Saláty

Definice:

Salát (Locika setá) – případně i jiná zelenina, jejíž listy se upravují jako pokrm.

Salát (Locika) je letnička i dvouletka se světle i tmavě zelenými, načervenalými i tmavočervenými listy. Tvoří hlávkovité růžice s hladkými i zkadeřenými listy. Malé žluté

květy připomínají pampelišku, jsou však menší.

Původ:

Salát (Locika salátová) je listová zelenina pocházející pravděpodobně z Asie, do střední Evropy se dostala ze Středozemí v době středověku. Vyskytuje se pouze v kultuře. Vyšlechtěno bylo mnoho variet různých tvarů a barev listů tvořících hlávkovité růžice. Pěstuje se salát ve třech typech - hlávkový, římský a ledový, z nichž nejrozšířenější je salát hlávkový.

Využití:

Salát (Locika) se konzumuje za syrova jako předkrm nebo jako příloha k hlavnímu chodu, lze ji kombinovat s dalšími druhy zelenin.

Zajímavosti:

Salát (Locika) byla známá již ve starověkém Egyptě, odkud se rozšířila do jižní Evropy a dále na sever. Její nejstarší zobrazení objevili archeologové v chrámu Senusreta I. v egyptském Karnaku. Senusret I. zde obětuje mléko bohu Minovi, jemuž byl salát zasvěcen. Salát (Lociku) znali ve starověké Persii, lékaři ve starověkém Řecku, kde se pěstovala již od 6. století př. n. l., věřili, že salát může působit jako prostředek vyvolávající spánek. Pochutnávali si na ní samozřejmě i ve starověkém Římě, odkud se ve středověku rozšířila dále do Evropy. Do Ameriky salát přivezl Kryštof Kolumbus.  

Nelze najít produkty odpovídající výběru.