Hrozny

Definice:

Hrozny patří mezi nejlahodnější ovoce, je bohatým zdrojem vitamínů A, C, B6 a kyseliny listové. Obsahuje základní minerály, jako je draslík, vápník, železo, fosfor, hořčík a selen. Hrozny obsahuje flavonoidy, které jsou velmi účinné antioxidanty, mohou snížit škody způsobené volnými radikály a stárnutím buněk.

Zelené hrozny vs. černé hrozny

Světlejší hrozny obsahují rostlinné živiny, které nás chrání před srdečními chorobami, tmavší plody ale obsahují celkově více živin. "Hrozny nejsou obecně oproti jinému ovoci moc užitečným zdrojem vitamínů nebo minerálů. Jejich velkým plusem jsou však rostlinné živiny fotochemikálie.

Čím tmavší barva hroznu, tím lepší a výživnější, dodává. Tohle ovoce uchovávat raději v misce, než ho schovávat do ledničky. Tam totiž masivně ztrácí právě své užitečné fotochemikálie.

Původ:

Tato rostlina je jednou z prvních, kterou lidstvo začalo pěstovat, už 5-6 tisíciletí před naším letopočtem. Je více než 80000 odrůd. Pro větší přehlednost se dělí na čtyři hlavní: stolní, vinné, "rozinky" a hrozny pro výrobu sladkých šťáv.

Nikdo přesně neví, kdy nebo kde člověk začal pěstovat hrozny. Podle archeologických zdrojů vědci věří, že ve starověkém Egyptě vzniklo vinařství 6 000 let před naším letopočtem. Na banketech starověkých Egypťanů bylo podáváno mnoho druhů vína a piva spolu s mnoha pokrmy. Jaké odrůdy hrozny se tehdy pěstovaly - není známo, ale skutečnost, že šlo o kultivované víno, není pochyb.

Využití:

Stolové hrozny a jejich šťávy se používají k léčbě žaludečních, kardiovaskulárních, plicních a jiných chorob.

Kalorická hodnota 1 kilogramu hroznů je 750-800 kcal, což představuje 25-30% denní energetické potřeby.

Jedním z hlavních důvodů pěstování hroznů je víno. Hrozny se nakonec používají při výrobě vína. A každý výrobce má svou vlastní výrobní technologii podle individuálního receptu.

Hroznové víno si můžete dopřát nejen v jeho alkoholické podobě. Kuličky hroznů výborně obohatí třeba smoothie nebo je můžete prohnat odšťavňovačem. Do salátových dresingů zakomponujte vinný ocet nebo olej. Hroznovým olejem si můžete pokapat třeba i pečivo. Chutná výborně i jen sám o sobě. Sušené hroznové víno – rozinky, jsou pak rychlou a skladnou svačinkou na cesty, především v zimním období, kdy se kvalitní a čerstvé hrozny špatně shání. Zkuste zaexperimentovat i s vinnými listy, které můžete použít například podobně jako listy zelí v zelných závitcích.

Zajímavosti:

Klíčem k celosvětové popularitě hrozny jsou jeho užitečné vlastnosti, které budou zajímavé pro každého, kdo chce vést zdravý životní styl.

Zralé hrozny obsahují 14-25 procent rozpustných a snadno stravitelných tělem cukrů ve formě glukózy a fruktózy. Glukóza je pro tělo neuvěřitelně prospěšná.

Hrozny se nejen konzumují, ale také se používají k léčbě mnoha chorob: anémie, hypertenze, artritidy, onemocnění ledvin, chronická onemocnění žaludku (gastritida) a střev, také játra, žlučník a žlučový trakt, plíce (tuberkulóza, bronchiální astma, pohrudnice). Hrozny pomáhají zlepšovat metabolismus a také pomáhají při nervovém vyčerpání,

Z hroznů - přesněji rozinek - je možné připravit čaj: 250 gramů rozinek nalít 750 gramů vody, přidat čajovou lžičku melissy, zamíchat, počkat hodinu,přecedit a uchovávat v chladničce. Pít denně 200 gramů tohoto nápoje denně pomaha  zlepšit imunitní systém.

Nelze najít produkty odpovídající výběru.