Čaje

Definice:

Čaj je kulturní nápoj, připravovaný obvykle louhováním lístků rostliny čajovníku v horké vodě. Pro samotné lístky se také užívá název čaj. Označení čaj se běžně užívá i pro jiné nálevy – pro zápary a odvary různých jiných rostlin (například tzv. ovocné čaje, bylinné čaje nebo šípkový čaj), které se někdy označují jako nečaje. Čaj má vedle povzbuzujících účinků v mnoha případech díky látkám v něm obsaženým také blahodárný vliv na organismus.

Dělení:

  • Černý čaj. Černý čaj je čaj, který prochází delší oxidací než zelený čaj, oolong (polozelený) nebo bílý čaj. Ale všechny tyto typy jsou vyráběny z lístků Camellia sinensis. Černý čaj má silnější vůni než ostatní méně oxidované čaje. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj, který více vystihuje barvu čaje.
  • Ovocný čaj. Ovocný čaj neobsahuje kofein, proto ho lze konzumovat kdykoli během dne a je vhodný pro všechny věkové kategorie. Jelikož se složen z ovoce a bylin, obsahuje řadu vitamínů a minerálních látek a má tak pozitivní vliv na trávení, podporuje imunitu a funkci cévní soustavy.
  • Zelený čaj. Nápoj zvaný zelený čaj je „pravý“ čaj, který při svém zpracování prošel minimální oxidací. Zelený čaj je populární v Číně, Tchaj-wanu, Hong Kongu, Japonsku, Koreji a na Středním Východě. Relativně nedávno se také více rozšířil na Západě, kde je tradičněji konzumován čaj černý.
  • Bílý čaj. Termínem bílý čaj se obvykle označuje takový druh čaje, který obsahuje mladé nebo jen lehce a specificky zpracované lístky čajovníku čínského (Camellia sinensis).
  • Bylinný čaj. Bylinný čaj je souhrnný název pro rostlinné nálevy, například mátový čaj, konopný čaj nebo Rooibos, s výjimkou nálevu z čajovníku. Bylinné čaje jsou často připravovány pro jejich léčebné nebo preventivní účinky. Z důvodu nevyrovnaného obsahu látek v rostlinách se bylinné čaje až na výjimky (brusnice borůvka, ostružiník maliník, divizna velkokvětá a další) nedoporučují pít dlouhodobě. Obvykle stačí čerstvou nebo i sušenou část byliny (asi jedna čajová lžička (5 g) na 1 hrnek (1/4 l) čaje) zalít vřící vodou a nechat několik minut louhovat. Čaj z čerstvých bylin je silnější, protože léčivé látky v rostlině postupem času mizí a ztrácí na účinnosti. Některé druhy bylin (např. jmelí) se ale zapařit horkou vodou nedoporučují, protože působením tepla mizí značný počet jejich účinných látek. Tehdy je možno bylinu macerovat - tj. nechat ji několik hodin louhovat ve vodě studené.
  • Funkční čaj. Funkční čaje jsou správnou volbou pro všechny, kteří rádi řeší své obtíže nejprve přírodní cestou, vycházejí totiž z tradičních bylin, jejichž účinky na naše zdraví jsou známy již po staletí.
  • Sypaný čaj. Čaj sypaný je čistým produktem bez chemické úpravy a umělých přísad. Vyžaduje delší čas na přípravu, jeho degustace je spojena více s rozjímáním, meditací, zamyšlením. Důvodem jeho vzniku byl právě stále více pulzující chod života.
  • Čaj pro děti. Dětské čaje podporují imunitu dětí a jsou vhodným doplňkem stravy pro naše nejmenší. Slouží jako účinná prevence proti nachlazení, přispívají k budování přirozené obranyschopnosti těla. Čaje pro děti dělíme podle věku, od jakého je děti mohou pít. Některé z nich jsou vhodné už pro miminka po ukončení čtvrtého měsíce.
  • Čaj pro kojící ženy. Harmonizující bylinná směs s jemným aroma podporující tvorbu mateřského mléka. Vhodný doplněk výživy pro kojící matky. Vyvážená bylinná čajová směs vyvinuta výhradně pro období kojení.
  • Čajové kolekce. Čajové kolekce mohou být milým dárkem k narozeninám nebo k svátku. Vyberte si z různých kolekcí čajů, od ovocných, přes bylinné až po kolekce s anglickým čajem nebo mixy různých příchutí. Čaje v atraktivních baleních potěší každého.

Původ:

Historie pití čaje je velice dlouhá a není zcela jasně zdokumentovaná. Za to existuje spousta legend o tom, jak byl čaj objeven. Většina legend jsou pouze domněnky, které zřejmě nikdy vědecky podloženy. Dle většiny historiků je pokládáno za věrohodnou informaci, zmínka v čínském slovníku, někdy okolo 350, která pojednává o nápoji připravovaném z listů čajovníku vařením ve vodě. Ať už to bylo ve skutečnosti jakkoliv, tak historici se shodují na tom, že zemí ve kterém byl čajovník objeven je Čína. Tou asi nejznámější legendou je ta o čínském císaři, který žil v období 2700 - 2800 let před naším letopočtem. Tento císař velice rád meditoval a rozjímal v přírodě. Při svých meditacích si rád vařil nápoje z různých bylin, které byly v lese dostupné. Jednou takhle při meditaci mu zcela náhodně spadly, do kotlíku s vodou, právě lístky čajovníku. Císař neodolal a daný nápoj ochutnal. Výsledným nápojem byl mile překvapení, jelikož nejenže skvěle chutnal, ale byl také osvěžující.
O rozšíření čajovníku se postarali především Angličané v 19 století, kteří začali zakládat první čajové plantáže v Indii. Až poté se přesunuli na Cejlon, kde se od roku 1867 začal sázet čajovník (dřív byl Cejlon osázen zejména kávovníky, ale ty byl v podstatě kompletně zničeny parazitickou houbou). Čajovníkové plantáže byly poté zakládany také v dalších zemích, jako například v Rusku či Africe. Díky velkému zakládání těchto plantáží se z čaje stal 2 nejrozšířenější nápoj na světě, hned po vodě.

i

Nejstarší písemnou zmínkou o čajovníku v Evropě je kniha s názvem "Cesty a putování" z roku 1559, ve které jsou převážně udůrazněny léčivé účinky čajového nápoje. Fyzicky byl ale čajovník do Evropy dovezen ke konci 17 století. U nás čajovník poprvé popsal biolog a botanik Svatopluk Presl ve své knize "Všeobecný rostlinopis čili popsání rostlin ve všelijakém ohledu i škodlivých" a to až v roce 1864.

Využití:

Neutralizuje pachy v domácnosti
Použité čajové sáčky jsou skvělé k neutralizaci pachů z domova. Smíchejte sušené použité čajové lístky se stelivem pro kočky. Uložte čajové sáčky do ledničky, kterou krásně provoní. Uložte několik sáčků na dno koše a neutralizujte tak nepříjemné pachy, které se mohou vloudit do vaší kuchyně.
Pryč s domácími škůdci
Myši nemají rády vůni čaje. Uložte použité sáčky všude, kde se mohou myši vyskytovat nebo vstoupit do vašeho domu. Pro zvýšení účinnosti nakapejte na sáčky pár kapek mátového esenciálního oleje. Nejen že odradí myši, ale i další hlodavce a celou řadu dalších škůdců jako pavouky a mravence zatímco bude váš domov krásně vonět mátou.
Uklidněte podrážděnou pokožku
Chladné a vlhké čajové sáčky jsou skvělými pomocníky pro uklidnění podrážděné pokožky. Umístěte je na bolavá místa ke zmírnění příznaků. Pomohou i při bodnutí hmyzem, zmírní bolest i otok.

Zajímavosti:

Na barvě záleží
Už jste navštívili čajovnu a nemohli jste se rozhodnout, který čaj si vybrat? Zda zelený, bílý, černý, oolong či Phuer? Věděli jste, že se ve všech případech jedná o tu samou rostlinu? I přesto, že se liší nejen barvou, vlastnostmi, ale i odlišnou chutí, jedná se opravdu o ty samé listy čajovníku čínského. Rozdíly jsou způsobeny odlišným zpracováním čaje, tzv. fermentací.

Druh čaje

Barva nálevu

Vlastnosti

Zelený čaj

zelená nebo světle zelenožlutá

jemnější, přesto svíravá chuť

Černý čaj (červený)

červená

silná vůně, nahořklá chuť

Bílý čaj

světle žlutá

jemná vůně a chuť, velmi vzácný

Oolong (červený drak)

polozelená nebo žlutozelená

svíravá chuť, výrazná vůně

Zobrazení Mřížka Seznam

Produkty 1-24 z 345

Stránka
na stránce
Nastavit sestupný směr
Zobrazení Mřížka Seznam

Produkty 1-24 z 345

Stránka
na stránce
Nastavit sestupný směr