Šípkový čaj

Definice:

Šípkový čaj je bylinný čaj z plodů růže šípkové. V šípkovém čaji jsou obsaženy flavonoidy, které jsou účinnými antioxidanty. Mimo to působí antibakteriálně, má příznivý vliv na cévy, působí proti bolestem a zánětům. Tento čaj obsahuje i lykopen, který je antioxidantem s protirakovinnými účinky.

Původ:

První dochovanou zmínku o šípkovém čaji lze nalézt v mnoha herbářích z 11. století, ale ví se, že jej používali již Římané jako lék proti vzteklině a později i bylinkáři, kteří tento čaj předepisovali při infekcích, zánětech a dokonce i pro podporu paměti.

Využití:

Starší bratr růže – šípek je keřem krásným v každém ročním období. Na počátku léta kvete něžnými růžovými či bílými květy a na podzim se rozzáří jasně červenými plody. Roste na okrajích lesů, stráních, při polních cestách.

 

Co se sbírá?

Květ – lze z něj vyrobit i parfém! Můžete se inspirovat tady z Herbáře

Plod – zaměříme se hlavně na šípek – plod. Sbírá se do konce října do prvních mrazů. To v případě, když chceme šípky sušit přirozenou cestou, ne v troubě nebo sušičce. Ve videu níže můžete zjistit jakým způsobem lze připravit opravdu lahodný čaj, kromě toho, že je zdraví prospěšný, je i lahodný, můžu sama potvrdit, ale je nutné dodržet recepturu.

Na půl litru studené vody potřebujete 40 sušených rozdrcených šípků (stačí, když budou jen narušené, prasklé, aby se dobře vymacerovaly - sušené šípky jednoduše rozrušte paličkou  na maso v nádobě, kterou můžete poškrábat , nebo ve hmoždíři )

Macerujte – čili luhujte 12 hodin ve studené vodě a vše pototm svařte – zahřejte na bod varu a sceďte do hrníčku. Oslaďte medem – doporučuji med na polévkovou lžíci jen lehce konzumovat k čaji, aby se vám neuvařily prospěšné látky z medu.

Takový šípkový čaj je vitamínová bomba – vitamín C a škála vitamínů B. Takový čaj s medem chutná opravdu výborně.

 

 

Zajímavosti:

Na nastuzení je nejlepší šípkový čaj, říkávaly kdysi babičky a platí to dodnes. Můžete si ho udělat jak z čerstvého šípku, který je právě teď v nejlepší kondici, nebo ze sušeného.

Šípková růže není známa jen z pohádek. Díky vysokému obsahu vitaminů se šípky drží v pomyslné hitparádě léčivých přírodnin na předních místech. Aby ne! Jsou doslova nabité vitaminy C, B a K i karotenem, fosforem, vápníkem a draslíkem.

 

Šípkový čaj byste měli pít při krvácení dásní, paradontóze, a pokud chcete posílit imunitu a normalizovat srážlivost krve. Nespornou výhodou je i to, že se šípkový čaj může pít neomezeně celou zimu, což u většiny bylinek nebývá.

 

Šípky jsou hotovým zázrakem pro naše tělo. Brání vzniku aterosklerózy a nevhodné srážlivosti krve či zánětům v těle. Šípkový čaj působí močopudně a zabraňuje tvorbě kamenů ve vylučovací soustavě. Díky pravidelnému šálku šípkového čaje vás nebude trápit ani únava a nemoci jater či vysoký cholesterol.

Zobrazení Mřížka Seznam

1 položka

na stránce
Nastavit sestupný směr
Zobrazení Mřížka Seznam

1 položka

na stránce
Nastavit sestupný směr