Sýry

Definice:

  Sýr je mléčný výrobek, který obsahuje mléčnou bílkovinu, tuky a ostatní složky mléka.

  Lidé často říkají “sýr”, když se usmívají do fotoaparátu, ale když řeknou sýr gurmáni, myslí na skoro nekonečný počet sýrů, které na světě existují. A pak se teprve usmějí.

Dělení:

  • BIO a farmářské - Sýr podle rodinné receptury sází na přirozenou a čistou chuť. Základem je kvalitní mléko.
  • Bločky - Ne vždy se nám chce kupovat sýr vcelku, a tak sáhneme po již předpřipraveném balíčku strouhaného sýra, protože je to rychlejší. Ve větším množství je ale cenový rozdíl citelný.
  • Plátkové - Nejlepší recepty obsahující plátkový sýr.
  • Strouhaný sýr se v kuchyni používá na těstoviny, pizzu, salát, rizoto i zapékané těstoviny nebo brambory.
  • Tavené  Oproti ostatním sýrům mají delší trvanlivost a mohou se skladovat při vyšších teplotách.
  • Smetanové a termizované  sýr je vyroben ze smetany, mléka, osolen a doplněn mlékařskou kulturou.
  • Plísňové sýry jsou delikatesou ze všech sýrů:
  •    S bílou plísní - Tyto sýry procházejí zráním, kůru mají pokrytou ušlechtilou bílou plísní a stále dozrávají.
  •    S modrou plísní - Sýr s modrou plísní je druh sýra, který je definován umělým dodáním štětičkovce (penicillium) do mléčného nebo tvarohového základu.
  • Cottage a čerstvé    Cottage se řadí mezi čerstvé sýry, je zdrojem kvalitních bílkovin, některých vitaminů a minerálních látek, nejcennější je obsah dobře využitelného vápníku.
  • Mozzarella je sýr vyrobený z takzvaného točeného tvarohu.
  • Mascarpone a ricotta - Mascarpone pochází z Lombardie (slovo mascherpa označovalo v tamějším dialektu sýr ricotta), dnes se však vyrábí po celé Itálii. 
  • Zrající  - Kromě tradičních lokalit, kde mají svůj původ, se sýry dělí také podle druhu mléka, ze kterého se vyrábí. Od nejrozšířenějšího kravského, po mléko kozí, ovčí a buvolí, ze kterých se vyrábí jak čerstvé, tak zrající sýry.
  • Pařené -   Pařené sýry, jsou typickým produktem zemí jižní Evropy v oblasti Středozemního moře, zejména států balkánských.
  • Parmezán a Grana Padano. Pravý parmezán má vynikající chuť, a to díky řemeslnému zpracování.  Sýr Grana Padano je součástí každé italské domácnosti.
  • Dětské -  Do dětského jídelníčku patří všechny druhy sýrů. Některé ovšem jen jako doplněk.
  • Tapas je synonymem pro malé občerstvení, degustační talířek či jednohubky.
  • Kozí a ovčí - Kvalitní kozí i ovčí sýry seženete dnes jak na farmě, tak i v obchodních řetězcích. Pokud budou označené certifikovanými logy biolistu nebo biozebry, znamená to, že pocházejí z ekologického zemědělství.
  •     Kozí - Kozí sýry se stávají stále více součástí každé kuchyně.
  •     Ovčí -   K nejznámějším ovčím sýrům patří slovenská brynza nebo sýr feta.
  • Rostlinné -  Nejčastěji se jedná o záměnu mléčného tuku tukem rostlinným
  • Proteinové- Sýry jsou velmi dobrý a kvalitní zdroj proteinu a živočišných tuků.
  •  
  •  

Původ:

Nejstarší výroba sýra je datována kolem roku 8000 př. n. l., když byly poprvé domestikovány ovce. Kůže a nafouknuté vnitřní orgány zvířat byly od nejstarších dob používány pro skladování potravin, a proto je pravděpodobné, že byl vznik tvarohu a syrovátky omylem objeven při uložení mléka do žaludku zvířete díky obsaženému syřidlu. Existuje několik variant legendy o arabském obchodníkovi, který takto ukládal mléko. Nejstarší archeologicky doložená výroba sýra je datována do roku 5500 př.n.l. (Kujawy, Polsko), kde byl nalezen cedník s povlakem s molekulami tuku z mléka. Nové archeologické nálezy egyptského sýra byly učiněny ve staroegyptských pohřebních komorách a jsou datovány do doby okolo roku 2000 př.n.l.

Staročeské „kozí syrečky“ bývaly výnosným exportním zbožím a byly požadovány i pro svatbu krále Vladislava v roce 1502.Olomoucké tvarůžky zůstávají s oštěpky a brynzou stálou specialitou.

Využití:

Sýry obsahují velké množství živin, hlavně bílkovin, z kterých tvoří cca 80% kasein. Lépe stravitelný je měkčí sýr (např. čerstvý sýr), nejhůře pak plísňové a zrající sýry. Sýr se požívá syrový, vařený, pečený, uzený i smažený, samotný nebo s různými přílohami. Může být ale i součástí různých omáček nebo zálivek.

Zajímavosti:

  10 zajímavostí o sýrech, které byste měli znát

Víte, že..

  1. Staří Řekové považovali už 1000 let př. n. l. sýr za dar bohů.
  2. V řecké hře Harfeník z období 300 let př. n. l. je zmínka o struhadle na sýr.
  3. Bible připomíná, jak se sýrem živil král David.
  4. Nejznámějším francouzským ovčím sýrem je roquefort.
  5. Z Itálie pochází zrající tvrdý parmezán.
  6. Měkký řecký sýr feta je z mléka kozího nebo ovčího.
  7. Slovenská brynza má původ v Rumunsku.
  8. Anglickým sýrům kraluje žlutý tvrdý cheddar.
  9. Balkán je proslulý ovčím sýrem kašlával.
  10. První výrobky našich syrečků vznikly roku 1772 v Hněvotíně.
Zobrazení Mřížka Seznam

Produkty 1-24 z 699

Stránka
na stránce
Nastavit sestupný směr
Zobrazení Mřížka Seznam

Produkty 1-24 z 699

Stránka
na stránce
Nastavit sestupný směr