Farmářské maso a BIO

Definice:

Farmářské maso a BIO

Drůbež z ekologických hospodářství je chovaná tradičním způsobem ve výbězích a pastvinách na čerstvém vzduchu. Fyzická aktivita a pastva mají pozitivní vliv na vyšší kvalitu masa. Např. farmářské maso z kuřat má výraznou chuť, je křehké a oproti masu z velkochovu vykazuje nižší obsah tuku a škodlivých, tzv. nasycených mastných kyselin. Obsahuje optimální množství bílkovin a je bohatým zdrojem selenu, fosforu, zinku a vitamínu B.

Králičí maso je lehce stravitelné, má jemná svalová vlákna, minimální množství kolagenu a nízký obsah tuku. Je bohatým zdrojem bílkovin se zastoupením všech esenciálních aminokyselin. Králičí farmářské maso má nízkou energetickou hodnotu, proto je jeho konzumace vhodná při redukčních dietách. BIO maso králíků je bohaté na draslík, fosfor, síru, hořčík, zinek a vitamíny B.

Využití:

Všechny druhy BIO  drůbeže, jak maso, tak i droby, můžeme vařit nebo dusit.  V případě vaření je třeba především pamatovat na to, že způsob vaření závisí na konečném jídle. Pokud chcete získat chutné, šťavnaté maso, vložte je do vroucí vody. Pokud chcete, aby maso dodalo chuť, když připravujete esenciální vývar – vložte maso do studené vody.  Oproti tomu dušení spočívá ve vaření v nevelkém množství vody s přidáním tuku, který je nositelem chuti.   Vzhledem k vyšší teplotě než jaká je při vaření, můžeme dusit obtížněji zpracovatelné kusy. Dušení se osvědčuje ideálně u těch kusů masa, které mají silnou, vyzrálou chuť, protože se vyrovnává s aromaty pocházejícími z omáčky. Čím menší jsou kousky, tím rychleji se tepelně zpracuje.  Největší výhodou dušení je dřívější příprava pokrmu, který po určité době chutná lépe, díky čemu ušetříte čas do doby servírování.

Zajímavosti:

Farmářské maso, BIO chutná lépe

Zkuste si někdy přivonět k běžnému masu ze supermarketu a tomu čerstvému od farmáře. Poznáte hned rozdíl. U barvy to možná nebude tak zřejmé na první pohled, protože se masokombináty naučily do masa přidávat různé látky a barviva, aby maso vypadalo lépe, než tomu tak ve skutečnosti je. Co ale rozhodně rozeznáte, je jeho chuť.  Farmářské maso (BIO) voní a chutná jako žádné jiné. Může za to strava, pohyb, slušné zacházení a veškerá péče i během zpracování. Navíc se vám bude lépe připravovat. Farmářské maso(BIO) je správně odleželé, nepouští vám při smažení a pečení tolik vody, jako to ze supermarketu a chutná prostě skvěle. Takové  pečené farmářské BIO kuře je prostě pecka.

Proč je farmářské maso dražší?

Vzhledem k nižším výnosům, přírůstkům i dojivosti, jsou biopotraviny asi o třetinu dražší, než jsme zvyklí u potravin pocházejících z běžného zemědělství. Je nutné si však uvědomit, že v tomto případě člověk platí nejen za hodnotnější a zdravotně nezávadné výrobky, ale rovněž podporuje ekologicky šetrný způsob zemědělství, který se podílí na zlepšování našeho životního prostředí. Bio maso má vždy garantovaný prokazatelný původ.

Nelze najít produkty odpovídající výběru.