Telecí

Definice:

Telecí maso v sobě spojuje dietní kvality s vynikající chutí. Předností telecího masa je jeho křehkost a velmi jemná chuť – navíc oproti běžnému hovězímu má telecí maso při vysokém obsahu bílkovin téměř o polovinu méně tuku (31 g v hovězím a 17 g v telecím). Konzistence i barva masa závisí na stáří zvířete a složení jeho krmiva. Telecí maso nepotřebuje dlouhou dobu zrání, lze je tepelně upravit už dva až tři dny po porážce.

Telecím masem nazýváme maso zvířat poražených ve stáří do osmi měsíců. Maso ze zvířat ve stáří nad osm měsíců již nazýváme mladým hovězím.

Telecí maso se dělí podle způsobu výkrmu dobytka a to na mléčné (tzv. milkfed, dokrmované po celou dobu mlékem) a dokrmované krmnou směsí (tzv. grainfed, rosé).

Telecí maso je velmi jemné konzistence a chuti, s nízkým obsahem tuku. Jedná se tak o maso dietní a lehce stravitelné. Z tohoto důvodu je doporučováno pro dětskou stravu.

Využití:

Telecí maso se většinou spotřebuje pro okamžitou kuchyňskou úpravu a jen malé množství se využívá pro výrobu speciálních uzenin.

Hodí se zejména na minutky – setkáte se tak nejčastěji s telecím v podobě přírodních a smažených řízků, medailonků, steaků, dušených nebo pečených minutek. Telecí plecko si můžete vychutnat jako ragú, v rizotu anebo zadělávané a upravené třeba na paprice.

Ať už si telecí maso připravíte jakkoliv, nebo na něj zajdete do restaurace, určitě si pochutnáte.

Mezi nejhodnotnější části telecího masa patří kýta, vhodná na minutky, řízky či medailonky a pečeně, která se většinou peče vcelku. Po té pak plec vhodná k pečení i dušení a hrudí, které se často nadívá a peče. Nakonec zbývají ještě krk a kolínka. Telecí maso má velký obsah vody a není určené k dlouhému skladování.

Zajímavosti:

Telecí maso nepotřebuje dlouhou dobu zrát a je možné ho tepelně upravit už dva dny po porážce.

Je charakteristické křehkostí a jemnou chutí – navíc obsahuje vysoký podíl bílkovin a téměř o polovinu méně tuku než maso hovězí.

Telecí maso má jemnou chuť, dobře snoubí s čerstvými bylinkami, jako je pažitka, petrželka, šalvěj, tymián nebo rozmarýn. Vhodnou kombinací je také smetana či bílé víno, výtečné je i spojení s houbami a zeleninou, například s chřestem, mrkví, fazolkami nebo hráškem.

Barva telecího masa je jasně šedorůžová. Telecí maso je křehké, šťavnaté a libové a díky jemným svalovým vláknům je také mnohem snáz stravitelné než ostatní druhy masa. I proto se často používá pro nejrůznější dietní pokrmy. Nemusí se ani dlouho tepelně upravovat – využívá se tak pro přípravu minutek.

Na druhou stranu obsahuje telecí maso více vody a snadno se proto kazí. Obecně bývá telecí dražší než hovězí ze staršího skotu.

Zobrazení Mřížka Seznam

11 položek

na stránce
Nastavit sestupný směr
Zobrazení Mřížka Seznam

11 položek

na stránce
Nastavit sestupný směr