Polévkové směsi a vnitřnosti

Definice:

V současné době se drůbež dodává již většinou bez vnitřností, ty se dodávají samostatně rozdělené podle druhu, nejčastěji se dodávají mražené. K drůbkům se počítá kromě vnitřností - játra, žaludky, srdce i některé části masa - části křídel, krky, nohy a hlava.

Využití:

Smažené, pečené, vařené, grilované, dušené – způsobů, jak připravit vnitřnosti, je mnoho. Jsou označovány jako „pátá čtvrtina“, čili zvířecí vnitřnosti, využívané ke spotřebě, jsou levné a obsahují velké množství hodnotných bílkovin a minerálních látek.  Vnitřnosti vyvolávají mnoho kontroverzí, nicméně v kulinárním světě jsou originální lahůdkou a stále častěji jsou zahrnovány do jídelních lístků prestižních restaurací na celém světě.

Zajímavosti:

Pár receptů jak využít drůbeží vnitřnosti:

Drůbeží játra a srdíčka na slanině

srdíčka rozkrojíme a spolu s očištěnými játry opláchneme,

spaříme vařící vodou a přecedíme, slaninový základ zaprášíme

moukou a orestujeme, zalijeme vodou, prošleháme. Zavaříme,

kmín, mletý pepř, spařená srdíčka a dusíme, přidáme játru

a dodusíme, dosolíme.

Husí žaludky zadělávané

opláchnuté žaludky zalijeme vodou, sůl, nové koření, pepř

a vaříme, k poloměkkému masu přidáme kořenovou zeleninu

a dovaříme, připravíme světlou zásmažku z másla, muškátový

oříšek a zalijeme prochladlým vývarem, rozšleháme a provaříme, zjemníme smetanou a přecedíme na obrané nakrájené husí žaludky, máslo, dochutíme, sypeme zelenou petrželkou.

Plněné husí krky

pečlivě očištěné, případně i opálené husí krky stáhneme opatrně z kůže, maso uvaříme v osolené vodě s cibuli, během varu přidáme vepřové maso, ke konci varu přidáme husí játra, maso z krků obereme od kostí, nakrájíme, přidáme namočenou housku, vejce, česnek, sůl, muškátový květ, zázvor, zelenou petrželku, vepřové maso nakrájené na kostičky a nakrájené husí játra, zpracujeme hmotu, dle potřeby přilijeme vývar z vařených krků, směsí naplníme husí krky a oba konce uzavřeme, vaříme ve vývaru z krků, podáváme teplé i studené.

Nelze najít produkty odpovídající výběru.