Hovězí na guláš

Definice:

Příprava na dokonalý výsledek začíná výběrem masa. Hovězí na guláš se nejlépe hodí hovězí kližka. Má vysoký obsah kolagenu, takže je po uvaření měkká a šťavnatá. Při nákupu dejte přednost masu z býka, ne z krávy. guláš uvaříte i z plece, měla by však být prorostlá.

Využití:

Skvělé hovězí na guláš:

  • kližky – je to masitá a klihovitá partie. Klihovaté části se v omáčce rozpustí a dodají jí sílu. Použijte buď přední, nebo zadní;
  • karabáčku – je méně klihovatý a více masitý;
  • hovězího krku – má v sobě tučné části, které můžete vyříznout, pokud vám nechutnají.

Na hovězí guláš potřebujete:

  • 4 lžíce sádla
  • 1 kg cibule, nakrájené najemno
  • 1 kg hovězí na guláš
  • 1 l hovězího vývaru
  • ½ krajíce staršího chleba, nakrájeného na kostičky
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce majoránky
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžička pepře

Ve větším kastrolu rozehřejte polovinu tuku a dejte opékat cibuli. Kostky hovězího na guláš osolte a opepřete. Až bude cibule opečená dohněda, přidejte k ní maso.

Pomalu opékejte. Kdyby se vám maso připékalo, zlehka ho podlijte vývarem. Zatímco se maso restujte, na menší pánvi si rozehřejte zbytek tuku a opečte na něm kostičky chleba.

Jakmile je maso opečené ze všech stran, přidejte k němu protlak a krátce zarestujte. Podlijte trochou vývaru. Přisypte papriku a znovu krátce zarestujte. Potom zalijte vývarem tak, aby bylo maso ponořené, ale neplavalo.

Přidejte kmín, utřený česnek a osmažený chléb. Hrnec zakryjte pokličkou a pomalu duste, dokud maso nezměkne. Když je maso hotové, přidejte majoránku a ještě krátce provařte.

Podávejte s knedlíkem nebo čerstvým chlebem.

Zajímavosti:

Ideální hovězí na guláš, se kterým bude chutnat dokonale, je kližka. Tato část masa je poměrně prorostlá tukem, který díky pomalému vaření maličko zahustí šťávu a také dodá masu potřebnou chuť a šťavnatost.

Základní recept na guláš byl velice jednoduchý.  Hovězí na guláš a cibule má byt stejné množství, která se osmažila v kotli na trošce omastku do zlatova. Pak se přidalo maso které se orestovalo, osolilo, zasypalo maďarskou paprikou, zalilo trochou vody, a dusilo v kotli nad otevřeným ohněm až do měkka.

Tento guláš se ničím nezahušťoval protože k jeho zahuštění stačila ta cibule. Přidávání česneku a rajského protlaku případně zahušťování kváskem nebo jíškou přišlo až později.

Nelze najít produkty odpovídající výběru.