Mléko a mléčné nápoje

Definice:

Kravské či kozí mléko zná asi každý, neboť hlavně první uvedené je součástí jídelníčku většiny z nás, a to jak v podobě nápoje, tak i dalších výrobků vyrobených z mléka, nebo jako přísady do pečiva apod. Posledních pár let je stále diskutovanější intolerance mléčné bílkoviny. Řešení spočívá v použití rostlinného mléka, ať už jde o sójové, rýžové, mandlové, kokosové či makové a další. Jejich výroba je přitom velmi jednoduchá.

Mléko a mléčné výrobky jsou velmi důležité složky výživy. 

Dělení:

BIO a farmářské

  • Bio mléko

BIO mléko je produktem ekologického zemědělství, které plně odpovídá světovým trendům ve zdravé výživě. 

  • Farmářské mléko 

Pod pojmem farmářské mléko se rozumí mléko, které nebylo podrobeno žádnému tepelnému ošetření nebo homogenizaci, ale bylo pečlivě filtrováno a rychle zchlazeno. Absence tepelného zpracování, jako je pasterizace a sterilizace, umožnila zachování přírodních prvků v plném rozsahu, jako jsou například drahé laktobacily (mléčné), které posilují obranu imunitního systému a oživují střevní bakteriální flóru. Hrají důležitou roli v deaktivaci karcinogenních látek a při prevenci proti alergiím.

  • Čerstvé mléko

Čerstvé mléko obsahuje celou škálu mikroorganismů, příznivých i nepříznivých. Přirozená mikroflóra především zahrnuje bakterie mléčného kvašení - rod Lactobacillus a Bifidobacterium. Působí probioticky, to znamená, že příznivě ovlivňují rovnováhu střevní mikroflóry.

  • Trvanlivé

Trvanlivé mléko nelze nazvat čerstvým mlékem, jelikož zde dochází k vysokému tepelnému ošetření. Díky vysokému záhřevu nad 110 °C se ničí všechny přítomné mikroorganismy, spory i většina enzymů. Cílem vysokého zahřátí je tzv. praktická sterilita, což znamená, že četnost spor je menší než 1 zárodek v 10 000 litrech mléka.

  • Mléčné nápoje

Mléčné nápoje, jsou mléčné výrobky které obsahují víc než 50 % mléka nebo syrovátky. Mléčné nápoje jsou častěji ochucené s různými příchutěmi.

  • Jogurtové nápoje

Aby se výrobek mohl označit jako "jogurtový nápoj", musí nejméně polovinu tvořit jogurt. A aby se nápoj mohl nazývat mléčný, musí v něm být víc než polovina mléka nebo syrovátky.

Jogurtový nápoj má osvěžující chuť a je lehce stravitelní, dokonce i pro lidi se zažívacími potížemi.

Kefír a zákys

  • Kefír

Mléčný nápoj s léčivými účinky a osobitou chutí - to je kefír. Jeho vliv na naše zdraví je nezpochybnitelný: slouží jako obrana před rakovinou, prospívá zažívání a podporuje činnost nejrůznějších orgánů. 

  • Zákys

Zákys je kysaný mléčný výrobek, který má díky kvalitnímu plnotučnému mléku, ze kterého je vyrobený, jemně smetanovou příchuť. 

  • Ledové kávy

Ledová káva je studenou variantou kávy, která je vyhledávaná převážně přes horké měsíce. Ingredience jsou stejné jako u běžné kávy jen s tím rozdílem, že tato káva neprochází varem. Do této kávy můžeme přidat i kostky ledu či samotnou zmrzlinu.

  • Proteinové mléko

Rozdíl mezi běžným mlékem a mlékem „s proteinem“ činí 1,4 g bílkovin na 100 ml. 

Sušená mléka a smetany

  • Sušené mléko

Jedná se o bílý prášek vyrobený z kvalitního pasterizovaného mléka. Vyrábí se sušením tekutého odstředěného nebo tučného mléka v rozprašovací sušárně proudem horkého vzduchu po předchozí pasteraci a zahuštění. K dostání je sušené mléko odstředěné, polotučné a plnotučné. 

  • Sušená smetana

Smetanový prášek je vyroben ze smetany a odstředěného mléka sušený rozprašováním.

Sušená smetana obsahuje sušený glukózový sirup, částečně hydrogenovaný rostlinný tuk, mléčná bílkovina, stabilizátory fosforečnany draselné, polyfosforečnany, protispékavá látka, emulgátory, jedlá sůl, barvivo.

  • Rostlinné nápoje

Dnes je na trhu spousta druhů rostlinných nápojů v mnoha variantách a od nejrůznějších výrobců. Některé obchodní řetězce je prodávají i pod vlastními značkami. Běžně se jim říká „rostlinné nápoje“, skutečné mléko však připomínají spíše jen svou barvou.

  • Kokosové mléko 

Kokosové mléko – je bezlepkové (vhodné pro celiaky) a bezlaktózové (vhodné pro lidi s alergií na laktózu), eliminuje chutě na sladké, proto je vhodné při hubnutí.

  • Mandlové mléko 

Mandlové mléko se správně dle české legislativy označuje jako mandlový nápoj, nicméně v běžné řeči je obvykle používán termín mandlové mléko. Vyrábí se z mandlí a vody. 

i

Mléko pomáhá proti osteoporóze, posiluje kosti, zuby i vlasy, pomáhá ke správné krvetvorbě a posiluje funkce nervového systému.

Mléko je důležitou součástí lidské stravy a vyrábí se z něho mnoho dalších potravin – například smetana, máslo, jogurty, sýry, syrovátka.  S mlékem se můžeme setkat i v sušené podobě.

 

  • Sojové mléko

Sójové mléko - patří mezi nejznámější alternativu mléka. Stejně jako mandlové mléko má nízký obsah sacharidů a je vhodné pro diabetiky.

 

  • Rýžové mléko

Rýžové mléko je rostlinné nápoje vyrobené z rýže. Nejčastěji je vyrobeno z hnědé rýže a většinou je nasládlé. Sladkost je v různých variantách rýžového mléka způsobena díky přirozenému enzymatickému procesu, který štěpí sacharidy na cukry. Některá rýžová mléka mohou být nicméně oslazena cukrovým sirupem nebo jinými sladidly.

 

Původ:

Kravské mléko se začalo používat v oblasti úrodného půlměsíce, což je oblast od Egypta po Indii, a to zhruba před 6 500 lety. Mléko pili lidé od domestikovaného druhu turu (dnešní kráva) čerstvé a jen v období po narození telátka. K rozšířené konzumaci mléka zhruba došlo v 50. letech 20. století. Pokud máte alergie na bílkovinu kravského mléka, nejlepší alternativou je rostlinné mléko. Zajímavostí také je pověra rozšířená o mléku, a to ta, že konzumace mléka zvyšuje sekreci hlenu. Vědecké studie ale považují tento efekt za nesmysl.

 

Využití:

Mléko a mléčné výrobky jsou v kuchyni nenahraditelné, což ví každý dobrý kuchař či kuchařka. Spotřeba mléka ale u nás dlouhodobě klesá. Mnozí lékaři proto doporučuji, abychom mléko více zařadili do svého jídelníčku, a to kvůli mnoha účinkům na zdraví. Existuje několik druhů mléka, které můžeme v kuchyni využít a oživit tak zdánlivě obyčejná jídla. Navíc odlišné druhy mléka mají také odlišné prospěšných účinků na lidské tělo. Používají se k přímé konzumaci i ve studené a teplé kuchyni.

 

Zajímavosti:

Mléko a jeho vliv na zdraví

  • Mléko a mléčné výrobky obsahují vápník, který je důležitým stavebním kamenem kostí. Pokud je vápníku v těle nedostatek, hrozí řídnutí kostí a zvýšená lámavost, tedy osteoporóza
  • Vápník v mléce je také nezbytný pro regulaci nervosvalové dráždivosti a pro správnou srážlivost krve
  • Tělo díky mléku získává vyšší odolnost vůči virům a infekcím
  • Mléko podporuje lepší trávení
  • Obsahuje minerální látky jako je kromě vápníku ještě sodík, draslík, hořčík a fosfor
  • V mléku nalezneme také zinek, selen a měď důležité pro mnohé metabolické funkce a obranyschopnost organismu
  • Ovčí mléko je výživné, protože obsahuje mnoho minerálních látek a vitamínů
  • Ovčí mléko také díky lehce stravitelným mastným kyselinám zabraňuje ucpání cév
  • Kozí mléko zmírňuje nervozitu a stres, pomáhá léčit astma nebo ochraňuje klouby před artritidou.

 

Starší lidé přísun mléka často podceňují, jelikož se mylně domnívají, že je vhodné jen pro mladý a rostoucí organismus. To však není pravda, jelikož nedostatečný příjem vápníku v pozdějším věku může vést k vzniku osteoporózy (řídnutí a větší lámavost kostí).

Kravské mléko se nedoporučuje kojencům (až od 9.měsíce), jelikož může způsobit gastrointestinální krvácení, má nízký obsah železa a může vytlačit více prospěšné mléko mateřské.

Zobrazení Mřížka Seznam

Produkty 1-24 z 93

Stránka
na stránce
Nastavit sestupný směr
Zobrazení Mřížka Seznam

Produkty 1-24 z 93

Stránka
na stránce
Nastavit sestupný směr