Křídla

Definice:

Nejméně masitou část představují křídla, jsou však velmi křehká a vláčná.Kuřecí křídlo obsahuje nejméně masa, převažuje kost s kůží. Křídla mají jemnou bílou svalovinu s vysokým obsahem kvalitních bílkovin. Chuťově jsou neutrální, takže stejně jako telecí maso nabízejí velkou kulinářskou variabilitu.

Využití:

Kuřecí křídla si lidé oblíbili při grilování, rožnění, nebo pečení, spíše jako menší chuťovku k různým dipům. Kuřecí křídla se mohou využít i při vaření vývarů. Křídla nejlépe chutnají pečená nebo grilovaná, před úpravou se často nakládají do pikantní marinády. Společně se skeletem a krkem se hodí pro přípravu silného kuřecího vývaru. 

Krůtí křídla nacházejí využití při přípravě drůbežího vývaru a mohou se péct nebo grilovat.

Zajímavosti:

Zbytky z porcování kuřete jsou surovinou pro vynikající silný vývar. Profesionálové si připravují vlastní bujón z křídel a polévkové zeleniny, který posléze používají při vaření polévek a omáček.

Jak posílit šťavnatost

Maso na kuřecích křídlech je křehké. Při vysokých teplotách skutečně ztrácí na objemu a vysuší se. Nejhorší je v tomto ohledu smažení. Ale při šetrném, třeba i pomalejším tepelném zpracování zůstane vláčné, stejně jako kůže, která při tom lehce zklihovatí.

Kuřecí Křídlo se skládá ze tří částí.

První je masitá s jednou krátkou silnější kostí, ta přiléhá přímo k prsnímu masu. Druhá část obsahuje víc kostí, ale pořád ještě poskytuje maso, do kterého se lze zakousnout. Zato poslední část, špička, by se dala popsat jako kosti potažené kůží. Není na ní pořádně co sníst, navíc se při pečení začne jako první připalovat.

Z toho vyplývá, že na pečená nebo grilovaná kuřecí křídel se hodí jen první dvě masitější části, špička je neužitečný ořez. Tím neříkám, že patří vyhodit! Špičky nasypte do sáčku, uložte do mrazáku a až příště budete vařit kuřecí vývar, tak si na ně vzpomeňte.

Nemusíte se bát, že oddělením špiček přijdete o velkou část jídla. Z jednoho a půl kila kuřecích křídel budete mít malou hrstičku špiček – tenhle ořez je tedy opravdu malý, obnáší zhruba 10 % hmotnosti koupeného masa.

Rozdělení křídel je snadné. Řez musíte vést kloubem. Klidně si pro začátek pomozte tím, že křídlo v každém kloubu násilím rozevřete a ohnete do protisměru, tím se vykloubí a vznikne prostor k nenásilnému proříznutí. Postupem času zjistíte, kde přesně musíte říznout, aby nůž projel měkkými chrupavčitými tkáněmi kloubu, takže vám to půjde i bez vykloubení.

Nelze najít produkty odpovídající výběru.