Kozí sýr

Definice:

  Kozí mléko má jiné složení tuků než kravské. Má nejblíž k mateřskému, proto je také lehce stravitelné. V porovnání s kravským obsahuje kozí mléko větší množství nenasycených mastných kyselin linolové a linolenové, které mají vliv na zvýšení odolnosti organismu proti infekčním chorobám a normalizují přeměnu cholesterolu. To znamená, že působí proti ateroskleróze. Kozímu mléku se připisují zázračné uzdravovací účinky

(při onemocnění kůže, trávicího a dýchacího ústrojí, proti rakovině, na omlazení) a menší vliv na vznik alergií než u mléka kravského. Jeho výborné vlastnosti a účinky zaznamenali už staří Římané, kteří ho dokonce označovali za elixír krásy a dlouhověkosti.

  A právě tyto pozitivní vlastnosti se přenášejí i do kozích sýrů. Kozí mléko obsahuje také méně karotenu, než mléko kravské a ovčí, proto je pro kozí sýry typická jejich bílá barva, která se se stářím může měnit až v načervenalou, oranžovou a hnědou.

Kozí mléko se lépe a rychleji tráví než mléko kravské. Jeho složení je totiž velmi podobné mateřskému mléku – zejména obsažený poměr tuku a bílkovin.

Původ:

Surovinou pro výrobu kozích sýrů je pasterované kozí mléko nejvyšší kvality. Sýr je vyroben dle originální receptury a ochucen česnekem, pažitkou, kapií, kmínem, bazalkou nebo bez příchuti. Je vhodný k denní konzumaci i jako dezert k vínu. Má jemnou lahodnou chuť. Výborný je nakrájený do zeleninového salátu.

Kozí sýry jsou zdrojem snadno vstřebatelného vápníku. Složení bílkoviny obsažené v kozím sýru je odlišné od bílkoviny kravské, a proto je výrobek vhodný pro spotřebitele, kteří trpí alergií na kravskou bílkovinu. Je celkově lépe stravitelný. Pravidelná konzumace posiluje imunitní systém

Využití:

  Kozí sýry se stávají stále více součástí každé kuchyně. Hodí se výborně do jarních zeleninových salátů, k zapékání se zeleninou a masem, česrtvé sýry do pomazánek i dortů. Pokud vám třeba sýr zůstane a nechcete ho nechat zkazit, můžete ho různě nakládat s kořením a bylinkami. Naprosto vynikající jsou slané koláče. Jako základ použijte lístkové nebo křehké těsto. Na podklad se hodí bazalkové pesto. Fantazii se meze nekladou, a tak do koláčů dejte cukety, grilované lilky či pečenou řepu. Vynikající je opečená a zkaramelizovaná červená cibule nebo nakládaná rajčata. Vše zalijte smetanou s rozšlehanými vajíčky a na povrch dejte kozí sýr.

Zajímavosti:

  Věděli jste, že...

... koza je zvíře, které nemá rakovinu a kozí sýry a mléko obsahují spoustu protirakovinotvorných látek.

... v kozím sýru nesmrdí koza samotná, ale kozel a prostředí, ve kterém koza žije.

... čím déle sýr zraje, tím je výraznější.

... dnes je již možné odstranit specifický zápach kozího sýra, ale někteří labužníci, zvláště Francouzi, ho vyžadují.

... dokonce existuje kozí sýr z horských koz (zejména v Holandsku), který není cítit vůbec.

... z kozího sýra se v těle neukládá tolik tuků jako ze sýra kravského.

... i ovčí sýry jsou cítit, i když trochu jinak než kozí. Ovčí jsou spíš hořčí a na patře štiplavé, kozí mají sladký podtón.

... byste neměli uchovávat sýry (jedno jaké) ve vlhkém prostředí ledničky, ale raději v dobře větrané místnosti maximálně do 18 °C.

Nelze najít produkty odpovídající výběru.