Melouny

Definice:

Meloun (slovo pochází z řečtiny a znamená „zralé jablko“) je druh plodové zeleniny patřící do čeledi tykvovitých, běžně ale bývají plody se sladkou dužinou řazeny mezi ovoce. Z botanického hlediska je meloun bobule. Na světě se pěstuje mnoho druhů melounů, jež mají různou barvu i tvar.

Melouny se dělí na dvě hlavní skupiny, a to vodní meloun a cukrový meloun. Meloun cukrový se řadí do rodu Cucumis společně s okurkou setou.

Dělení:

Meloun vodní

Šťavnatá červená dužina a zelená slupka, to je symbol léta, který není třeba představovat. Už podle názvu není překvapením, že tento meloun obsahuje více než devadesát procent vody, takže se jedná o ideální letní svačinku, na které si bez výčitek pochutnáte. Nezanedbatelný je ale i obsah vitamínů a minerálů. Ideální hmotnost vodního melounu je kolem dvou až tří kilogramů. Znakem správné zralosti je lesklá a rovnoměrně tónovaná slupka a dunivý zvuk při poklepání.

Meloun žlutý

Žlutý meloun, známý také pod názvem Honeydew meloun, je díky své barvě ve světě známý také jako kanárkový, se řadí mezi cukrové odrůdy. Žlutý meloun má velmi jemnou a sladkou chuť. Hodí se tak skvěle nejen na kousky nakrájený jako letní osvěžení, perfektní místo ale zaujme i v kuchyni. Již osvědčenou klasikou je proužek melounu s parmskou šunkou. Žlutý meloun ale můžete vyzkoušet i grilovat nebo z něj připravit studenou polévku. Správně zralý žlutý meloun poznáte podle vůně a popraskané slupky na straně stonku.

Meloun Galia

Kulatý plod Galia patří mezi cukrové melouny a vyznačuje se síťovanou slupkou, která vypadá jako rozpraskaná kůra stromu a jejíž barva se při zrání mění od zelené až po typickou zlatožlutou. Pevná světle nazelenalá až velmi světle žlutá dužina chuťově připomíná nektarinku. Meloun má lehce pikantní chuť a silnou vůni. Navíc obsahuje vysoký objem sladké šťávy v dužině. Dobře zralé plody jsou velice šťavnaté a dají se skvěle využít jak ve studené, tak teplé kuchyni. Meloun doma uchovávejte při pokojové teplotě. Po rozkrojení je doporučeno celý plod spotřebovat, skladování v chladničce mu totiž nesvědčí. Určitě to ale nebude problém, zkuste třeba plátky melounu Galia hodit na gril a přidat čerstvý sýr a mandle.

Meloun Cantaloupe

Kantalupský meloun poznáte v obchodě podle typické slupky s vystouplou síťovou kresbou. Jeho dužina pak má meruňkově oranžovou barvu a chutná sladce a aromaticky. Možná vás překvapí opravdu vysoký objem šťávy v dužině. Nejlépe si ho vychutnáte jen tak bez další úpravy nebo jako přísadu do různých druhů salátů. Tento kulovitý meloun obvykle váží kolem jednoho kilogramu. Při určování správné zralosti se řiďte ananasovou vůní a hmotností – meloun Cantaloupe je totiž v poměru ke své velikosti překvapivě těžký.

Původ:

Dnes se předpokládá, že melouny původně rostli v oblastech subtropické Afriky, odkud byli následně rozšíření do Asie.

Pěstování melounů má mnoha tisíciletou tradici, když byly pěstovány již přibližně před čtyřmi tisíci lety Peršany, kteří pak dále rozšířili přes východní Indii melouny dále do Evropy. Dobové důkazy o jejich pěstování ve Středomoří se dochovaly i na nástěnných malbách v pohřbeném městě Pompeje, které bylo zasypáno sopečnou erupcí. Následná válečná tažení a obchodní cesty rozšiřovaly pěstování melounů dále po Evropě až se dostaly cukrové melouny roku 1495 do Francie.

Využití:

Meloun obsahuje až 90% vody. Ta má tedy za úkol čistit organismus a zbavovat ho toxických látek, které se v těle usazují. Používá se k podpůrné léčbě, například při dně a při problémech s játry. Snižuje krevní tlak, jeho šťáva je tonizující a proto je vhodná pro pleť, vyhlazuje vrásky. Má vysoký podíl vitamínu A, dále vitamíny B, C, minerály. Působí antioxidačně.

Využití melounových jader podle Mattioliho

„Oloupaná jádra melounová,“ píše legendární bylinář, „se také potahují cukrem a tyto konfety jsou neobyčejně příjemné, chutné a libé a je možné je podávat nemocným v horkých zimnicích. Mléko vytlačené z rozetřených jader melounových, vařených s vodou a s anýzem nebo ječmenem, ochlazuje, hasí žízeň, otvírá ucpání jater a žene moč.“

Zajímavosti:

Japonci vypěstovali meloun ve tvaru čtverce. Jak to udělali? Umístili zrající meloun do čtvercové skleněné krabice, takže meloun při dozrávání vyplnil prostor této krabice. Čtverec je lépe uskladnitelný, nekutálí se a snadněji ho dáme do lednice. Jedinou nevýhodou je jeho velmi vysoká cena.

Meloun do slaných jídel?

Dříve lidé používali meloun posypaný trochou soli. V Egyptě a dalších afrických státech lidé i dnes meloun kombinují se slaným sýrem feta. Sůl povzbuzuje chuť melounu.

Je konzumace pecek melounu škodlivá?

Navzdory různým pověrám, které nejsou nijak podložené, vám vodní meloun nebude růst v břiše, pokud zkonzumujete několik jeho pecek. Ve skutečnosti jsou semena skutečně výživná s vysokým obsahem hořčíku, zinku a bílkovin.

Plod je možné skladovat v chladu několik týdnů, stále zraje, takže se mění jeho chuť. Nejen pro nováčka je těžké poznat, zdali je meloun dobrý a dostatečně zralý. Zkuste poklepat, zralý meloun by měl mít dunivý zvuk. Pozor si dávejte na předem rozkrojené melouny, nevíte, jakou dobu jsou takto otevřené.

Melounová zmrzlina

Ingredience:

  • 2 hrnky sladký vanilkový jogurt
  • 1/2 hrnku voda
  • 1 lžíce limetková šťáva
  • 2 balíčky vanilkový cukr
  • 8 hrnků meloun
  • 1/4 hrnku cukr
  • 1 lžíce citronová šťáva

Postup přípravy

V teplé vodě necháme rozpustit cukr, uvaříme sirup a po zchladnutí ho smícháme s rozmixovaným vypeckovaným melounem, vanilkovými jogurty a citronovou a limetkovou šťávou. Směs dáme zamrazit. Melounová zmrzlina je dobrá samotná i jako součást pohárů.

Nelze najít produkty odpovídající výběru.