Citrusy

Definice:

Citrus je běžné označení a zároveň rozsáhlý botanický rod rostlin z čeledi routovité, které pochází z tropické a subtropické jihovýchodní Asie. Slovo citrus pochází z starořeckého kedros nebo latinského cedrus, těmito slovy byly označovány rostliny s vonnými listy nebo dřevem.

Citrusy jsou nízké stálezelené stromy nebo keře. V úžlabí listů se tvoří jednoduché trny, některé druhy jsou zcela bez trnů. Listy jsou jednoduché, s hladkým, nebo pilovitým okrajem. Vytvářejí zvláštní druh plodů, tzv. hesperidium (typ bobule), složené z tuhé vnější kůry, které může nabývat široké škály barevných odstínů (zelené, žluté, oranžové, bílé). Pod ním se nachází měkčí vláknitý obal bílé barvy, z nějž dovnitř plodu vyrůstají emergence, ze kterých se tvoří měkká, šťavnatá dužina. V dužině jsou uložena semena, která někdy zcela chybějí.

Dělení:

Citron

Citron (nebo citrón) je plod citronovníku. Plody citronů jsou tzv. hesperidia a jsou vejcovitého tvaru, velikosti slepičího vejce či menší. Citron je nepatrně větší než limetka.

Mohou být od tmavě, přes světle zelené až do žluta. Citron má výrazně kyselou chuť.

Mandarinka

Mandarinka je citrusový plod rostliny Citrus reticulata (mandarinka obecná). Všechny druhy mandarinek (klementinky, sacumy) patří do skupiny jasně oranžových citrusových plodů s tenkou kůrou, která se dobře odlupuje. Jsou bohatým zdrojem vitaminu C. Nízká hladina tohoto vitaminu zvyšuje naši citlivost vůči infekcím. Složení mandarinek je podobné jako u pomerančů, i když vitamin C, minerály, organické kyseliny a další výživné látky jsou v nich zastoupeny v menším množství.

Dobrý zdroj vitaminu C, obsahují pektin, formu rozpustné vlákniny, která může pomáhat ke snižování hodnot krevního cholesterolu. Vitamin C je také antioxidant, který pomáhá předcházet škodám působeným volnými radikály a tak poskytuje určitou ochranu proti různým formám rakoviny.

Grapefruit

Grapefruit, někdy zkráceně grep je subtropická dřevina pěstovaná pro své citrusové plody stejného názvu.

Jedná se o křížence jamajské odrůdy pomeranče a indonéského pomela. Grep se pak pěstoval jako okrasná rostlina, jako ovoce je však populární až od 19. století. Dnes známe čtyři barevné formy: bílý, žlutý, růžový a červený.

Pomeranč

Pomeranč je plod pomerančovníku čínského z čeledi routovité. Pomerančovníky jsou stromy, zřídka i keře. Pochází pravděpodobně ze subtropických hraničních oblastí Číny a Vietnamu, nikde neroste jako planá rostlina. V 15. století byl do Evropy dovezen portugalskými obchodníky a záhy po objevení Ameriky i tam. Nyní je rozšířen do všech subtropických oblastí, v tropech se mu pro přílišnou vlhkost nedaří. Jde o nejvíce pěstované citrusové plody na světě.

Pomelo

Pomelo je stálezelený strom a stejnojmenný velký citrusový plod. Pochází z jihovýchodní Asie a je největším citrusovým plodem. Pomelo je jedním z původních druhů citrusů, které ne vznikly křížením. Pomelo má jen málo kalorií a neobsahuje sodík, ale naopak je zdrojem velkého množství draslíku a vody. Pěstuje se hlavně v USA, Číně a Mexiku. V Evropě se pěstuje ve Španělsku, ale v daleko menší míře.

Limeta

Limeta (též limetka) je citrusový plod stromu Citrus limetta, řazený do kategorie kyseloplodých citrusů, podobně jako citron. Od citronu se odlišuje zelenou barvou, velikostí a mírou kyselosti. Barva je většinou zelená, je ale možné se setkat i se žluto-zelenou barvou. Vnitřek limetky se od citronu liší opět pouze barvou. Limeta roste v tropických oblastech, ale je možné si ji vypěstovat ve skleníku v takřka stejné kvalitě.

Původ:

Citrusy mají původ v jižní Číně a jihovýchodní Asii, kde už jsou pěstovány přibližně 4 000 let. Zmínky o nich lze nalézt v tamní nejstarší literatuře. Někdy mezi léty 400 a 600 př. n. l. se citron dostal na Střední Východ.

Během arabské okupace Španělska se citrusy dostaly do jižní Evropy. Odtud se pak po Kolumbově objevení Nového Světa dostaly i tam. Na Floridě a v Brazílii byly dobře známé už v 16. století.

V témže století začali do Evropy dovážet portugalští obchodníci z jihovýchodní Asie další odrůdy. Grapefruit - který je pravděpodobně mutací byl objeven v západní Indii začátkem 18. stol. Mandarinky z jižní Číny se do Evropy a Nového Světa dostaly v 19. stol.

Poptávka po citrusovém ovoci rychle stoupla po roce 1890, když se ukázalo, že lidé trpícími kurdějemi nebo nedostatkem vitamínu se mohou vyléčit pitím šťávy z citronu nebo ostatních citrusových plodů. Později vědci dokázali, že tyto plody obsahují velké množství vitamínu C. Obsahují však také vitamín A a B1 a některé minerály, které tělo potřebuje. Kromě přímé spotřeby se citrusy používají zejména na výrobu šťávy a koncentrátů pro nápoje. V potravinářství se používá kyselina citronová, citrony se používají i v lékařství a voňavkářství.

Citroník kvete nepřetržitě celý rok a tak také dozrávají plody. Jeden strom může mít ročně až 3 000 citrónů.

Využití:

Mezi nejčastější citrusy, se kterými se můžeme setkat, patří pomeranč, mandarinka, citron, grapefruit, limetka či pomelo. Citrusy jsou též velmi oblíbenými pokojovými rostlinami a existují kluby jejich pěstitelů – citrusářů.

Citron

Čistič ovoce a zeleniny: Vytvořte si sprej z citronové šťávy a vody, kterým následně budete mýt ovoce. Citronová šťáva poslouží jako přírodní dezinfekce.

Osvěžovač vzduchu: Dejte kousky citronové kůry do misky s vodou a dejte spolu s kousky skořice na sporák a vytvořte si během pár minut osvěžovač vzduchu, který váš pokoj úžasně provoní.

Při bolestech hlavy: Citron je přírodní lék na bolesti hlavy. Umelte kůru z citronu, smíchejte s trochou vody a vytvořte pastu. Naneste na čelo a na několik minut si odpočiňte.

Grapefruit

Grapefruit obsahuje vysoké množství vitamínu C, B1 a K, samotný plod je napěchován blahodárně působící přírodními flavonoidy. Grep zvyšuje obranyschopnost organismu, zlepšuje krevní oběh, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a jeho častá konzumace snižuje riziko rakoviny plic a žaludku.

  • šťáva z grepů procházející lidským tělem na sebe váže obrovské množství kyseliny močové a toxických látek, a pomáhá tak zbavit tělo všech nečistot a škodlivin;
  • konzumace dvou kusů tohoto ovoce denně může snížit hladinu cholesterolu až o 20% a výrazně upravit vztah mezi takzvaným dobrým a špatným cholesterolem ve prospěch toho dobrého;
  • ředí hustou krev a velmi výrazně zlepšují stav dnové a revmatické artritidy.

Pomeranč

Plody jsou kvalitním zdrojem vitamínu C a konzumují se čerstvé, kompotují se nebo lisují na osvěžující šťávu. Téměř 90% produkce pomerančů je průmyslově zpracováno. Ze slupek se získává pektin a hlavně esenciální oleje, které slouží k aromatizaci potravin a v kosmetice, v menší míře se používají v lékařství k výrobě tinktur.

Pomelo

Pomelo se konzumuje syrové bez slupky, také jako příměs do jiných pokrmů. Kůra se používá v čínské kuchyni.

Pomelo konzumujeme nejčastěji syrové nebo jako součást čerstvých ovocných salátů. Z pomela si můžeme vyrobit i džem. Stejně jako z ostatních citrusových plodů si z pomela můžeme vytvořit čerstvý džus vymačkáním šťávy nebo rozmixováním. Pomelo dobře doplní i chuť masa. Z pomela dají využít i semena, která se upravují kandovaným, a kupodivu i kůra, ta se suší a používá k aromatizování čaje. Sušenou kůru můžeme používat i k dozdobování dezertů nebo míchaných nápojů.

Limeta

Limeta je hojně používaná do koktejlů (jako např. Cuba Libre nebo mojito) a na salátové zálivky. Jejich šťávou se dá marinovat maso, v tomto případě už není zapotřebí maso solit. V arabských zemích se nakládají limetky stejně jako ve střední Evropě okurky.

Zajímavosti:

Zázrak kosmetiky – Citrusy umí pomoci odstranit akné a ucpané póry, bělit zuby, posílit nehty nebo dokonce hojit popraskané rty a drobné rány.

Ochrání je ledovka – Je jasné, že teplomilné citrusy se špatně vyrovnávají se mrazivým počasím. Jeden z trochu překvapivých způsobů, jak je ochraňují američtí farmáři, je polévání vodou. Vrstva zmrzlého ledu paradoxně funguje jako spolehlivá izolace. Pomerančové sady se tak na sklonku podzimu mění v půvabné zamrzlé království.

Buddhova ruka – Pod tímto názvem se skrývá bezesporu nejpodivnější z citrusů. Vypadá jako malá citronová chobotnice – od stopky se rozbíhá do spleti mnoha drobných prstů nebo chapadel. Krásně voní a dost překvapivě je i chutný.

Nelze najít produkty odpovídající výběru.