Banány a kiwi

Definice:

Kiwi je ovoce, plod popínavých dřevin rodu aktinidie, pocházejících z Číny.

Plod druhu aktinidie lahodná obsahuje velké množství vitamínu C. Velikostí je podobný slepičímu vejci, slupka je hnědá a chlupatá, dužina obvykle zelená. Z jednoho stromu se sklízí až 200 kg plodů kiwi.

Původ:

Kiwi pochází z Číny odkud se semena rozšířila na Sibiř a do Japonska. Ve dvacátém století se začalo pěstovat na novém Zélandu, kde také byla vyšlechtěny velkoplodé odrůdy.

V současné době je za jeho vlast pokládán Nový Zéland, kde se tato rostlina začala pěstovat na počátku 20. století a stala populární jako plodina nahrazující rajčata. Roční produkce zde dosahuje téměř 50 tisíc tun. Na Novém Zélandě vzniklo mnoho nových kvalitních odrůd  kiwi, jako např. odrůdy ‘Abbot‘, ‘Bruno‘, ‘Hayward‘, ‘Monty‘. V místní medicíně se plody používají proti střevním parazitům i jako projímadla a rovněž se z něj vyrábí hojivý balzám na rty.

Dalšími významnými pěstiteli kiwi je USA , zejména Kalifornie, dále Francie, Španělsko, Itálie. V omezené míře se s kiwi můžeme setkat např. v Maďarsku, na Slovensku, kde byly založeny výsadby pod fólií.

Využití:

Kiwi není vhodné do dezertů s obsahem mléčných výrobků (kvůli obsahu změkčovacího enzymu v kiwi). Můžeme z něj dělat ovocné dezerty, koláže, kompoty, džusy, marmelády. Kiwi lze sušit. Plody jsou vhodné zejména pro děti, starší generaci a rekonvalescenty, neboť obsahují také minerální látky, hlavně fosfor, draslík a železo a dále magnézium, které je důležité pro zdravé krevní cévy. Neobsahuje cholesterol a sodík. Je proto doporučováno při celkové únavě a v prevenci proti nachlazení. Kiwi má rovněž význam při dýchacích potížích a parodontóze a má pátý nejnižší obsah kalorií.

Zajímavosti:

Samotný název „kiwi“ se objevil až ve 2. polovině 20. století. Ovoce jej dostalo po národním ptáku Nového Zélandu – kivi, který žije pouze ve vlhkých pralesích tohoto ostrovního státu Pacifiku. Oficiální obchodní název kiwi dokonce existuje až od roku 1974.

Panna cotta s kiwi

želatina - 10 g

studená převařená voda - 3 lžíce. l.

tukový krém - 250 ml

cukr - 4 lžíce. l.

kiwi - 2

máta - několik listů

čokoládové lupínky - na ozdobu

Želatinu zalijeme vodou a čekáme, až se zvětší. Zahřejte krém spolu se třemi lžičkami cukru. Čekáme, až se cukr rozpustí, ale nevaříme. Přidejte želatinu, dobře promíchejte. Nalijeme do sklenic a dáme do ledničky, aby zmrzli. Kiwi čisté a řezané mátou. Rozmíchejte mixérem v pyré a přidejte zbývající cukr. Položte kiwi na krémovou želé a vložte do lednice na další půl hodiny. Před podáváním ozdobte dezert mátovými lístky a čokoládovými kousky.

Nelze najít produkty odpovídající výběru.