jsou grilovací kleště. Pomocí kleští můžete maso snadno obracet, aniž byste ho museli propichovat a připravili se tak o šťávu plnou chutí. Dalšími užitečnými pomocníky jsou grilovací obracečka, mašlovačka na maso, grilovací vidlice, ostrý nůž, kvalitní kartáč a grilovací jehlice. Ke grilovacímu nářadí můžeme přiřadit například ještě štětec na marinování nebo číšnický otvírák. Grilovací nářadí lze koupit samostatně nebo v sadách.

Dělení:

  • Grilovací kleště Grilovací kleště patří mezi základní pomůcky pro grilovací nářadí. S nimi můžete pohodlně manipulovat s masem, zeleninou či jinými dobrotami, které jste si ke grilování připravili. Grilovací kleště jsou většinou vyrobeny z kvalitní nerezové oceli, a to především z důvodu její velké odolnosti vůči mechanickému poškození a vysokým teplotám. Pro lepší uchopení bývají rukojeti vyrobeny z jiných materiálů, zejména ze dřeva nebo jsou potažené gumou.
  • Grilovací obracečka Grilovací obracečka se používá pro podebrání grilovaných pokrmů, aby se oddělily od grilovací plochy. Grilovací kleště spolu s obracečkou usnadní rychlé obrácení či posunutí všeho, co se právě připravujete. Moderní obracečky jsou opatřeny poutkem pro zavěšení a opěrkami. Odložená obracečka na nich stojí a nedotýká se přímo plochy. Stůl při grilování tak nezašpiníte.
  • Mašlovačka na maso Mezi grilovací nářadí určitě patří i praktická mašlovačka na maso.Slouží k potírání grilovaného masa, kuřete a podobně směsí oleje, soli a koření (aby získalo chuť a křupavou kůrku). Rukojeť může být buď pletená nebo vyrobená z nerez oceli. Modernější typy mívají pracovní část vyrobenou z ohnivzdorného silikonu.
  • Grilovací vidlice Grilovací vidlice má hned dvojí využití. Můžete ji využít k obracení větších kusů potravin nebo pokud víte, kam píchnout, s ní vyzkoušet míru propečení grilovaného masa.
  • Grilovací nůž Grilovací nůž by měl být zejména dostatečně ostrý. Výhodou je delší rukojeť a čepel. Pro grilování se hodí nože s masivní konstrukci, díky které lépe zapadnou do prostředí kolem rozžhaveného grilu. Grilovací nože můžete koupit samostatně nebo v sadách. Součástí sad často bývá malý, střední, velký a filetovací nůž.
  • Kartáč na gril Vaše grilovací nářadí by mělo obsahovat i kvalitní kartáč na udržování grilu v čistotě. Některé kartáče na gril jsou multifunkční, to znamená, že kromě samotného kartáče jsou vybaveny i škrabkou a abrazivní houbou.
  • Grilovací jehly Mezi další potřebné věci na grilování patří například jehly pro přípravu špízů a větších kusů masa. Často jsou vybaveny elektrickým motorkem.

Původ:

O původu grilování a grilovacího nářadí existuje několik teorií. Pravda ale bude taková, že grilování se vyvinulo přirozeně spolu s tím, jak člověk ovládl umění lovu a zapálení ohně. K těm, kteří se hlásí o svůj podíl zásluh za vznik tohoto gastronomického odvětví, jsou Francouzi. Slovo barbecue údajně pochází z barbe-a-quene, nebo-li pečení od vousů po ocas.

Zajímavosti:

    i

    V roce 1952 napadlo George Stephena, který pracoval jako svářeč u firmy Weber Brothers Metal Works, vyrobit jednoduchý kulatý gril tím, že rozříznul kovovou bóji. Horní část používal jako víko, které udržovalo teplo i chuť masa. Vznikla tak opravdová ikona používaná dodnes při grilování na dřevěném uhlí.

Zobrazení Mřížka Seznam

7 položek

na stránce
Nastavit sestupný směr
Zobrazení Mřížka Seznam

7 položek

na stránce
Nastavit sestupný směr