Prsa

Definice:

Drůbeží prsa jsou po vykoštění bez kosti, může se objevit jen malá chrupavka, kterou lze lehce odkrojit. Drůbeží prsa tvoří velký a malý prsní sval, stehna sestávají z více svalových snopců. Podíl prsou se u kuřat a krůt s přibývajícím věkem zvyšuje, zatímco podíl masa ze hřbetu a křídel je stále nižší.

Dělení:

Kuře

Kuřecí prsa jsou oblíbeným bílým masem. Je nízkotučným a všestranným pokrmem, který obsahuje slušnou porci bílkovin a dalších významných látek, o kterých se až tak nemluví. Není divu, že se kuřecí prsa staly tou nejobvyklejší potravinou při nabírání svalů.

Krůtí

Různé části krůty mají různé výživové hodnoty. Největší podíl masa na krůtě představují prsa, která mají vyvážený poměr bílkovin a tuku. Po odstranění kůže se z krůtích prsou stane ideální dietní potravina, jelikož většina tuku se ukládá právě v a těsně pod kůží.

Husa

Pro husí maso je charakteristická tmavá barva a vyšší obsah tuku, který se pohybuje okolo 7 %. Znakem kvality jsou masitá prsa a světlá silná kůže beze skvrn, trhlin a zbytků peří.

Kachna

Kachní maso je skvělé na funkci svalů. Sodík má vliv na svalovou hybnost, dodává svalům energii a posiluje je. Je také výborný na prevenci svalových křečí. Dostatečná dávka sodíku nás navíc zbaví svalových křečí, ať už jsou jakkoli silné. Kachní maso přispívá ke zdravým kostem a zubům. Je to hlavně díky vápníku a fosforu.

Využití:

Použití drůbežích prsou je mnohostranné. Drůbeží prsa stačí naklepat a použít jako řízek, či nakrájet na nudličky, nebo medailónky a využít maso na čínu, nebo do zeleninového salátu.

Kachní prsa se hodí k pečení, dušení i grilování. Na stehnech si pochutnáme, když jsou pomalu dušená ve vlastním tuku. V české kuchyni známe především pečenou kachnu na soli a na kmínu, s knedlíky a zelím. Kachna je ale také hojně používaná v asijské kuchyni, kde ji doplňují hřebíčkem, zázvorem nebo skořicí. Kachní prsa, stehna je možno marinovat, grilovat nebo jinak tepelně upravovat. Výborně chutná i s ananasem a vytváří tak zvláštní, ale vynikající kombinaci.

Často se konzumují prsa kuřete, ze kterých se mohou dělat například řízky

Nejvyšší obsah bílkovin a nízkou kalorickou hodnotu mají krůtí prsa, jsou proto vhodná pro přípravu dietních pokrmů.

Zajímavosti:

Pro výraznější chuť a šťavnatost krůtích prsou, zvolte naložení do marinády. Nejdietnější částí krůty jsou prsa bez kůže, ostatní části pečte na mřížce, přebytečný tuk z nich okape.

Nelze najít produkty odpovídající výběru.