Grilovací rošty

O produktu:

Žádný správný gril se neobejde bez kvalitního roštu.Grilovací rošty by měly být maximálně čisté. Určitě se vyhněte tomu, aby na nich zbyly zbytky jídla nebo připečené mastnoty. Připálené zbytky masa a jiné nečistoty mohou totiž způsobit, že se maso bude k roštu lepit a hlavně negativně ovlivní jeho chuť. A vy přece chcete při grilování cítit chuť čerstvého masa a ne toho z minulého týdne. Proto před každým grilováním, jakmile máte gril správně rozpálený, vezměte kartáč s ocelovými štětinami a grilovací plochu důkladně očistěte.

Dělení:

Grilovací rošty se dělí z mnoha hledisek. Například podle tvaru rozeznáváme grilovací rošty kulaté, grilovací rošty obdelníkové nebo grilovací kruhy. Zásadní je, z jakého materiálů jsou grilovací rošty zhotoveny. Nejčastěji se setkáme s grilovacími rošty z litiny nerez a smaltu.

  • Grilovací rošty z litiny Ocelová litina je typická schopností akumulovat a rozvést teplo. Studené syrové maso při kontaktu s rozpálenou litinou takzvaně odskočí a nepřilepí se. Děje se tak hlavně kvůli tomu, že na dobře vodivé masivní litině pod masem nezůstanou chladnější místa. Litinový rošt je vyrobený většinou z lamel ve tvaru V, které na ostré straně dávají výrazné grilovací stopy, na straně žlábku zase slouží jako flavorizér - zachycují část šťávy a nechají ji vypařovat těsně pod grilovaným masem pro intenzivnější chuť. Nevýhodou těchto roštů je náročnější údržba.
  • Nerez grilovací rošty Nerez vede a akumuluje teplo o poznání hůř, než litina. Často se proto nerezové mřížky dělají masivnější, aby se tato nevýhoda alespoň z části eliminovala. Naopak, oproti litině mají výhodu v tom, že je vydrhnete kdykoliv se vám zlíbí, klidně i měsíc po posledním použití. A nikdy nezrezaví, nepokroutí se a ani se jinak nezničí.
  • Smaltované grilovací rošty Smalt se hodí především pro plynové či elektrické grily, jelikož je poněkud náročnější na údržbu a manipulaci. Čištění hrubějším kartáčem se nedoporučuje, jelikož by mohlo dojít k poškození povrchu.

Původ:

O původu grilování a grilovacích roštů existuje několik teorií. Pravda ale bude taková, že grilování se vyvinulo přirozeně spolu s tím, jak člověk ovládl umění lovu a zapálení ohně. K těm, kteří se hlásí o svůj podíl zásluh za vznik tohoto gastronomického odvětví, jsou Francouzi. Slovo barbecue údajně pochází z barbe-a-quene, nebo-li pečení od vousů po ocas.

Zajímavosti:

    i

    V roce 1952 napadlo George Stephena, který pracoval jako svářeč u firmy Weber Brothers Metal Works, vyrobit jednoduchý kulatý gril tím, že rozříznul kovovou bóji. Horní část používal jako víko, které udržovalo teplo i chuť masa. Vznikla tak opravdová ikona používaná dodnes při grilování na dřevěném uhlí.

Zobrazení Mřížka Seznam

2 položek

na stránce
Nastavit sestupný směr
Zobrazení Mřížka Seznam

2 položek

na stránce
Nastavit sestupný směr