Kopřivový čaj

Definice:

Kopřiva je jednoznačně královnou evropských bylin. Proto ji do čajových směsí rádi používáme. Má sice nenápadnou bylinnou chuť, ale popíjení čaje obsahujícího kopřivy posiluje a detoxikuje. Sušené listy a nať kopřivy je možné kombinovat jak s černým nebo zeleným čajem či Yerba Maté, tak s jinými bylinami, kořením i lyofilizovaným ovocem.

i

Kopřivové čaje prospívají trávicímu i vylučovacímu systému, mají regenerační a hojivé schopnosti.

Můžete si je připravovat k celodenní konzumaci, některé kopřivové směsi ale obsahují i povzbuzující černý čaj, který není vhodné užívat navečer.

Využití:

Připravte si čaj z kopřiv doma

Jednou z výhod kopřivového čaje je i fakt, že jej snadno připravíte přímo doma. Potřebujete k tomu jen pár listů kopřiv. Obecně se doporučuje dva šálky vody na každý šálek listů. Listy kopřivy přiveďte s vodou k varu, hned stáhněte z plamenu a nechte odpočinout přibližně 5 minut. Poté odvar sceďte a dle chuti dochuťte např. medem. Začněte tím, že ochutnáte jednu čajovou lžičku a chvilku počkáte. Pokud se nedostaví žádné nepříznivé účinky, můžete začít popíjet.

Zajímavosti:

Proč si kopřivový čaj čas od času udělat?

Pravidelná konzumace kopřivového čaje je totiž bezesporu výhodná pro naše zdraví. A důvodů je spousta:

  • Kopřivy regulují hladinu cukru v krvi.
  • Chrání před záněty a onemocněními, která s nimi souvisí. Jde třeba o cukrovku, rakovinu, obezitu nebo srdeční onemocnění. Můžou za to fytofenoly. Ty mimo jiné můžou pomoct i během léčby rakoviny, konkrétně prsu a prostaty.
  • Popíjení kopřivového čaje pomáhá i proti tvorbě otoků, třeba na nohou.
Nelze najít produkty odpovídající výběru.