Bílý čaj

Definice:

Bílé čaje Nejobvyklejší bílé čaje pocházejí z čínské produkce. Slovo obvyklý ale není úplně na místě. Čínský bílý čaj se totiž na trhu vyskytuje jen zřídka, je velmi vzácný a také drahý. Důvod je zřejmý - býval připravován výhradně pro císaře a jeho dvůr. Proto dosahuje nejvyšší kvality a je znalci považován za skutečnou delikatesu mezi čaji.

Název nezískal podle barvy nálevu, ta je ostatně žlutá až žlutohnědá, ale díky přítomnosti bíle ochmýřených výhonků, které ho charakterizují. Bílý čaj chutná mimořádně jemně a lehce nasládle. Sklizeň čajovníkových lístků a pupenů je, stejně jako celý proces výroby, skutečně choulostivou záležitostí.

Čína je sice největším světovým dodavatelem bílého čaje, přesto jeho objem činí pouhé jedno procento ze všech tamních čajů. Nejpopulárnější jsou bílé čaje z provincie Fujian, výjimečně se pěstují také v Yunnanu nebo Guangxi.

Původ:

Tajemství bílých čajů netkví ve speciálních odrůdách čajovníků čínských nebo tajných recepturách na jejich hnojení. Právě naopak. Čajové zahrady jsou v Číně téměř posvátné, takže žádná průmyslová chemie nesmí za jejich pomyslné brány ani nahlédnout. To kouzlo je někde jinde - v poctivé práci, přepečlivé sklizni a velice šetrném přístupu k výrobě.

Na bílý čaj se škubou jen velké a dobře vyvinuté výhonky, někdy dokonce ještě nerozvité pupeny. Po natrhání, které provádějí ženy a dívky ručně, není čaj rolován ani zahříván. Podstatou zpracování je velmi pomalé sušení v chladné a větrané místnosti. Tím pádem nedojde ke spuštění oxidace enzymů, čaj nezhnědne a nezmění původní chuť. Samozřejmě, že malé míře oxidace zabránit nelze, a to je dobře. Právě díky ní má čaj tak lahodné aroma. Jakékoli pomačkání nebo prudké zvýšení teploty čaje má za následek jeho znehodnocení.

i

Název nezískal podle barvy nálevu, ta je ostatně žlutá až žlutohnědá, ale díky přítomnosti bíle ochmýřených výhonků, které ho charakterizují. Bílý čaj chutná mimořádně jemně a lehce nasládle. Sklizeň čajovníkových lístků a pupenů je, stejně jako celý proces výroby, skutečně choulostivou záležitostí.

Čína je sice největším světovým dodavatelem bílého čaje, přesto jeho objem činí pouhé jedno procento ze všech tamních čajů. Nejpopulárnější jsou bílé čaje z provincie Fujian, výjimečně se pěstují také v Yunnanu nebo Guangxi.

Využití:

Bílý čaj je taková přírodní Popelka. Pořád se všude píše jen o jeho sourozencích - zeleném a černém čaji. A přitom právě ten bílý může světu ukázat, že v jednoduchosti je krása.

A nejen krása, ale i plný hrníček zdraví:

  • je obrovskou zásobárnou antioxidantů, čímž posiluje imunitu;
  • je považován za užitečný nástroj prevence před nástupem rakoviny a srdečních obtíží;
  • zlepšuje stav kostí, zubů a dásní;
  • snižuje krevní tlak a zamezuje ukládání cholesterolu;
  • působí proti bakteriím a virům;
  • má přímo kouzelný vliv na naši pleť. Zpomaluje její předčasné stárnutí, vyživuje ji a odstraňuje nedokonalosti;
  • zbavuje nás oteklých očí a váčků pod nimi;
  • zmírňuje premenstruační syndrom;
  • pomáhá při hubnutí;
  • zlepšuje náladu a zklidňuje mysl.

Specifikum bílého čaje je ve způsobu sběru a následného zpracování čajových lístků. Pro nejlepší kvalitu se vybírají pouze mladé lístky s drobným bílým ochlupením, které se sbírají dříve ještě ne zcela otevřené a dříve než na ně začne pražit slunce. Tak si zachovají svěží barvu i chuť. Oproti sourozencům neprobíhá u bílého čaje fermentace. Lístky se nechávají pouze přirozeně uschnout a tím v sobě uzavřou veškeré prospěšné látky. Chuť je spíše podobná zelenému typu, ovšem oproti němu je sladší a méně intenzivní. Bílý čaj velmi snadno nasává vůně a chuti svého okolí, proto na něj můžete narazit třeba ve vyuzené variantě.

i

Bílý čaj je příjemný společník ke knize či relaxu po dlouhém dni. Přesto však nesmíme zapomínat, že obsahuje kofein (i když velmi málo), proto opatrně s nadměrným popíjením například v těhotenství.

Zajímavosti:

Nejznámější odrůdy čajovníku čínského pro pěstování bílého čaje jsou Da Bai, Xiao Bai, Narcissus a Chaicha.

Jako bílý čaj je známý například indický Darjeeling v prvotřídní kvalitě, který se řadí k nejdražším čajům vůbec. Mnohem běžnější je Darjeeling černý nebo zelený. Většina bílých čajů ale pochází z Číny.

Exkluzivní bílý čaj je čínský Pai Hao Ying Zhen nebo Pai Mu Tan King. Oba čaje se vyznačují svou jemnou a osvěžující chutí. Typické pro ně také je, že se dají louhovat i vícekrát. Z jedné dávky zpravidla připravíte osm až deset nálevů. I když je tedy tento čaj v porovnání s čaji ve stejné gramáži dražší, můžete na něm takto ušetřit. Pai Mu Tan King má lístky šedozelené barvy a obsahuje velké množství chloupků. Barva čajového nálevu je nejčastěji jantarová a jeho vůně připomíná pivoňky, čímž je i pověstný.

Jako základní bílé čaje se označují čaje Shou Mee. Mají žlutou až oranžovou barvu a nasládlou chuť. Tvoří je větší placaté lístky žlutozelené až světlehnědé barvy, které zpravidla bývají hojně ochmýřené.

Dalším známým čajem je bílý Bai Xue Long, který se v překladu často označuje jako „Bílý sněžný drak“. Tento bílý čaj je typický svou žlutavou barvou, výraznou chutí a lehkou natrpklostí. Voní po bylinkách a ovoci.

Bílé čaje se často míchají i s čaji zelenými, nebo se ochucují ovocem či různým kořením. Oblíbené je dochucení růžemi, třešněmi, jahodami, jasmínem, citrusovými plody, jablky, skořicí nebo ořechy. Ochucené bílé čaje zase nabízejí pestřejší škálu chutí. Navíc si je pohodlně připravíte i doma.

Nelze najít produkty odpovídající výběru.