Jahody, lesní plody a bobuloviny

Definice:

Borůvky, maliny, ostružiny, brusinky či jahody patří kromě různých typů původních slivoní k našim jediným skutečně původním druhům ovoce. Možná i proto se každoročně vydávají v naší zemi do lesa miliony lidí, kteří zde sbírají kromě hub také lesní plody. Lesní plody má totiž kromě pozitivních účinků na lidský organismus typických pro ovoce obecně ještě mnohé další, téměř magické vlastnosti, z nichž asi nejznámější je prevence negativních projevů stárnutí.

Berry jsou malé, dužnaté, a často i jedlé plody. Lesní plody jsou šťavnaté, zaoblené, pestrobarevné, sladké nebo kyselé, a nemají peckovité, i když může být přítomno mnoho jader nebo semena. Běžné příklady jsou jahody, maliny, borůvky, ostružiny, červený rybíz, bílý rybíz a černý rybíz.

Původ :

Jahody jsou známé již od dob starověkého Říma. Pro širokou konzumaci se ale začaly používat až v pozdním středověku, kdy byly pěstovány převážně mnichy. Zahradní jahody, které jsou v současnosti konzumovány, vznikly křížením několika druhů jahod. Za vznik současných jahod je zodpovědné křížení druhů zahradníkem Ludvíka XV jménem Antonio Duchesne. Díky jeho práci došlo ke křížení jahodníku virginského a jahodníku chilského, což mělo za následek vznik nové odrůdy v podobě jahodníku ananasového, který se pěstuje dnes.

Jahody byly dříve považovány pro svou chuť za královské ovoce, či za ovoce lásky.

Na území Čech a Moravy se jahody začínají v širší míře pěstovat až v 19. století v oblasti Neveklovska.

Lesní jahody se začaly pěstovat ve francouzské zahradě v 14. století.

Bobule byly cenný zdroj potravy pro lidi.  Byli sezónní sponek pro lovců a sběračů pro tisíce let, a sběr lesních plodů je stále populární aktivita v Evropě a Severní Americe dnes.

Bobule začali být pěstována v Evropě a dalších zemích. Některé druhy ostružin a malin rodu Rubus byly pěstovaná od 17. století, zatímco hladkou slupku borůvky a brusinky rodu Vaccinium byly kultivovány ve Spojených státech více než jedno století. V Japonsku, mezi 10. a 18. století, termín ichibigo Ichigo uvedená mnoha bobulovin plodin. Nejvíce široce kultivovaný bobule moderní době, nicméně, je jahoda, který se vyrábí na celém světě na dvojnásobek této částky všech ostatních bobulovin plodin dohromady.

Využití:

O tom, že drobné lesní bobuloviny prospívají zdraví, věděli již naši předci. Využívali nejen plody, ale i další části těchto rostlin. V přírodním léčitelství se i dnes využívají například listy maliníku do čajových směsí při horečkách, průjmu nebo pro usnadnění porodu. Jahodníkové lístečky pomáhají při léčení cévních obtíží, při hemoroidech nebo zánětlivých onemocněních, z listů borůvek se zase připravují diabetické čajové směsi.

Jahody pro nastávající maminky

Jahody jsou velmi bohaté na kyselinu listovou, kterou by si měli dopřávat zejména ženy na začátku těhotenství. Koncentrací vitaminu C mohou konkurovat citronu, dále obsahují vitamíny skupiny B, především vitamin B2, vitamin E a provitamin A. Zanedbatelný není ani obsah minerálních látek a stopových prvků. Jahody si dopřávej, pokud chcete předejít trombóze a infarktu, snížit tlak nebo zahnat nervozitu.

Maliny pro zdravé srdce

Maliny obsahují vitamíny C a E a celou řadu vitamínů skupiny B. Hodnotné jsou i další látky jako flavonoidy, antokyany a polyfenoly, které chrání buňky před stárnutím. Maliny působí antibioticky, jsou prevencí proti infarktu, snižují hladinu cholesterolu, regulují trávení a mohou zmírnit potíže při onemocnění ledvin a močového měchýře.

Borůvky proti zánětům

Také borůvky jsou bohaté na blahodárná rostlinná barviva antokyany a flavonoidy, dále obsahují důležité minerální látky, stopové prvky a vitaminy, především provitamin A a vitaminy skupiny B. Drobné fialové plody působí protizánětlivě, posilují imunitní systém a snižují hladinu tuku v krvi.

Zajímavosti:

Bobule jsou jen skladiště vitamínů a stopových prvků. Kromě toho jsou v teplé sezóně dostatečně chutné a cenově dostupné.

Zajímavá fakta o jahodách

  • Jahoda je jediná bobula na světě, kde se semena nenacházejí uvnitř, ale vně.
  • Jahodám nesvědčí mytí pod tekoucí vodou. Přicházejí tak totiž až o 50 % vůně. Lepší je jahody krátce položit do mísy s vodou a nechat okapat.
  • Jahody jsou skvělé nejen ve známých sladkých podobách, ale i naslano.
  • Na území Čech se začaly jahody pěstovat až v devatenáctém století.
  • O rozšíření jahod v Čechách se postaral Rudolf Strimpl, nájemce hospodářského dvora Svatovítské kapituly v Teletíně - Chlístově . V roce 1896 si nechal od přítele z Ameriky poslat první sadbu polních jahod.
  • Jahody patří do stejné rostlinné rodiny jako růže.
Nelze najít produkty odpovídající výběru.