Strouhané sýry

Definice:

Strouhaný sýr se v kuchyni používá na těstoviny, pizzu, salát, rizoto i zapékané těstoviny nebo brambory. Prodávají se sice již hotové strouhané sýry, ale z mnoha důvodů je lepší koupit sýr vcelku a nastrouhat si ho.

Původ:

  Co je to sýr a jak vzniká?

  Jak každý dobře víme, sýr se vyrábí z mléka. Nejčastěji používané je mléko kravské, dále pak ovčí a kozí. Podle dostupnosti a zeměpisných šířek se také můžeme setkat se sýry z velbloudího mléka, koňského, sobího nebo z mléka indických buvolů. Sýr je tedy mléčný výrobek obsahující mléčnou bílkovinu, tuky a ostatní složky mléka. Vyrábí se srážením mléka syřidlem . Různé chutě vznikají především podle typu použitého mléka, avšak také přidáváním různých chuťových přísad jako jsou bylinky nebo koření. Velké změny ve výrobě sýra přineslo zejména 19. století v čele s velkou průmyslovou revolucí. V této době farmáři přestali vyrábět sýr sami a dodávali své mléko do nově vznikajících spolků a mlékárenský průmysl tak stále narůstal.

Využití:

  Strouhání

  K strouhání sýra je potřeba kvalitní struhadlo nebo kráječ. Obvykle se používají speciální nerezová struhadla s držadlem, určená přímo na strouhání sýrů. Použít se dá ale i víceúčelové struhadlo v kombinaci nerez a silikon. Aby se sýr na struhadlo nelepil, stačí břity natřít jedlým olejem.

  Výhody domácího strouhání sýrů

  Výhod strouhání sýra doma před již nastrouhaným kupovaným je hned několik. Mezi ty hlavní patří cena, kvalita a zdraví.

Zajímavosti:

  Vhodné sýry na strouhání

  Ke strouhání se hodí různé druhy sýrů. U nás se používá především Eidam, vhodné  jsou i ostatní tvrdé sýry jako Ementál, Gran Moravia, Parmezán a Gouda. Používá se i Mozzarella nebo různé směsi sýrů.

  Výhody domácího strouhání sýrů

  Výhod strouhání sýra doma před již nastrouhaným kupovaným je hned několik. Mezi ty hlavní patří cena, kvalita a zdraví.

  Kvalita

  Podstatným důvodem pro vlastní strouhání sýra je především kvalita. Čerstvě nastrouhanému sýru se nic nevyrovná a hodnota jídla je pak několikanásobně vyšší. Další výhoda je, že si můžeme vybrat druh sýra, který chceme strouhat.

  Zdraví

  Důležitým argumentem pro strouhání sýry doma zdravotní hledisko. Při průmyslovém strouhání může dojít ke kontaminaci sýra a případné vyšší hodnoty kvasinek se pak negativně projevují na kyselé až kvasničné chuti. Výskyt kvasinek přitom není u strouhaného sýra ničím překvapivým, velká plocha potraviny vyráběné tímto způsobem poskytuje kvasinkám mnohem větší prostor pro jejich nežádoucí činnost než plocha sýru vcelku. Proto je vždy bezpečnější zakoupit si sýr vcelku, u kterého není tak vysoké riziko bakteriální kontaminace.

Zobrazení Mřížka Seznam

17 položek

na stránce
Nastavit sestupný směr
Zobrazení Mřížka Seznam

17 položek

na stránce
Nastavit sestupný směr