Banány a exotické ovoce

Definice:

Banány a exotické ovoce

Banány, kiwi nebo pomeranče pro nás kdysi bývaly exotikou, ale ty doby jsou pryč. Dnes si je kupujeme stejně běžně jako třeba jablka. Na světě ale existuje řada dalších plodů s těmi nejnezvyklejšími chutěmi, o kterých jste pravděpodobně ještě neslyšeli.

Dělení:

Banány a kiwi:

Banán je protáhlé ovoce. Jde o velice žádanou komoditu produkovanou zemědělci tropických zemí, kde tvoří významnou složku potravy. Banány mívají obvykle hmotnost mezi 115–200 g, ta je však významně závislá na konkrétním kultivaru.

Kiwi je ovoce, plod popínavých dřevin rodu aktinidie, pocházejících z Číny.

Plod druhu aktinidie lahodná obsahuje velké množství vitamínu C.

Avokáda a manga:

Avokádo je ovoce, plod hruškovce přelahodného. Dužina se dobře roztírá. Ve středu plodu se nachází kulatá nejedlá pecka o průměru 3 až 5 cm, která lehce na klíčí i v květináči.

Mango je tropické ovoce, plod mangovníku. Mango patří do rodu Mangifera, který zahrnuje 69 botanických druhů a přes 1000 odrůd tohoto ovoce. Je výtečným zdrojem vitamínů A, C, beta karotenu, draslíku a vlákniny. Obsahuje málo tuku a sodíku. Plody jsou různé barvy, velikosti a tvaru.

Ananas a kokos:

Ananas je tropické ovoce, plodenství ananasovníku chocholatého z čeledi bromeliovité. Ananas je pěstován v řadě tropických a teplejších subtropických zemí. V současnosti jsou nejen na českém trhu k dostání ananasy označované jako ’Extra Sweet’, tento kultivar byl pod názvem Del Monte vyšlechtěn na Havaji.

Kokos

Kokosový ořech je druh ovoce, dutý nepukavý plod kokosovníku ořechoplodého s tvrdou skořápkou na povrchu, bílou dužinou a kokosovou vodou, kterou obsahuje uvnitř. Roste na kokosových palmách, převážně v tropech. Je to vydatný zdroj energie, používá se v potravinářském sektoru jako pochutina, ale i pro lisování kokosového oleje. Z kůry plodů se získává kokosové textilní vlákno. Kokosová voda se nesmí zaměňovat s kokosovým mlékem. Kokosové mléko se získává lisováním buničiny a kokosová voda je přirozeně uvnitř dutiny.

Ostatní exotické ovoce:

Pitaya

Pitaya je sladký jedlý plod kaktusu, kterému se pro jeho vzhled připomínající ohnivé šupiny občas říká „dračí ovoce“. Dužina je šťavnatá a sladká, strukturou připomíná granátové jablko.

Durian

Exotické ovoce se vyznačuje nepříjemným zápachem a současně překvapivou úžasnou chutí. Vůně bývá popisování jako směs cibule, sýru, terpentýnu a někdo jeho vůni přirovnává dokonce rybině nebo česneku. Právě kvůli pronikavému zápachu je zakázáno nosit ovoce do vozů veřejné dopravy a do hotelů.

Chuťově ovoce připomíná ořechy a sýr s jemným nádechem banánu, manga, ananasu a jahod.

Marakuja

Kulatá až oválná bobule, ve zralém stavu podle odrůdy žlutá či tmavě fialová. Exotické ovoce je šťavnaté a obsahuje mnoho semínek. Marakuja se pěstuje k výrobě džusu, často bývá míchána s džusy z jiných druhů ovoce pro zdůraznění chutě, ale může se také jíst čerstvá.

Původ:

Slovo banán pochází z arabského slova "banan", což znamená prst. Podle archeologických nálezů jsou botanické druhy podobné banánovníku známé již před 8 000 lety př. n. l. Vědci však odhadují, že první plod podobný banánu byl oloupen již zhruba před 10 000 lety. První nejznámější písemná zmínka je z roku 327 př. n. l., kdy Alexandr Veliký v Indii objevil jeho chuť. Je však zřejmé, že zmínky o banánovníku jsou již z předchozích století v buddhistických textech. První organizovaný "sad" se objevuje kolem roku 200 našeho letopočtu v Číně. Banány se pak během staletí šířily po celé Africe. V roce 1502 byly portugalskými kolonisty vybudovány první banánové plantáže v Karibiku a střední Americe.

Banánovník je největší bylina světa. Ano, je to pravda. Banánovník se řadí mezi byliny. Genetika banánovníků neprošla dlouhá staletí změnou, tudíž se stává méně odolnou vůči škůdcům a plísním. Ty se však naopak stávají odolnější vůči chemickým postřikům a dalším málo účinným prostředkem. O jeden velice chutný druh banánovníku jsme již přišli.

Využití:

Banány

Pro nás jsou banány prostě pochoutkou, zpestřením každodenního jídelníčku. Dají se smažit, vařit, péct. V podstatě nahrazují naše brambory. Běžná je banánová mouka a dokonce se z nich vaří banánové pivo, kečupy nebo se destiluje banánový gin.

Pokud budete jíst banány, řešíte tím spoustu tělesných záležitostí a mnohdy o tom ani nevíme. Tak například. Snadněji překonávat deprese, tím zároveň vylepšujete svoji náladu. Pomáhají řešit chudokrevnost díky obsahu železa. Snižujete i krevní tlak podporují trávení. Snižují výskyt pálení žáhy a obsahují vysoký obsah antioxidantů. Pro cukrovkáře je to velký pomocník proti hypoglykémii.

Exotické ovoce zahrnuje ovoce Physalis

Physalis neboli také mochyně peruánská nebo židovská třešeň pochází původně z Jižní Ameriky. Plody této rostliny jsou nejen zdraví prospěšné, ale také krásně vypadají.

Bobule jsou šťavnaté, mají sladkokyselou chuť a aroma připomínající jahody nebo ananas.

Pro svůj netradiční vzhled se exotické ovoce physalis často používa jako dekorace k dezertům nebo drinkům.

Udělat si z něj můžete i marmeládu nebo přidat do koláče. Nezapomeňte před tím párkrát propíchnout hladkou slupku, aby se dovnitř mohl dostat cukr. Můžete vyzkoušet i physalis vařený ve víně a sirupu.

Díky vysokému obsahu antioxidantů a jiných zdraví prospěšných látek se extrakt z physalis používá k léčbě malárie, žloutenky, revma, dermatitidy, astma nebo rakoviny.

Exotické ovoce kaki

Kaki je výborné jako rychlý cukr, chutná sladce a posiluje imunitu. Tento zářivě oranžový plod si můžete vychutnat hlavně v podzimních měsících. Kaki se konzumuje, když je na omak měké. Pro spestření si ho můžeme pokapat limetkovou nebo cotronovou šťávou. V Japonsku je to pravděpodobně nejoblíbenější ovoce. V některých asijských zemích se suší podobně jako fíky. Dále lze využít exotické ovoce do salátů, kde ho můžeme pokapat rumem. Z kaki se dá také vyrábět marmeláda.

Zajímavosti:

Banány

Vědecký název pro banány je Musa sapientum, což v doslovném překladu znamená "plody mudrců". Banán má nízký obsah kalorií, žádný tuk, žádný sodík, žádný cholesterol, obsahuje vlákninu a vitamín B6.

Existuje více barev banánů, narazit můžete na zelené, fialové, hnědé i červené.

Zajímavostí je, jak se nechávají banány dozrávat. Tento proces probíhá v tzv. tlakových komorách, do kterých se celé nerozbalené kartony s banánovými plody umístí. V tlakové komoře dojde "k omačkání plodů" plynem (etylen), čímž se nastartuje zrychlený proces zrání. Zralost banánů (v obchodech, popř. skladech) se určuje speciální stupnicí dle podílu zahnědlých skvrn a ploch na slupce. S postupujícím zráním se banán také zakulacuje.

Kaki

Většina lidí však netuší, že správně by se mělo kaki nechat ještě několik dní až týdnů doma dozrát, aby bylo plně zralé. Tehdy bude mít exotické ovoce mazlavou texturu připomínající marmeládu a výrazně sladkou chuť. V takovém stavu se dokonce dá vyjídat lžičkou. Dužina může být uvnitř někdy načernalá. Jedná se o drobná semínka, která však chuti nijak nevadí a nemusíte se proto obávat takové plody sníst.

Pro zajímavost ještě dodáme, že v některých světových kulturách se před Vánocemi exotické ovoce kaki podélně rozkrajuje a podle rozmístění semínek či hvězdy ve středu plodu se předpovídá tuhost nadcházející zimy.

Kašel а banány

Je to nejen vynikající exotické ovoce, ale také účinný lék na určité nemoci. S jeho pomocí je možné vyléčit suchý a mokrý kašel v poměrně krátké době.

Tinktura recept

Při přípravě záchranného elixíru je třeba loupat 2 zralé, středně zralé banány, vložit je do mísy a vidličkou nebo brousit míchačkou. Banány by měly být přidány do lžičky medu, dobře promíchat, poté nalít sklenici vroucí vody a vyluhovat po dobu 20 minut. Hotový banánový elixír by se měl konzumovat 2 polévkové lžíce 3-4 krát denně před jídlem.

U alergiků na včelí produkty lze doporučit, aby med nahradili 2-3 kousky rozdrcených fíků.

Nelze najít produkty odpovídající výběru.