Papriky a chilli papričky

Definice:

Paprika (Capsicum) je rod rostlin z čeledi lilkovitých (Solanaceae). Pochází ze Střední Ameriky, kde byla tisíce let pěstována v tropech. Dnes se pěstuje po celém světě. Někteří zástupci rodu paprika se používají jako plodová zelenina, jiné jako koření nebo lék. Pálivá forma papriky se označuje jako chilli paprička, nepálivá jako kapie.

Chilli paprička (též čili paprička, feferonka; někdy se nesprávně užívá název kayenský pepř, případně kajenský pepř) je plod především exotických druhů křovitých paprik, rostoucích v tropech a subtropech Indie, Číny, Japonska, Vietnamu, Afriky, Jižní a Střední Ameriky, zvláště Mexika. Hojně se užívají i na Balkáně.

Jedná se o malé světlejší papričky se silnou vůní. Tyto feferonky jsou ostré odrůdy zpravidla vytrvalých kořeninových paprik. Za svou pálivou chuť vděčí látce kapsaicin.

Mimo dalších látek obsahuje vitamíny C a karoten B. Podporují chuť k jídlu, ale ve větším množství dráždí pohlavní a močové ústrojí. V přiměřených dávkách působí na žaludek lépe než pepř černý. Má příznivý účinek na zažívání. Je prokázáno, že kultury, zvyklé na ostrá jídla s tímto kořením, snáze snášejí zamoření pokrmů a prostředí kolem sebe různými bakteriemi, zejména těmi vyvolávajícími průjem. Chilli paprička vyvolává změny ve střevní sliznici, která potom leccos snese. Chilli papričku je považováno také za afrodisiakum.

Původ:

Chilli papričky pěstovali Indiáni již v předkolumbovské době, a to už od 6. tisíciletí př. n. l. Byla to jedna z prvních samosprašných plodin, které se v Americe začaly pěstovat. Po objevení Ameriky je evropští (zvláště portugalští) kupci rychle rozšířili po celém světě, protože představovaly cenné koření a náhradu za pepř. Velké obliby doznaly především v Indii, kde dnes představují nedílnou součást indické kuchyně. Z Indie se přes Osmanskou říši dostaly do Maďarska, kde z nich Maďaři vytvořili své národní koření – mletou papriku.

Využití:

Účinky

Pravidelné užívání chilli papričky podporuje krevní cirkulaci, zvyšuje rychlost metabolismu a stimuluje žaludeční sekreci. Právě podporou zažívání přispívá i ke snížení hmotnosti.

Indiáni ho dříve používali při horečkách na snižování teploty.

  • Osvědčilo se jim také pro povzbuzení libida.
  • Chilli papričky mají účinek proti bolesti – působí vlastně jako analgetikum.
  • Pomáhají snížit hladinu cholesterolu v krvi.
  • Zlepšují revmatické stavy.
  • Detoxikují střeva.
  • Kapsaicin také snižuje množství inzulinu v těle po jídle, prospívá tedy diabetikům.
  • Pálivá chuť chilli papriček snižuje chuť na sladké a tučné potraviny.
  • Zlepšují náladu, protože zvyšují produkci endorfinů a také hladinu serotoninu, tedy hormonů, které vyvolávají pocit štěstí.
  • POZOR! Nesmíte se předávkovat – pokud s kořením začínáte, chce to nasazovat chilli prášek postupně a ujistit se, že na chilli nemáte alergii.

Pro zdraví

Vždy jezte papriku čerstvou a hlavně mladou

Starší paprika se hodí spíš na tepelnou úpravu

Pokud máte problém i s mladou paprikou je to zapříčiněno její slupkou, proto je třeba ji odstranit. Bohužel toto je možné pouze upečením

Pokud je kapsaicin špatně stráven, poznáte to i při stolici.

Zajímavosti:

V paprice najdeme celé spektrum minerálních prvků (sodík, draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo, měď, zinek a mangan), ale také vitamíny A, B, D, E a zejména C. Také v ní naleznete tělu prospěšnou vlákninu. Pokud se u výběru papriky rozhodujete na základě barvy, tak vždy šáhněte po té červené. V té totiž naleznete nejen karoten lykopen, která preventivně působí proti rakovině prostaty, ale také velké množství vitamínu C. Pokud je na výběr, sáhněte vždy po paprikách domácí produkce, transport snižuje jejich nutriční hodnotu.

Štiplavost u některých paprik má na svědomí látka kapsaicin, tu najdete v různé koncentraci skoro ve všech druzích paprik (i těch sladkých), hodně pálivá forma papriky se označuje jako chilli paprička, naopak zcela nepáliví je kapie, která tuto látku vůbec neobsahuje. Tento alkaloid nezpůsobuje jen charakteristickou chuť paprik, ale také tiší bolest, pomáhá trávení a dokonce příznivě ovlivňuje funkci štítné žlázy. Ale ani to není vše, zároveň umí snižovat hladinu krevního cukru, působí jako prevence aterosklerózy, nebo jej můžete využít k uvolnění zatuhlého svalstva.

Nelze najít produkty odpovídající výběru.