Trvanlivé mléko

Definice:

Trvanlivé mléko nelze nazvat čerstvým mlékem, jelikož zde dochází k vysokému tepelnému ošetření. Díky vysokému záhřevu nad 110 °C se ničí všechny přítomné mikroorganismy, spory i většina enzymů. Cílem vysokého zahřátí je tzv. praktická sterilita, což znamená, že četnost spor je menší než 1 zárodek v 10 000 litrech mléka.

Ve výrobě trvanlivého mléka nalezneme dva základní postupy výroby. Při prvním postupu se mléko ošetřuje přímo v obalu – tzv. sterilace v obalu. Sterilace v obalu se nejčastěji provádí při 115 – 120 °C po dobu 20-30 minut. Tento proces zahrnuje odstředění a standardizaci tučnosti, homogenizaci a vysokou pasteraci. Po základním ošetření následuje plnění do obalu a sterilace. Sterilace se nejčastěji provádí v láhvích nebo plechovkách. Trvanlivé mléko může mít trvanlivost až 1 rok.

Druhý způsob výroby je UHT záhřev (ultra high temperature). V tomto případě se trvanlivé mléko zahřeje na 135-150 °C po dobu několika sekund s následným aseptickým balením. I tento postup výroby obsahuje základní ošetření. Ošetřené trvanlivé mléko se v konečné fázi chladí na 20 °C a je čerpáno do aseptického tanku, poté následuje aseptické balení. Trvanlivost mléka se pohybuje od 3 do 6 měsíců.

Původ:

Pasterizace je jednou z konzervačních metod pro potraviny. Objevil ji v 19. stol. Louis Pasteur, který hledal na objednávku francouzského válečného loďstva metodu, která by zabránila octovatění vína. Její podstatou je krátkodobé zvýšení teploty, které způsobí, že jsou zničeny patogenní mikroorganismy. Při pasterizaci platí, že čím je vyšší teplota, tím je čas potřebný k usmrcení mikroorganismů kratší. Pro každou potravinu platí jiná „startovací“ teplota.

Šetrná pasterizace – mléko je ošetřeno teplotou 72°C po dobu 15-30 sekund

Využití:

Většina lidí zná nejtypičtější využití trvanlivého mléka, a pravděpodobně ho i dennodenně konzumuje, byť třeba hlavně formou nalití do kávy. Existuje nicméně řada dalších způsobů, jak trvanlivé mléko využít.

Pokud si libujete v pojídání sýra, vyrobte si domácí sýr, například mozarellu nebo ricottu. Či dejte přednost sladkému pokrmu a připravte si koláč, dejme tomu banánový, nebo si udělejte domácí jogurt. Využijte trvanlivé mléko k přípravě kuřecího masa, či udělejte sobě i rodině palačinky.

Jestli chcete ušetřit peníze, nechoďte do kavárny a místo toho si připravte svoje oblíbené latté doma. Nebo dejte přednost sladkému čokoládovému mléku, či vyzkoušejte jiný mléčný koktejl, například banánový nebo jahodový – dvě klasiky, které nikdy nezklamou.

A pokud vás zrovna nenapadá, na co trvanlivé  mléko využít, vždy ho můžete zmrazit pro budoucí použití. Nebo využijte trvanlivé mléko do kosmetiky a vyrobte si masku na pleť.

Zajímavosti:

Je skutečně čerstvé mléko zdravější než trvanlivé mléko?

Obsah živin, jako jsou proteiny, vitamíny a minerály, se u čerstvého a trvanlivého mléka téměř neliší. U trvanlivého mléka se tepelným zpracováním z mléka neztratí více než 10 % výživných látek.

Trvanlivé mléko je ingrediencí, která v jídelníčku mnoha lidí nesmí chybět. Obsahuje totiž mnoho zdraví prospěšných látek a navíc má řadu využití i druhů.

Nelze najít produkty odpovídající výběru.