Ovčí sýr

Definice:

  V ovčí mléce je vápník vázán na kasein a při kyselém procesu vápník z větší části odchází do syrovátky. Proto mají sýry vyrobené kyselou cestou daleko menší procento vápníku než sýry vyrobené sýřením sladkého mléka. Víme také, že ovčí mléko obsahuje nejmenší procento vody a naopak má největší procento pevných látek, mléčného cukru, bílkovin, tuku atd. Proto ovčí sýry jsou nejhodnotnější. Ovčí mléko obsahuje větší koncentrace výživných látek, minerálů a vitamínů v porovnání s mlékem krav či koz. To způsobuje i vyšší výnosnost při výrobě ovčí sýrů, které jsou jako hlavní produkt chovu ovcí mléčného plemene. Z 1 litru mléka je pak možné vyrobit 200-400g ovčí sýra. Specifické složení ovčího mléka a výrobků z něj je hlavním důvodem, proč je tak přínosné pro naše zdraví.

Původ:

  Produkce ovčího a kozího mléka je v rámci EU koncentrovaná do určitých produkčních zón v Řecku, Španělsku, Francii a Itálii, kde se mléko většinou používá na výrobu ovčí sýrů. V ČR je chov ovcí na mléko velmi nízký a nepatrná je i produkce sýrů. Zcela jiná situace je na Slovensku, kde je chov ovcí značně rozšířen a ovčí sýry se vyrábějí nejen na farmách, ale i v mlékárenských závodech.

  Z nepasterovaného ovčího mléka se např. ve Francii vyrábí tradiční Roquefort, na Slovensku tradiční „Slovenská bryndza“.

  Řada sýrů se vyrábí z pasterovaného ovčího mléka. V Řecku se ovčí mléko s přídavkem kozího používá při výrobě sýru feta a jiných tradičních řeckých sýrů.

Využití:

  Opékaný lilek s ovčím sýrem, rajčaty, česnekem a bazalkou

  Pro čtyři porce potřebujeme dva střední lilky, 400 g měkkého ovčího sýra, šest středních rajčat, tři stroužky česneku, olivový olej na opečení lilku, hladká mouka (na obalení lilku), panáka smetany, sůl a špetku bílého mletého pepře.

  Postup: rajčata spaříme a oloupeme. Rozřízneme na čtvrtky a zbavíme jádřinců.     Krájíme na malé kostičky (cca 5 mm). Česnek nasekáme nadrobno a bazalku nahrubo.

Lilek omyjeme, osušíme a uřízneme konce. Jak budeme dále krájet lilek je na nás. Můžeme na kolečka nebo na ovály. Vždy je krájíme cca 1 cm široké. Slabé se pálí a tlusté se nepropečou.

Poté zlehka obalíme v hladké mouce a opečeme na středně rozpálené pánvi, na které je olivový olej, do zlatova s obou stran.

Mezi tím v horkém rendlíku s trochou olivového oleje orestujeme česnek, ovčí sýr a smetanu. Zahřejeme a spojíme sýr s česnekem. Poté přidáme nakrájená rajčata a bazalku. Směs prohřejeme tak, aby se nevařila, a zlehka mícháme.

Na talíř položíme opečený lilek a na něj směs tak stejně vysokou vrstvu jako je lilek. Tím vlastně vytvoříme takovou pyramidu. Servírujeme s listovým salátem promíchaným s olivovým olejem a kapkou balsamika.

Zajímavosti:

  K nejznámějším ovčím sýrům patří slovenská brynza nebo sýr feta. Pokud se vám už sbíhají sliny, máme pro vás jednoduchý recept na lehkou večeři. Určitě potěší vaše chuťové pohárky.

Nelze najít produkty odpovídající výběru.