Meduňkový čaj

Definice:

Meduňkový čaj z listů snižuje stres, uklidňuje, uvolňuje, zpříjemňuje spánek a zajišťuje dobré zažívání. Nově se uznávají protivirové účinky, zvláště u herpesvirů (opary). Z listů se rovněž připravuje meduňkový likér. Nať se používá v lidovém lékařství jako hypnotikum a sedativum. Používá se také jako koření. V kuchyni se pro svou citrusovou vůni za čerstva přidává do míchaných nápojů a ovocných salátů.

Původ:

i

Meduňka má původ ve Středozemí a Malé Asii. Je to rostlinka zasvěcená Dianině chrámu, staří Řekové ji už před více než dvěma tisíci let používali jako léčebný prostředek, kterému říkali „potěšení srdce“. Švýcarský lékař Paracelsus ji zase nazýval „elixírem života“, neboť věřil, že tato bylina dokáže člověka úplně postavit na nohy.

Využití:

Meduňkový čaj - zklidňující síla přírody

Meduňka, občas také nazývaná jako melissa, je bylinka, kterou měly naše babičky na zahrádkách vždy po ruce. Je neobyčejně aromatická, voní po citrusech a její svěží vůně je nezaměnitelná s ostatními. Meduňkový čaj pomáhá zklidnit, vyjasnit mysl a provoní celý byt. Používá se kromě čaje také s oblibou v kuchyni. Tvoří také nedílnou součást řady čajových směsí, ale pije se i samostatně. Příprava meduňkového čaje, stejně jako řada jiných bylinných čajů i u ní je důležité zalévání 100°C vodou, louhovat můžeme bylinu následně 5 – 10 minut. Meduňkový čaj je lahodný nejen chutí a vůní, ale je oblíbený i pro své dobré účinky na lidské zdraví.

Nelze najít produkty odpovídající výběru.