Avokáda a manga

Definice :

Avokádo:

Avokádo je ovoce, plod hruškovce přelahodného. Zralý plod je zvenku tmavě zelené až černé barvy, uvnitř měkký a světle žlutý. Dužina se dobře roztírá. Ve středu plodu se nachází kulatá nejedlá pecka o průměru 3 až 5 cm, která lehce klíčí i v květináči. Avokádo je 7 až 20 cm dlouhé. Zralé plody váží od 100 g až do 1 kg. Běžná roční sklizeň z jednoho stromu je kolem 120 avokád.

Mango:

Mango je tropické ovoce, plod mangovníku. Mango patří do rodu Mangifera, který zahrnuje 69 botanických druhů a přes 1000 odrůd tohoto ovoce. Mango pochází z jižní a jihovýchodní Asie. V Indii, Barmě, na Srí Lance, v Pákistánu a Bangladéši byly nalezeny fosilie staré 25 až 30 milionů let. Jeho název pochází z malajálamského māṅṅa, které si později portugalští obchodníci upravili na manga. Je výtečným zdrojem vitaminů A, C, beta karotenu, draslíku a vlákniny. Obsahuje málo tuku a sodíku.

Původ:

Avokádo:

Avokádo má svůj původ ve střední a jižní Americe. Španělští mořeplavci přivezli avokádo do Západní Indie, na ostrovy v Atlantiku a na Kanárské ostrovy. Začala tam být pěstována už v 18. století, jako podřadná plodina. Potenciál pěstování avokáda objevili v Kalifornii až na začátku 20. století. Dnes je to jedna z hlavních produkčních oblastí s nejznámějším kultivarem Hass. Ten má oblý tvar a hrubozrnnou tmavě fialovu slupku. Dalším favoritem je kultivar Fuerte s hruškovitým tvarem a hladkou zelenou slupkou. Avokáda na evropských trzích pocházejí hlavně ze Španělska a Izraele.

Mango:

Původ mangovníku je zahalen tajemstvím. Avšak vzhledem k tomu, že byly v jižní a jihovýchodní Asii nalezeny fosilie staré až 30 milionů let, předpokládá se, že původní domovina stromu z čeledi ledvinovníkovité se pravděpodobně nachází právě v těchto oblastech. V takové Indii se přitom jedná o tradiční ovoce, které je velmi ceněné. Do Evropy se mango dostalo až v 16. století společně s portugalskými mořeplavci. Ačkoli nějakou dobu trvalo, než se jeho konzumace na evropském kontinentu rozšířila, v současné době je vysoce ceněno i u nás.

Využití:

Avokádo:

Avokádo je nutné oloupat a odstranit pecku. Musíme ovšem zdůraznit, že nechutná příliš jako ovoce a má máslovou konzistenci. Díky tomu se však jedná o zdravou náhražku másla, případně majonézy. Můžete jej ale použít i k výrobě různých pomazánek, a samozřejmě ho lze uplatnit i při tepelné přípravě pokrmů. Při nákupu si ovšem dejte pozor, aby nebylo příliš měkké, protože v takovém případě je už přezrálé. Měkké by sice mělo být, ale pouze částečně.

Předně by ale měli do svého jídelníčku avokádo zařadit sportovci, vegetariáni a vegani. Díky obsahu mononenasycených mastných kyselin je totiž perfektním zdrojem rostlinných tuků. Navíc obsahuje větší množství bílkovin, takže výše zmíněným jedincům pomůže i z tohoto důvodu, pro nějž bývá doporučováno také těhotným a kojícím ženám. Kromě toho jej lze konzumovat i pro celkové posílení organismu a zároveň pomáhá při snižování nadváhy i udržování zdravé pokožky, jater či ledvin.

Mango:

Mango se nejlépe konzumuje podélným rozkrojením a odstraněním velké pecky. Dužina se z rozkrojeného plodu vybere lžičkou nebo se plod oloupe a následně pokrájí na plátky či kostičky. Vynikající je čerstvé, vychlazené, samotné nebo v ovocných i zeleninových salátech. Žlutá odrůda Nam Dok Mai je výborná v dezertech v kombinaci s kokosovým mlékem či krémem.

Značné oblibě se mango těší u milovníků koktejlů a tzv. smoothies, kdy je ovoce rozmixované samotné nebo s přidáním ledové tříště, mraženého ovoce, medu či jogurtu. Používá se jako častá přísada čatní, jako příloha ke slaným a masitým pokrmům a do omáček. Chutné je i v kombinaci se sýrem typu camembertu. Vyrábí se z něj zmrzliny, džusy, sušené mango se přidává do cereálií a pečených dezertů nebo do indických masových směsí s rýží a kari.

Zajímavosti:

Avokádo:

Divoké plody mají v průměru 4-5 cm, semeno 2 cm. Velké semeno zajišťuje mladým rostlinám dostatek výživy, než vyrostou z hustého pralesního podrostu a najdou si svůj prostor. Semena divokých avokádo stará 7000 let byla objevena v mexických archeologických nalezištích, a semena 2500 let stará jsou již větší a početnější, což nasvědčuje počátky pěstování avokádovníku. Název avokádo pochází z aztéckého ahuacacuauhitl, což znamená "varlatový strom". Varlata připomínají tím, že rostou na stromě v párech a také byly považovány za afrodiziakum, což je činilo nepopulární v očích křesťanů. Španělé pak tento název zkrátili na aguacate a Angličané jí zkrátili na avocado. Jeden ze starých názvů je také aligátoří hruška.

Mango:

Exotické ovoce – to nejsou jen pestrobarevné plody, kterými si rádi zpestříme jídelníček. Jedná se především o vitamínové bomby a mango není výjimkou.

Smoothie vždycky potěší, obzvláště, pokud je ze sladkých exotických plodů, které mu dodají svěží a netradiční chuť.

Budete potřebovat:

1 banán

1 mango

 500 ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy

4 lžíce přírodního bílého jogurtu.

Mango rozkrojíme na polovinu a zbavíme ho pecky. Dále jej nakrájíme na plátky a vložíme do mixéru. Na kousky nakrájíme také oloupaný banán a přidáme jej k mangu. Přilijeme pomerančovou šťávu a přidáme jogurt. V mixéru vše rozmixujeme, dokud nezískáme stejnorodou hustou směs. Hotové smoothie přelijeme do vysokých sklenic a doplníme ledem.

Nelze najít produkty odpovídající výběru.