Ovoce

Definice:

Jako ovoce se označují zpravidla sladké jedlé plody, plodenství nebo semena převážně víceletých semenných rostlin, nejčastěji dřevin. Z biologického hlediska je ovocným druhem jedlá rostlina s plodem nad zemí. V praxi se však tento termín používá spíše k označení sladkých dužinatých plodů užitkových stromů, keřů, ale i lesního ovoce. Věda, která se zabývá posuzováním jednotlivých odrůd ovoce, se nazývá pomologie, podle starořímské bohyně ovoce či ovocnářství Pomony, jinak chápané jako personifikace ovoce.

Ovoce je velmi významným zdrojem vitamínů. Hlavní složkou ovoce je voda a sacharidy. Obsah bílkovin a tuků je zanedbatelný (pod 1 %). Ovoce je nutričními poradci často doporučováno jako bohatý zdroj vitamínů i živin.

Dělení:

Jahody, lesní plody a bobuloviny

Borůvky, maliny, ostružiny, brusinky či jahody patří kromě různých typů původních slivoní k našim jediným skutečně původním druhům ovoce. Možná i proto se každoročně vydávají v naší zemi do lesa miliony lidí, kteří zde sbírají kromě hub také lesní plody. Lesní ovoce má totiž kromě pozitivních účinků na lidský organismus typických pro ovoce obecně ještě mnohé další, téměř magické vlastnosti, z nichž asi nejznámější je prevence negativních projevů stárnutí.

Jahoda je souplodí nažek na šťavnatém zdužnatělém květním lůžku, rostoucí na jahodníku.  Jahoda patří mezi drobné ovoce.

Jahody jsou velmi bohatým zdrojem vitamínu C. Jeho obsah je srovnatelný s citrusovými plody. V závislosti na odrůdě může dosahovat od 40 do 90 mg/100 g plodu. Vyjma vysokého podílu vitamínu C jsou také bohatým zdrojem vitamínu A, B, E a organických kyselin, která působí v prevenci nádorových chorob. Organické kyseliny jsou důležitým faktorem udávající typickou a charakteristickou vůni a chuť.

Peckoviny

Peckoviny je souhrnný název pro skupinu ovocných dřevin, jde o ovocnářské rozdělení dřevin, kterou lze nejblíže vztahovat k botanickému rozdělení podle plodu. Je založeno na poznání, že jedlý plod v podmínkách Střední Evropy historicky často pěstované skupiny ovocných dřevin obsahuje velkou pevnou strukturu uvnitř, pecku a dobře dokáže zprostředkovat tuto informaci.

Banány a exotické ovoce

Banány, kiwi nebo pomeranče pro nás kdysi bývaly exotikou, ale ty doby jsou pryč. Dnes si je kupujeme stejně běžně jako třeba jablka.

Banány a kiwi:

Banán je protáhlé ovoce a plod banánovníku. Jde o velice žádanou komoditu produkovanou zemědělci tropických zemí, kde tvoří významnou složku potravy. Banány mívají obvykle hmotnost mezi 115–200 g, ta je však významně závislá na konkrétním kultivaru. Z této váhy asi 80 % představuje jedlou část a zbývajících 20 % připadá na kožovitou slupku.

Kiwi je ovoce, plod popínavých dřevin rodu aktinidie, pocházejících z Číny.

Plod druhu aktinidie lahodná obsahuje velké množství vitamínu C. Velikostí je podobný slepičímu vejci, slupka je hnědá a chlupatá, dužina obvykle zelená. Z jednoho stromku se sklidí až 200 kg plodů.

Avokáda manga:

Avokádo je ovoce, plod hruškovce přelahodného. Zralý plod je zvenku tmavě zelené až černé barvy, uvnitř měkký a světle žlutý. Dužina se dobře roztírá. Ve středu plodu se nachází kulatá nejedlá pecka o průměru 3 až 5 cm, která lehce klíčí i v květináči. Avokádo je 7 až 20 cm dlouhé. Zralé plody váží od 100 g až do 1 kg. Běžná roční sklizeň z jednoho stromu je kolem 120 avokád.

Mango je tropické ovoce, plod mangovníku. Mango patří do rodu Mangifera, který zahrnuje 69 botanických druhů a přes 1000 odrůd tohoto ovoce. Mango pochází z jižní a jihovýchodní Asie. V Indii, Barmě, na Srí Lance, v Pákistánu a Bangladéši byly nalezeny fosilie staré 25 až 30 milionů let. Jeho název pochází z malajálamského māṅṅa, které si později portugalští obchodníci upravili na manga. Je výtečným zdrojem vitaminů A, C, beta karotenu, draslíku a vlákniny. Obsahuje málo tuku a sodíku.

Ananas a kokos:

Ananas je tropické ovoce, plodenství ananasovníku chocholatého z čeledi bromeliovité.

Plodenství ananasu vzniká splynutím sousedních bobulí, vyvíjejících se ze semeníků jednotlivých květů, nahloučených kolem osy květenství, která tvoří zdřevnatělé vřeteno ananasu. Je pokryt tuhou kožovitou voskovitou kůrou, vytvářející typickou šestiúhelníkovou strukturu jeho povrchu.

Kokosový ořech je druh ovoce, dutý nepukavý plod kokosovníku ořechoplodého s tvrdou skořápkou na povrchu, bílou dužinou a kokosovou vodou, kterou obsahuje uvnitř.Je to vydatný zdroj energie, používá se v potravinářském sektoru jako pochutina, ale i pro lisování kokosového oleje. Z kůry plodů se získává kokosové textilní vlákno. Kokosová voda se nesmí zaměňovat s kokosovým mlékem. Kokosové mléko se získává lisováním buničiny a kokosová voda je přirozeně uvnitř dutiny ovoce.

Ostatní exotické ovoce:

Pitaya

Pitaya je sladký jedlý plod kaktusu, kterému se pro jeho vzhled připomínající ohnivé šupiny občas říká „dračí ovoce“. Dužina je šťavnatá a sladká, strukturou připomíná granátové jablko.

Durian

Tento plod se vyznačuje nepříjemným zápachem a současně překvapivou úžasnou chutí. Vůně bývá popisování jako směs cibule, sýru, terpentýnu a někdo jeho vůni přirovnává dokonce rybině nebo česneku. Právě kvůli pronikavému zápachu je zakázáno nosit ovoce do vozů veřejné dopravy a do hotelů.

Chuťově ovoce připomíná ořechy a sýr s jemným nádechem banánu, manga, ananasu a jahod.

Marakuja

Plod je kulatá až oválná bobule, ve zralém stavu podle odrůdy žlutá či tmavě fialová. Vnitřek plodu je šťavnatý a obsahuje mnoho semínek. Marakuja se pěstuje k výrobě džusu, často bývá míchána s džusy z jiných druhů ovoce pro zdůraznění chutě, ale může se také jíst čerstvá.

Citrusy:

Citrus je běžné označení a zároveň rozsáhlý botanický rod rostlin z čeledi routovité, které pochází z tropické a subtropické jihovýchodní Asie. Mezi nejčastější citrusy, se kterými se můžeme setkat, patří pomeranč, mandarinka, citron, grapefruit, limetka či pomelo. Citrusy jsou též velmi oblíbenými pokojovými rostlinami.

Jablka a hrušky:

Jablko je plod jabloně, patří mezi nejběžnější druhy ovoce nejen ve střední Evropě. Jde o malvici, podobně jako u plodu hrušně hrušky. Jablko se v kultuře člověka vyskytuje již tisíce let.

Hruška je ovoce, plod hrušně, který je malvice. Plody vyšlechtěných odrůd jsou jedlé a chutné. Tyto šťavnaté plody vyšlechtěných odrůd se podle doby dozrávání respektive sklizně dělí na letní, podzimní a zimní. Přičemž letní jsou nejméně trvanlivé a zimní naopak vydrží nejdéle.

Hrušky jsou ovoce s velmi nízkým obsahem vitamínu C. Nezanedbatelný je ovšem výskyt vitamínu B, a to hlavně pod slupkou.

Z hrušek se vyráběla pracharanda, tradiční přísada do sladkých pokrmů. Dnes se z hrušek vyrábí tradiční česká hruškovice.

Hrozny:

Hrozny patří mezi nejlahodnější ovoce, je bohatým zdrojem vitamínů A, C, B6 a kyseliny listové. Obsahuje základní minerály, jako je draslík, vápník, železo, fosfor, hořčík a selen. Hrozny obsahuje flavonoidy, které jsou velmi účinné antioxidanty, mohou snížit škody způsobené volnými radikály a stárnutím buněk.

Melouny:

Meloun je druh plodové zeleniny patřící do čeledi tykvovitých, běžně ale bývají plody se sladkou dužinou řazeny mezi ovoce. Z botanického hlediska je meloun bobule. Na světě se pěstuje mnoho druhů melounů, jež mají různou barvu i tvar.

Melouny se dělí na dvě hlavní skupiny, a to vodní meloun a cukrový meloun.

Původ:

Pěstování ovocných druhů se vyvinulo ze zvyklostí lovců a sběračů. Vůbec první záměrnou selekci pěstovaných druhů můžeme zaznamenat v perském listu India.V případě ovoce následně docházelo vlivem lidského umělého výběru ke zvětšování plodů a zmenšování semen, vlivem křížení také byly šlechtěny nové druhy, což můžeme dnes vidět na rozdílu mezi planými a kulturními druhy. V rámci kolumbovské výměny se také do Evropy dostalo mnoho nových druhů ovoce jako ananas nebo kukuřice a vedle zlepšení zdravotní péče všechny tyto faktory pomohly na konci 18. století výraznému nárůstu obyvatelstva. Už v devatenáctém století se objevily snahy o aplikaci přirozeného výběru na hospodaření s rostlinami a v procesu globalizace se ovoce rozšířilo po celém světě. Kromě změn v koncentraci a velikosti plodů bylo také zjištěno, že jsou adaptačně plastičtější.

Využití:

Plody ze sadů můžeme využít mnoha různými způsoby. Ovoce lze sníst, moštovat, vypálit z nich pálenku, nasušit křížaly, udělat kompot nebo marmeládu.

Sušení ovoce

Jablka a další ovoce se časem kazí, proto je sušení ovoce velmi dobrá věc, která zajistí, že je ovoce využitelné dlouho po sklizni. Nasušit si ovoce může každý, kdo má doma sušičku na ovoce.

Příprava kompotu

Jablka na kompot mají mít pěknou bílou dužninu a nesmějí být přezrálá ani poškozená. Loupají se, odstraní se z nich jádřince a rozčtvrtí se. Takto upravené jablka se ponoří do studené vody mírně okyselené, v níž bylo rozpuštěn cukr, a naplní se do sklenic. Roztokem z vody a cukru se obsah sklenic ihned zalévá. Podle druhu jablek se pak kompot 20-30 minut sterilizuje při teplotě 80 °C.

Marmeláda

Rozvaříme 1 kg upravených jablek a svaříme je napřed bez cukru. Teprve když je marmeláda patřičně zahuštěná, přidáme na 1 kg 350-400 g cukru a vaříme, až rosoluje.

Ovocné saláty

Nejrůznější druhy ovoce také používáme na přípravu osvěžujících ovocných salátů. Kombinujeme sladké a kyselé druhy ovoce, můžeme rovněž použít i kompoty. Ovocné saláty zaléváme nejčastěji kompotovou šťávou, do které můžeme použít i šťávu z citronu. Zpestřit saláty můžeme rozinkami, oříšky a mandlemi. Saláty připravujeme těsně před podáváním.

Měkké ovoce

Borůvky jsou snad nejlepší pocukrované a polité mlékem, nebo smetanou. Používáme je nejen jako náplň do knedlíků, ale připravují se z nich i kompoty, nebo je také můžeme na zimu usušit. Při konzumaci borůvek nám zčernají zuby. Vyčistit je můžeme kouskem citronu.

Zajímavosti:

Víte, že..

  1. Mezi nejčastěji stříkané ovoce patří jablka, broskve, nektarinky, jahody a hrozny.
  2. Existuje „Ovocný salátový strom“, na kterém roste 3 až 7 různých druhů ovoce.
  3. Lidé mají DNA z 50 % podobné s banánem.
  4. Jahody mají více vitamínu C než pomeranče.
  5. Byl vytvořen strom, který má 40 různých druhů ovoce, včetně broskví, meruněk a třešní.
  6. Zahrnete-li do svého jídelníčku během těhotenství více ovoce a zeleniny, snížíte tím riziko potratu až o polovinu.
  7. Jedno jediné jablko vás udrží déle vzhůru, než kdyby jste vypili hrnek kávy. Přirozeně vyskytující se cukr v jablku je totiž účinnější než kofein v kávě.
Zobrazení Mřížka Seznam

Produkty 1-24 z 114

Stránka
na stránce
Nastavit sestupný směr
Zobrazení Mřížka Seznam

Produkty 1-24 z 114

Stránka
na stránce
Nastavit sestupný směr