Hovězí zadní

Definice:

Hovězí kýta je tzv. hovězí zadní maso, považované za jedno z nejhodnotnějších částí hovězího. Jednotlivé svaly obsahují velmi málo tuku a vaziva. Jedná se tak o velmi libové části masa.

Kýtu dělíme na několik částí: ořech (předkýtí), vrchní a spodní šál a květovou špičku.

Využití:

Ke grilování se nabízí nejen svíčková, roštěnec nebo pupek, ale i hovězí zadní třeba květová špička-Rump Steak, vrchní šál či ořech.

Hovězí zadní  se skvěle hodí na pečení v celku, na dušení, můžete z něj klidně vyrábět rolády a používat i k omáčkám.

Má výbornou, masitou chuť, je relativně levná a grilovaná je opravdu dobrá. Hovězí zadní můžete péct vcelku nebo nakrájet na steaky – ať už se rozhodnete jakkoliv, bude to pochoutka!

Hovězí zadní se hodí k dušení a pečení, připravuje se z ní například: Znojemská pečeně nebo Hovězí na divoko. Plátky se dají podusit, ale i zavinout do ptáčků či rolád. Vrchní šál se může připravovat jako steak, na grilu, na plátky a nebo jako minutka. Spodní šál je z celé kýty nejtužší, hodí se proto k pečení.

Zajímavosti:

Vůbec nejlepší kousky hovězího masa jsou hovězí zadní a svíčková. Hovězí zadní je libový kus masa vhodný k závitkům, roštěnkám a někdy i na steaky.

Dušené hovězí zadní na rajčatech

Ingredience

  • 1 lžíce smetana
  • 4 lžíce sterilovaný hrášek
  • 500 g hovězí zadní maso
  • 4 ks kyselá okurka
  • 3 ks nakládané chilli papričky
  • 6 stroužků česnek
  • 1 konzerva loupaná rajčata

Postup přípravy

Libové odleželé hovězí zadní maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na větší kostky, osolíme a opepříme. Česnek sloupneme a nakrájíme na jemné kostičky. Nakládané červené chilli papričky překrájíme. Sterilovaný hrášek necháme okapat. Nakládané kyselé okurky nakrájíme na kostičky.

Na oleji necháme zpěnit nakrájený česnek, na který vložíme kostky hovězího masa, krátce orestujeme, zmírníme teplotu a přikryjeme poklicí. Jakmile maso pustí šťávu přilijeme trochu hovězího vývaru, ale jen tolik aby, aby tekutina dosahovala do výše masa. Dusíme na mírném ohni doměkka a podle potřeby po malých částech přiléváme vývar.

Měkké hovězí kostky vyjmeme a do vývaru vmícháme loupaná rajčata a směs rozmixujeme na hladkou omáčku. Vrátíme kostky masa, přidáme pokrájené okurky, chilli papričky, okapaný hrášek a vše podle vlastní chuti opepříme a osolíme. Nakonec omáčku můžeme zjemnit sladkou smetanou.

Dušené hovězí  zadní na rajčatech podáváme s rýží a hustě sypeme petrželovou natí.

Skladování

Hovězí zadní ve vakuovém balení vydrží déle, u řezníka však máte záruku kvality. V lednici hovězí zadní nechte maximálně tři dny. Dvě hodiny před zpracováním maso vyjměte z lednice, případně otevřete balíček - maso lehce zesvětlá a při tepelné úpravě nedostane takový teplotní šok.

Hovězí zadní a víno

Chuť kýty podtrhne výrazné červené víno, středně těžké až těžké. Hovězí na divoko snese velmi těžké. Hovězí na pivě zapíjejte tekutým chlebem.

Nelze najít produkty odpovídající výběru.