Bylinný čaj

Definice:

Bylinný čaj je souhrnný název pro rostlinné nálevy, například mátový čaj, konopný čaj nebo Rooibos, s výjimkou nálevu z čajovníku. Bylinné čaje jsou často připravovány pro jejich léčebné nebo preventivní účinky. Z důvodu nevyrovnaného obsahu látek v rostlinách se bylinné čaje až na výjimky (brusnice borůvka, ostružiník maliník, divizna velkokvětá a další) nedoporučují pít dlouhodobě. Obvykle stačí čerstvou nebo i sušenou část byliny (asi jedna čajová lžička (5 g) na 1 hrnek (1/4 l) čaje) zalít vřící vodou a nechat několik minut louhovat. Čaj z čerstvých bylin je silnější, protože léčivé látky v rostlině postupem času mizí a ztrácí na účinnosti. Některé druhy bylin (např. jmelí) se ale zapařit horkou vodou nedoporučují, protože působením tepla mizí značný počet jejich účinných látek. Tehdy je možno bylinu macerovat - tj. nechat ji několik hodin louhovat ve vodě studené.

Původ:

Existuje nepřeberná škála bylinných čajů – ty se dělí do svou základních skupin, a to na jednodruhové (např. lipový, kopřivový či mátový) a směsné, které jsou většinou určeny pro podporu léčby nejrůznějších neduhů. Jednodruhové bylinné čaje byly člověkem využívány od nejstarších dob k léčbě a prevenci nejrůznějších onemocnění. Účinky některých bylin jsou všeobecně známé, velké procento lidí proto při nachlazení ihned automaticky sáhne po receptu na zázvorový, lipový nebo šípkový čaj.

A od našich babiček také moc dobře víme, že kopřivový čaj zase skvěle pročistí krev, heřmánkový a meduňkový pomáhá uklidnit nervy a navodit klidný spánek, mátový podporuje trávení, šalvějový působí při kloktání proti zánětům dutiny ústní, cibulový je vynikajícím pomocníkem proti kašli, ibiškový snižuje krevní tlak a brusinky pomohou při urologických potížích.

Využití:

Byliny lze užívat samostatně nebo ve směsích. Jejich výhodou je dokonalé nakombinování potřebných účinných látek. V naší nabídce tak najdete směsi proti únavě, nachlazení, na povzbuzení, pro dobrý spánek, k relaxaci, detoxikaci, při zažívacích potížích.

i

Aby vám bylinky přinesly maximální užitek, držte se osvědčených rad:

  • Bylinné směsi popíjejte 3-4 týdny, pak udělejte sedmidenní pauzu.
  • Průduškové čaje, čaje na nachlazení a potíže s dýcháním si dejte naposledy těsně před spaním.
  • Bylinné čaje na trávení a zažívání konzumujte půl hodiny před jídlem.
  • Čaje si připravujte vždy čerstvé, bezprostředně před použitím.
  • Pokud jste těhotná nebo kojící žena, poraďte se o užívání bylinných čajů s lékařem. Totéž platí o podávání bylinných odvarů malým dětem.
  • Zajímavosti:

    Bylinkový čaj je nálev z vyluhovaných bylin. Od jednotlivých druhů můžeme očekávat uklidňující účinky, léčebné účinky pro konkrétní tělesné orgány (žlučníkový, žaludeční, urologický čaj). Mátový čaj zklidňuje sliznici trávícího traktu, lipový pomáhá při nachlazení. Doba luhování je pro účinek čaje stěžejní. Bylinky přelijeme horkou vodou a necháme ¼ hod. luhovat. Při přípravě odvaru je vaříme 5-15 min., dřevnaté ještě déle. Studený výluh připravíme luhováním bylin při pokojové teplotě po dobu 10-12 hod. Při špatném zacházení s bylinkovým čajem můžeme zcela zničit jejich účinky. Přednost dáváme volně sypanému čaji, který má větší lístky a je kvalitnější. Čaj uchováme v plechu, keramických nebo porcelánových dózách, jednoduše - uzavřené na suchém, tmavém a chladnějším místě. Pokud nám v receptu neurčí jinak, pijeme čaj obvykle před jídlem.

    Paraguayský čaj se připravuje z cesmíny paraguayské. Tradičně se srká trubičkou dole opatřenou sítkem, bombillou - a pije se z vydlabaných tykví, kalabas. Obvykle má příjemnou chuť i vůni. Obsahuje tříslovinu a kofein, ale další čajové látky jen v nevýznamném množství.

    Valašský čaj nemá s čajem příliš společného, ale stojí za zmínku, jelikož pochází z naši rodné hroudy. Připravuje se z kořalky, která se vaří v rendlíku, přidá se skořice, hřebíček a med nebo cukr.

    Zobrazení Mřížka Seznam

    2 položek

    na stránce
    Nastavit sestupný směr
    Zobrazení Mřížka Seznam

    2 položek

    na stránce
    Nastavit sestupný směr