Kefíry a zákys

Definice:

Kefír

Mléčný nápoj s léčivými účinky a osobitou chutí - to je kefír. Jeho vliv na naše zdraví je nezpochybnitelný: slouží jako obrana před rakovinou, prospívá zažívání a podporuje činnost nejrůznějších orgánů. Někteří dokonce považují kefír za lék proti stárnutí. Jeho každodenním pitím našemu tělu dáváme dostatek probiotických bakterií a cenných vitamínů a minerálů.

Zákys

Zákys je kysaný mléčný výrobek, který má díky kvalitnímu plnotučnému mléku, ze kterého je vyrobený, jemně smetanovou příchuť. Obsahuje 3,7% tuku a zakoupit ho můžete v plastových lahvích o objemu 1 litr. Tento mléčný nápoj je osvěžující a příjemně nakyslý.

Vyrábí se bez příchuti, ale i v mnoha ochucených ovocných variantách. Kyška je termín více méně ekvivalentní zákysu. Je to druh zakysaného mléčného výrobku vznikajícího pomocí smetanové kultury.

Původ:

Kefír je kvašený mléčný nápoj původem z Kavkazu a také z opatství v Tibetu.

Využití:

Využití kefíru v kuchyni:

Jako hlavní využití kefíru nás většinou napadne jeho přímá konzumace, kdy slouží jako výživná svačinka nebo doplní snídani. Vybírat si můžeme z nejrůznějších příchutí, při redukční dietě však musíme dávat pozor na obsah cukrů v ochucených kefírech. Můžeme si jej dát třeba do vloček místo mléka nebo jogurtu.

Z kefíru si můžeme vyrobit i smoothie, jednoduše společně s ním přidáme do mixéru oblíbené ovoce. V létě můžeme přidat led. Na ochlazení v parných dnech si můžeme vyrobit i kefírové nanuky, rozmixujeme kefír s ovocem a medem, směsí naplníme formičky na nanuky a necháme zmrazit.

Kefír nám ale dobře poslouží i při přípravě jídel. Můžeme z něj připravit zálivku na salát, kdy do něj přidáme například kopr. S koprem je chutný i v koprové omáčce. Místo mléka nebo smetany jej můžeme přidat vlastně do jakéhokoli vařeného jídla. Samozřejmě musíme počítat s tím, že pokrm nebude tak jemný a ani nasládlý, jako by byl třeba se smetanou. Zato ale bude zdravější.

Když v buchtách, bábovkách nebo bublaninách nahradíme mléko kefírem, jídlo hned dostane osobitější chuť, bude vláčnější a také zdravější. Z kefíru připravíme také dorty anebo lívance.

Zajímavosti:

Kefír

Léčivé účinky kefíru

Mocné probiotické bakterie

Kefír našemu tělu prospívá hlavně svými probiotickými bakteriemi, které pomáhají udržovat správnou mikroflóru trávicího traktu. Kefír zabraňují zde množení a růstu škodlivých bakterií. Dokonce působí preventivně proti rakovině tlustého střeva. Probiotické bakterie ale také napomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi, vstřebávat minerály a ionty a mírnit alergie na potraviny. Příznivě působí také na náš imunitní systém.

Kefír jako obrana před rakovinou

Kefír má přímo skvělé účinky v boji proti rakovině. Fermentované výrobky, mezi které kefír patří, pomáhají ničit několik různých typů nádorů. Kromě prevence rakoviny tlustého střeva je prokázané, že pravidelná konzumace kefíru pomůže zastavit růst rakoviny prsu. Kefír ničí jedny z nejsilnějších karcinogenů – aflatoxiny. Prospívá i celkové detoxikaci organismu, což je pro prevenci rakoviny důležité.

Kefír se lehce tráví a léčí střevní problémy

Kefír má oproti jiným mléčným výrobkům výhodu lehčí stravitelnosti. Je to tím, že je kysaným mléčným výrobkem. Zároveň obsahuje méně laktózy. Je to díky enzymům, které uvolňují ve vodě nerozpustné látky. Ti z nás, kteří mléčné výrobky hůře tráví, by měli sáhnout po kefíru. Zabraňuje hnití potravy ve střevech, a celkově odkyseluje organismus. Pomůže nám s průjmy, zácpami a dalšími střevními problémy. Díky snižování cholesterolu, dobré stravitelnosti a cenným látkám by měl mít své místo i v dietním jídelníčku.

Dobrý na žlučník, nervy, srdce i kosti

Kefír má silné protizánětlivé účinky, a to jak na vnější, tak vnitřní záněty. Pomůže nám s onemocněním nervů, žlučníku a krve. Příznivě působí na léčbu sklerózy a slouží jako prevence infarktu. Pokud užíváme antibiotika, bude se nám kefír hodit. Nejenom, že obnovuje antibiotiky narušenou střevní mikroflóru, ale dokonce účinnost některých antibiotik podpoří. Zpevní naše kosti, zlepšuje jejich hustotu.

Recept na dlouhověkost

Kefíru se přisuzuje i příznivý účinek na dlouhověkost. Obyvatelé Mongolska, odkud kefír pochází, jej konzumovali opravdu často a dožívali se úctyhodného věku. Tím se dále zabýval laureát Nobelovy ceny Ilja Iljič Mečnikov, který ve své studii o dlouhověkosti tyto účinky kefíru potvrdil. Podle něj je stárnutí organismu způsobené střevní mikroflórou, a je tedy potřeba ji dostatečně pročišťovat.

Zákys

Má probiotické účinky, takže pozitivně působí na střevní mikroflóru a zvyšuje obranyschopnost organismu.

Smetanový zákys

Výroba zakysaných nápojů je nejméně náročnou výrobou. Vyrobit si smetanový zákys doma je velmi jednoduché !

Koupíme čerstvé mléko, postavíme v kuchyni (ne na přímé sluníčko) a necháme zkysnout, protože mléčné bakterie, které nám zákys vytvoří mají rády pokojovou teplotu (asi 23°C). Doba zkysnutí je asi 16 – 20 hodin, ale může se lišit podle počasí, v létě nám určitě zkysne rychleji. Někdy se může stát, že koupené mléko z automatu je tak čisté (že neobsahuje žádné bakterie, a nedostatek i těch správných mléčných, které se ještě nestihly namnožit), že mléko přirozeně nezkysne. Proto je lepší přidat do mléka 1 – 2 pol. lžíce zakysané smetany koupené v obchodě a dobře rozmíchat. Tímto způsobem máme jistotu, že mléko určitě zkysne. Nezapomeňme si ze zákysu ponechat asi 1 dcl na další zaočkování a tím nemusíme kupovat ani tu zakysanou smetanu, pouze další čerstvé mléko. Náš zákys (asi 1 dcl) si můžeme zamrazit a máme nachystané očkovací dávky na další zákysy nebo na výrobu sýrů.

Čerstvé mléko zahřejeme na 72°C po dobu 15 sekund a pak rychle zchladíme na pokojovou teplotu 23°C.

Přidáme:

  • sušenou smetanovou kulturu na1 litr mléka asi desetinu sáčku
  • smetanový zákys čerstvý nebo zmrazený (popis výroby je uveden ve druhém odstavci)

Dobře zamícháme a necháme stát při pokojové teplotě 16 – 20 hodin.

Potom dáme do chladničky a necháme vychladit. Vydrží v chladničce i 2 týdny.

Nelze najít produkty odpovídající výběru.