Hovězí přední

Definice:

Hovězí krk je část předního hovězího masa složená z více menších svalů.

Svalovina je prorostlejší se silnými vlákny, avšak díky poměrně vyváženému poměru tuku a svaloviny má velmi dobré kulinářské vlastnosti. Je vhodná nejen na dušení a vaření, ale rovněž pro výrobu mletého masa a výrobků z něj.

Využití:

Hovězí přední je použitelné od steaku přes mleté až po omáčky, záleží na fantazii a zručnosti kuchaře. Správně uvařené žebro bude vždy šťavnaté a chutné. Charakter jídla je nutné přizpůsobit masu. Ale není to jen o něm, nýbrž také o správné příloze.

Jiné do hrnce, jiné hovězí přední do trouby

Už u řezníka by měl zákazník vědět, na co chce hovězí přední použít. Každá jeho část je totiž vhodná pro jiný způsob kuchyňské úpravy:

  • Hrudí - Pochází z přední části pod ramínkem, nabízí se s kostí i bez. Hovězí přední hrudí se hodí na pomalé pečení a dušení. Špička má méně kostí a je masitější. Zadní hrudí se vaří a podává s omáčkou, rolované se peče. Z hrudí s žebrem je i výtečný guláš.

  • Vysoké žebro - Nejlepší na vaření a dušení, protože maso nabobtná a snadno se stahuje z kostí. hovězí přední žebro se používá se do hustých masových polévek i vývarů, ale také k přímé konzumaci s nastrouhaným křenem a česnekem.

  • Pupek - Maso bez kosti, obvykle se vaří v tlakovém hrnci a dusí, dají se z něj připravit i závitky.

Kavkazská polévka šorpa z hovězího předního

Ingredience

  • 2 ks velká brambora
  • 1 lžička mletá sladká paprika
  • 4 stroužky česnek
  • 1 ks cibule
  • 100 g rajský protlak
  • 1 ks mrkev
  • 400 g hovězí přední maso

Postup přípravy

Hovězí přední očistíme a nakrájíme na menší kostky. Oloupanou cibuli jemně usekáme a 2 stroužky česneku nakrájíme na plátky. Zbývající česnek prolisujeme. Oloupané brambory a mrkev nakrájíme na kousky. Omytou petrželku osušíme a jemně usekáme.

Na oleji orestujeme cibulku dozlatova, přimícháme nakrájené maso a česnek. Vše krátce opečeme a jakmile se maso zatáhne, vmícháme mletou papriku, rajský protlak a vývar. Polévku osolíme, opepříme a zvolna vaříme asi 1 hodinu. Když je maso téměř měkké, přidáme nakrájené brambory a mrkev a dovaříme doměkka. Nakonec kavkazskou polévku ochutíme prolisovaným česnekem a necháme přejít varem.

Teplou kavkazskou polévku šorpa rozdělíme na porce, posypeme petrželkou a podáváme s pečivem.

Zajímavosti:

Jaké hovězí přední koupit

Hovězí přední z mladších kusů má po uvaření sice o něco méně plnou chuť, zato je dřív měkké a šťavnatější. Ze staršího skotu zase vychází výraznější vývar, ale maso se vaří déle a požitek sníží i jeho dlouhá vlákna.

Hovězí přední je maso obecně zdrojem velmi kvalitních bílkovin, neobsahuje sacharidy a množství tuku záleží na části, odkud pochází. Bohatě přináší do těla také železo, draslík, fosfor a vitamin A. Hovězí přední žebro a hrudí mohou jíst zdraví i nemocní, záleží na úpravě. Vařené, případně umleté se uplatní v šetřicích dietách, pikantnější podobu s chuťově výraznou omáčkou zase ocení diabetici a lidé snižující tělesnou hmotnost. Při přípravě jídla musí ale šetřit moukou a tukem.

Hovězí přední pochází z dobře vyvinutých svalových částí, proto je maso aromatické, s výraznou chutí. Jen vzpomeňte, jak nádherně provoní kuchyň silný hovězí vývar.

Nelze najít produkty odpovídající výběru.