Bylinky, houby

Definice:

Bylinky  jsou rostliny, které prospívají zdraví. Používají se nejčastěji v kuchyni pro ochucení pokrmů. Bylinky se používají čerstvé, nebo sušené. Čerstvé bylinky jsou pochopitelně o něco voňavější. V sušeném stavu už se pak často označují jako koření.

Koření jsou usušené části rostlin a bylin - aromatické kořeny, semena, kůra, plody, či poupata. Používá se k dochucení jídel. Většina z nás bez koření neuvaří vůbec nic.

Dělení:

Řezané: Jde přitom o dobrou alternativu živých bylinek v kontejnerech. Prodej bylinek probíhá v tomto případě většinou v plastových vaničkách. Cena bývá nižší než u bylinek v květináčích a v lednici vydrží také několik dnů, když se o ně správně postaráte.

V květináči Snad nejoblíbenější se staly v posledních letech živé bylinky v květináči. Důkaz vidíte každý den  v rozšiřujícím se sortimentu supermarketů. Po celou sezónu je prodávají zahradní centra a online obchody. Jsou maximálně čerstvé a vydrží nejdéle.

Směsi: Bylinky a koření se nepoužívá jen samostatně, ale často spolu s jinými. Proto se vyrábějí i různé směsi koření. Nejčastěji je používáme pro dochucení jídel např: ryb, guláše atd. Kořenících směsí se vyrábí velké množství, příklady – Kari, Směs pěti koření, Kečup, Worcestrová omáčka, Tabasco, Chutney, Bouquet garni, Fines herbes, Barbecue, Baharat, Adžika, Grilovací koření, Harissa.

Koření  se obvykle používá k vylepšení chutě a vůně pokrmů, někdy také k jejich konzervaci. Vyrábí se ze sušených nebo čerstvých částí rostlin.

Původ:

Je nám známo, že bylinky pochází z lístků rostlin, ale koření pochází například z kůry, květů, pupenů, kořenů, plodů a semen. To znamená, že můžeme z jedné rostliny získat několik možných variant produktu s naprosto odlišnou chutí a možnostmi přípravy, jako bylinky a koření. Jednou z takových rostlin je například Koriandr, kde se hojně využívají čerstvé listy, pak semena i kořen a všechny části této rostliny mají jinou chuť i vůni. Nejinak je na tom také například Pískavice (řecké seno), kde se podobně jako u koriandru využívají jak lístky, tak i semena.

Využití:

V dnešní době si již nedokážeme představit jakoukoliv přípravu každodenních běžných pokrmů bez koření a bylinek, které dodává jídlu typicky příznačnou chuť, ale i vůni.

Používá se k dochucení  polévek, omáček a masitých jídel.

Bylinky a koření se dříve používaly především pro léčebné účely.

Čerstvé bylinky a koření zásobují lidské tělo velkým množstvím vitamínů a minerálních látek.

Různé bylinky a koření zabírají proti nemocem, ekzémům, pomáhají trávení, působí proti plynatosti, snižují hladinu cholesterolu, chrání před srdečními chorobami.

Zajímavosti:

Kombinace bylinek a koření může výrazně zvednout chuť pokrmů, ale na druhé straně může i nevhodná kombinace, či příliš velké množství určité byliny, chuť jídla dost pokazit. Proto je vhodné používat osvědčené kombinace bylinek a koření. Dobré je také si každou kombinaci, která nám zachutnala zapsat, abychom ji nezapomněli a příště mohli opět použít.

Zobrazení Mřížka Seznam

Produkty 1-24 z 41

Stránka
na stránce
Nastavit sestupný směr
Zobrazení Mřížka Seznam

Produkty 1-24 z 41

Stránka
na stránce
Nastavit sestupný směr