Hovězí plec

Definice:

Hovězí plec je významná část přední čtvrtě jatečně opracované půlky jatečných zvířat. Jejím podkladem je kostra hrudní končetiny bez zápěstních, záprstních a prstních kostí. Svalovina, která tvoří maso II. jakosti, je tvořena lopatkovými svaly, svaly paže a předloktí.

U skotu se hovězí plec dále dělí na čtyři části:

  • kulatá plec (maso tvoří nadhřebenový a trapézový sval) – nazývaná také jako „falešná svíčková“)
  • plátek (podlopatkový sval)
  • plochá plec (podhřebenový sval a sval deltový)
  • velká plec (hlavní podíl tvoří trojhlavý sval pažní)
  • husička (natahovače prstů)
  • kližka (ohybače prstů)

Z hovězí půlky skotu o živé hmotnosti 500 kg tvoří hovězí plec průměrně 14,6 kg.

Využití:

Velkou hovězí plec vcelku využijete při přípravě svátečních pečení, například na červeném víně, kořenové zelenině nebo houbách, skvěle chutná i pozvolna dušená na cibuli. Nakrájená na kostky se výborně hodí k přípravě guláše, perkeltu, použít ji lze na ragú, závitky a rolády. Maso se s oblibou zpracovává také v mleté podobě – na burgery, karbanátky nebo masové kuličky.

Maso z kulaté hovězí  pleci oceníte při přípravě masových pečení. Uplatní se v tradiční české kuchyni v kombinaci se smetanovými omáčkami, výborně chutná dušená na víně, česneku nebo houbách. Vyzrálé maso je skvělé na minutkovou úpravu – z této části se připravují steaky s názvem Chuck tender, využít ji lze i k přípravě medialonků nebo špízů. Hovězí plec se hodí se na závitky či rolády a v syrové formě nalezne využití při přípravě tatarského bifteku.

Řez se skvěle hodí k pečení a dušení a je oblíbenou volbou kuchařů při přípravě tradičních českých omáček jako svíčková na smetaně, koprová nebo rajská. Připravit ji lze také na víně, houbách, používá se na ragú a výborně chutná vařená nebo uzená. Vyzrálé maso se využívá na minutky – připravují se z něj například oblíbené steaky Top blade.

Hovězí plec lze nakrájet nadrobno či na nudličky a vykouzlit z ní různé směsi nebo ragú. Další možností je nakrájet hovězí plec na plátky a ty následně péct či dusit, ať už na přírodno, nebo společně s dalšími ingrediencemi (např. se zeleninou či žampiony).

Zajímavosti:

Kulatá hovězí plec (falešná svíčková) – podobá se pravé svíčkové a je vhodná k pečení vcelku, na tatarské bifteky a na přípravu marinované pečeně.

Hovězí plec představuje velkou část přední čtvrtě a prodává se rozdělená na části. Maso je poměrně libové, má však větší podíl vaziva.

Kulatá hovězí plec se díky prorostlosti jemným vazivem hodí pro přípravu ragú, dušených pokrmů nebo na guláš. Maso zůstane šťavnaté i bez nutnosti špikování.

Nelze najít produkty odpovídající výběru.