Sýr s bílou plísní

Definice:

  Tyto sýry procházejí zráním, kůru mají pokrytou ušlechtilou bílou plísní a stále dozrávají.

Původ:

  O původu sýru s bílou plísní na povrchu, panují různé legendy. První z nich vypráví o tom, že jistá selka zapomněla sýr ve sklepě. Když ho po čase našla, byl obrostlý bílou plísní. Nejdříve ho chtěla vyhodit, když ho ale ochutnala, byla překvapena jeho báječnou chutí. Nejstarší písemné zmínky o tomto typu sýru pochází z roku 1554. Tím, kdo tento sýr skutečně proslavil, byla Marie la Fontaine Harel z vesnice Roiville okolo roku 1791.

Využití:

  Sýr s bílou plísní naložený v pikantním nálevu. Recept na pálivou chuťovku pro různé příležitosti.

  Ingredience 4 porce:

  • 4 ks sýr s bílou plísní
  • nálev
  • 3 lžíce ocet
  • 1 ks červená kapie
  • 1 lžíce konzervační přípravek
  • 5 stroužků česnek
  • 1 ks cibule
  • 1 balíček olivy bez pecek
  • 250 ml olej
  • 1 lžíce cukr krupice

  Postup přípravy

  V oleji rozmícháme konzervační přípravek a na mírném ohni zahříváme, přidáme ocet a necháme zchladnout. Sýr s bílou plísní (například hermelín) nakrájíme na trojúhelníky, kapii na nudličky, stroužky česneku a cibuli na plátky.

  Do větší sklenice s uzávěrem vložíme sýr, celé olivy, plátky česneku, cibule a kapii. Naložený sýr zalijeme olejem, uzavřeme a dáme na 5 dní odležet do chladu.

Nakládaný sýr s bílou plísní před podáváním necháme alespoň půl hodiny odstát při pokojové teplotě a podáváme s chlebem nebo různým pečivem.

 Zajímavosti:

   Hermelín je označení pro český sýr s bílou ušlechtilou plísní na povrchu, který je napodobeninou francouzského sýra camembert. Na českém trhu se prodává pod různými komerčními názvy.

  Sýr bychom měli prý krájet jako dort od kraje po střed, jelikož nejchutnější a nejjemnější prý bývá uprostřed. Je však otázkou, kdo z nás si kupuje domů celá kola sýrů.

Nelze najít produkty odpovídající výběru.