Uzené maso

Definice:

Uzené maso kuřecí, krůtí, kachní nebo husí v udírně získá charakteristickou chuť. V případě uzení drůbeže je potřeba pamatovat na to, že uzené maso, v němž je menší obsah tuku, se udí kratší dobu, než prorostlé. Dlouhá doba strávená v udírně navíc způsobí nahořklou chuť, takže je potřeba bedlivě hlídat každou chvilku.

Původ:

Historie uzení spadá dle některých zdrojů až do období pravěku – je zřejmé, že podobným způsobem upravovali lidé maso před více než 80 000 léty. Uzené maso, zejména vepřové, bylo známé i na našem území. Vzhledem k tomu, že maso jedli prostí lidé zpravidla pouze v neděli, bylo uzení jediným způsobem, jak uchovat maso ze zabíjaček po delší dobu.

Využití:

Uzené maso -  kuřecí je skvělé k přílohám, které už nemají tak výraznou chuť. Je tedy skvělé k bramborovému pyré s různými příměsemi, k vařeným bramborám, hráškovému krému, do zapečených brambor, ke šťouchaným bramborám, do sendvičů nebo do teplých i studených zeleninových salátů těstovinových salátů.

Trhané kuřecí  uzené maso nejen dobře chutná, ale v pokrmech i zajímavě vypadá. Navíc není potřeba dodávat další chutě, protože chuť uzeného masa je delikátní sama o sobě.

Kuřecí uzené maso je pochoutka. Při podávání uzeného masa nezapomínejt, že jeho chuť je už tak dosti výrazná. Proto může být dostačující třeba jen čerstvé pečivo a zelenina. I zdravá večeře tak může mít aroma uzeného!

Osvěžující kombinace se zeleninou může být ideálním řešením pro lehké večeře nebo večerní svačinky při posezení u sklenky vína.

Zajímavosti:

Tipy pro drůbeží uzení masa:

  • Nejvhodnější pro uzení jsou kuřecí prsíčka nebo vykostěná stehna (kosti ale nevadí, jde jen o formu – někdo je tam nechává třeba i záměrně).
  • Větší kusy drůběžího masa (zejména v případě husy nebo kachny) je vhodné naporcovat.
  • Jestli je uzené maso dostatečně nasolené poznáte tak, že kousek upečete a ochutnáte.
  • Čerstvé koření je mnohonásobně chutnější, než kupované sušené.
  • V případě koření se držte hesla, že méně je více.
Nelze najít produkty odpovídající výběru.