Zelenina

Definice:

Jako zelenina jsou označovány jedlé části kulturních jednoletých nebo dvouletých rostlin. V některých případech též části (pokud jsou různé od plodů) víceletých rostlin. Mezi zeleninu ale nepatří plodiny s přesnějším zařazením (obilniny, luštěniny), zvláště ty, které jsou pěstovány pro semeno.

Zelenina je v potravě důležitým zdrojem vitamínů, minerálních látek, vlákniny a dalších prospěšných látek. Některé její druhy se využívají v gastronomii jako koření nebo ve fytoterapii jako léčivky.

Mnohé jiné druhy zeleniny jsou pak předmětem sporů, zda jde o ovoce, nebo zeleninu (například melouny, papriky, rajčat). Za zeleninu se obecně považuje rostlina bylinného charakteru, která se převážně dá konzumovat celá nebo z větší části (až na výjimky).

Dělení:

Papriky a chilli papričky. Paprika (Capsicum) je rod rostlin z čeledi lilkovitých (Solanaceae). Pochází ze Střední Ameriky, kde byla tisíce let pěstována v tropech. Dnes se pěstuje po celém světě. Někteří zástupci rodu paprika se používají jako plodová zelenina, jiné jako koření nebo lék. Pálivá forma papriky se označuje jako chilli paprička, nepálivá jako kapie.

Rajčata. Rajče jedlé, též lilek rajče je trvalka bylinného charakteru pěstovaná jako jednoletka. Patří do čeledi lilkovitých. Pochází ze Střední a Jižní Ameriky. Plodem je bobule zvaná rajče, původně rajské jablko, proto se rajče řadí mezi plodovou zeleninu.

Brambory - jsou jednou z nejvýznamnějších zemědělských plodin; větší význam pro lidskou výživu mají pouze pšenice, rýže a kukuřice setá.

Cibule, česnek a pórek - jsou široce používané při vaření jako zelenina či koření.

Okurky, cukety a lilky - používá se především v kuchyni, a to na velkou spoustu způsobů.

Saláty - Salat (Locika setá) – případně i jiná zelenina, jejíž listy se upravují jako pokrm.

Květák a košťálová zelenina - máji v kuchyních opravdu pestré využití.

Mrkev a kořenová zelenina - pro mnoho lidí bývají celkem nudným kuchyňským doplňkem.

Dýně a tykve - je přímo synonymum podzimu. Hodí se nejen na okrasu, ale většina druhů je vhodná i na vaření.

Kukuřice a lusky - Čerstvé mladé kukuřice a lusky jsou skvělou surovinou. Jsou chutné a zdravé zároveň.

Zázvor, chřest a ostatní - Tato nízkokalorická surovina obsahuje spoustu vitamínů, výborně chutná a snadno se připravuje.

Klíčky, microgreens a řeřicha - Semínko je doslova a do písmene takovou časovanou bombou. Celá rostlina se proměňuje na neuvěřitelnou zásobárnu plnou vitamínů, minerálů, bílkovin, enzymů.

Sterilované a kysané zelí -  V dobách, kdy neexistovaly mražené potraviny , poskytovalo sterilované a kysané zelí zdroj důležitých živin během zimy.

Baby zelenina k kuchyňské úpravě, nejenže výborně chutná, ale také dobře vypadá

Zpracovaná a předpřipravená zelenina - Zpracování zeleniny je třeba věnovat pozornost, stejně jako dodržování optimálních podmínek skladování pro omezení ztrát výživové hodnoty zpracované zeleniny.

Původ:

Staré a původní odrůdy zeleniny. Mnohé byly ztraceny a zapomenuty. Byly vytlačeny odrůdami novějšími, dnes stále častěji hybridními, a smeteny genetickou erozí, která ve dvacátém století drtivě zasáhla zemědělství. Některé původní odrůdy se však podařilo uchovat. Buď byly pro svou kvalitu nepřetržitě pěstovány a množeny, často po několik generací, a mnohdy jen v zahradách a na pozemcích drobných pěstitelů, nebo se je podařilo zachovat v genových bankách.

Využití:

Zelenina hrála v jídelníčku našich předků nezastupitelnou roli, avšak její rozmanitost nebyla samozřejmě tak veliká jako dnes. Zároveň se míra její konzumace lišila podle ročního období.

Zelenina byla nejčastěji upravována vařením, vyvařená tekutina se pak většinou neslévala, ale dále se v ní zasmažovala. Některé druhy zeleniny, např. zelí, se často i dusilo. V úpravě zeleniny nebyly velké regionální rozdíly, ty panovaly spíše mezi jednotlivými sociálními vrstvami, ti bohatší samozřejmě používaly více sádla, chudí ho pak často nahrazovali pouze lojem. Zelenina se konzumovala samozřejmě i syrová.

Zajímavosti:

V dobách, kdy se prehistorický člověk živil lovem a sběrem, docházelo spíše náhodou k objevení rostlin, které bylo možné využít ke stravě. Postupem času se ale začaly cíleně pěstovat.

Za zeleninu dnes považujeme listnaté nebo dužnaté části některých rostlin (kořeny, hlízy, cibule, bulvy, listy, zdužnatělá květenství, plody, semena, řapíky), které je možné konzumovat v syrové nebo tepelně upravené formě. Po celém světě se jako zelenina označuje a konzumuje okolo 1200 druhů. Převážně se jedná o jednoleté či dvouleté druhy, ale najdeme mezi nimi i několik trvalek. Zelenina patří k mnoha botanickým čeledím a pochází ze všech koutů světa.

Zobrazení Mřížka Seznam

Produkty 1-24 z 149

Stránka
na stránce
Nastavit sestupný směr
Zobrazení Mřížka Seznam

Produkty 1-24 z 149

Stránka
na stránce
Nastavit sestupný směr