Černý čaj

Definice:

Černý čaj 

Hlavní rozdíl mezi černým čajem a jeho dalšími sourozenci, bílým a zeleným, je ve zpracování lístků. Platí, že u všech variant se opatrně a nejlépe ručně sklízí jen ty nejkvalitnější, ovšem jen v případě černého čaje u nich následně při sušení dochází k úplné fermentaci (oxidaci). To má za následek ztmavnutí barvy lístků a výrazně odlišnou barvu, vůni i chuť výsledného nálevu.

Původ:

Historie černého čaje není kupodivu tak dlouhá. První zmínky přichází z Číny až ke konci 16. století. Legenda praví, že za vznikem černého čaje stojí armáda procházející čínskou provincií Fujian. Vojáci obsadili továrnu na výrobu zeleného čaje a oolongu a během svého pobytu nechali veškerou zásobu čajových lístků uschnout na slunci. Když poté armáda z továrny odešla a provoz výrobny se měl opětovně spustit, bylo dělníkům líto zásoby čaje vyhodit. Proto zkusili tmavé a zcela vysušené lístky ochutnat a tak vznikl černý čaj.

V dnešní době existuje nepřeberné množství variant tohoto nápoje. Odlišují se původem (Assam, popř. Darjeeling z Indie či typický cejlonský a turecký černý čaj) nebo doplněnou příchutí. Zde je vzorovým představitelem populární Earl Grey obohacený bergamotem. Tak jako tak je černá verze čaje nejoblíbenější, jeho podíl na čajovém trhu činí údajně až 75 procent.

Černý čaj si vybavíme jako typického zástupce všech čajů. Je to nejspíš proto, že byl v Evropě dlouhou dobu jediným známým čajem. Všechny ostatní po cestě lodí ztrácely aroma i barvu. Černý čaj je díky fermentaci „zakonzervován“ a snáze přečká náročný transport. Zvýšená poptávka po černém čaji vedla v zemích jeho původu samozřejmě k vyšší produkci. Historické prameny mluví o polovině 17 století, kdy světové plantáže začaly dodávat světu více fermentovaného čaje.

i

Nejslavnější černé čaje pocházejí z indického Darjeelingu nebo Assamu. Špičková je také produkce Srí Lanky, stranou rozhodně nestojí ani Čína a Japonsko. Podle barvy nálevu černému čaji říkají červený. A ačkoli tamní obyvatelé jejich chuti zrovna nehoví, patří obě asijské země k vývozcům černých čajů mimořádné jakosti. Na trhu je také řada černých čajů z Keni nebo Zimbabwe.

Využití:

Benefity černého čaje:

  • Mladistvá pokožka a hezčí vlasy. V černém čaji jsou zastoupeny látky, které prospívají pokožce i vlasům.
  • Oteklé oči a tmavé kruhy. Oteklých očí a tmavých kruhů pod očima se zbavíte přiložením vlhkých čajových sáčků pod oči. Ještě před aplikací na pleť je však dejte do chladničky. Poté nechte působit přibližně 15 minut.
  • Padání vlasů. Trápí vás vypadávající vlasy a roztřepené konečky vlasů? V tom případě zalijte 3 sáčky čaje přibližně 0,6-0,8 l. vody a nechte louhovat. Vlažným odvarem pak vlasy opláchněte a zabalte do ručníku. Tento tip je vhodný spíše pro tmavší vlasy, protože po použití černého čaje přirozeně ztmavnou.
  • Hydratace pokožky. Pokud chcete pleť hydratovat a dodat jí živiny, nalijte odvar z černého čaje do láhve s rozprašovačem a nastříkejte na pokožku. Neoplachujte.
  • Suché rty. Hydrataci lze suchým rtům dodat použitím teplých čajových sáčků. Jednoduše nimi rty “drhněte” po dobu 5-ti minut, neoplachujte.
  • Drobné popáleniny nebo bodnutí hmyzem. Drobné popáleniny, svědění i otoky způsobené bodnutím hmyzu lze eliminovat následovně: 4 čajové sáčky louhujte ve 4 dcl vody. Po vychladnutí do odvaru namočte vatový tampon a pravidelně nanášejte na postižené místo. Tento tip využijte i tehdy, pokud máte zarudlou pokožku od nepřiměřeného opalování, popřípadě po holení.
  • Koupel nohou. Potí se vám nohy? Vyzkoušejte koupel nohou v černém čaji. Obsažené látky mají antibakteriální a protiplísňové účinky.

Zajímavosti:

i

V současné době je známo asi 400 různých látek, které jsou obsaženy v čajovém listě, jsou označovány jako účinné látky. Čajový list obsahuje hlavně: kofein, polyfenoly (taniny), flavanoly, flavonoidy, theofylin a theobromin (příbuzné kofeinu), tuk, vosky, saponiny, éterické oleje, karoten, vitaminy C, B1, B2, B5, B10, B12, E. K, enzymy, železité sloučeniny, K, F, Na, Ca, Cu, Ni, Zn, stopové prvky a mnoho dalších.

Černé čaje jsou oxidované a tímto procesem se zničí většina vitamínů obsažených v čajovém listě. Prospěšné minerály a třísloviny však zůstávají. Obsah polyfenolů se liší podle druhů čaje. Díky těmto látkám působí čaj velmi prospěšně – působí preventivně proti vzniku rakoviny, kardiovaskulárních chorob, infekce, zubnímu kazu a mnoha dalším obtížím. Polyfenoly (třísloviny) se vyskytují ve všech pravých čajích a způsobují jejich lehce hořkou svíravou chuť a charakteristickou vůni. Po požití jsou absorbovány do různých orgánů. Jsou výbornými antioxidanty. Třísloviny mají protizánětlivý účinek, zklidňují žaludek a střeva, léčí sliznice dýchacích cest při nachlazení. Theofylin povzbuzuje krevní oběh a uvolňuje svalové křeče. Tvorbě zubního kazu zabraňuje přítomný fluor.

Klasifikace černého čaje - rozdělení čajů.

Černý čaj se dělí na listový, zlomkový (Broken), drcený (Fannings) a práškový (Dust). V Indii, na Srí Lance a v Keni se k rozlišení kvality používá ustálené písmenkové názvosloví:

Označení kvality listu pro celolistové čaje:

SFTGFOP 1: Special Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe - je nejkvalitnější jemnolistý čaj, vyráběný v Darjeelingu, při sklizni se sbírají pouze první dva lístky a pupen.

FTGFOP 1: Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe -je čaj špičkové kvality s menším obsahem bílých pupenů – tipů z oblastí Darjeeling a Assam.

TGFOP/TGFOP 1: Tippy Golden Flowery Orange Pekoe - je hlavní druh, tento čaj pochází z Darjeelingu a Assamu.

GFOP 1: Golden Flowery Orange Pekoe - je špičkový čaj z plantáží v Keni, kde se vyrábějí čaje s pupeny – tipy. V Indii je méně běžný.

FOP/FOP 1: Flowery Orange Pekoe - je druhá sorta. Indický černý čaj je charakteristický dlouhými listy, s malým množstvím pupenů, částečně dřevnatých.

OP: Orange Pekoe - je hlavně čaj původem z Cejlonu a Jávy s dlouhými vláknitými listy, bez pupenů. Jeho název pochází z holandského slova „Oranje“ podle královského rodu oranžského a čínského „Pekoe“, bílý vlas.

PS: Pekoe Souchong

Označení kvality listu pro čaje drcené (Broken):

FTGFBOP: Fine Tippy Golden Flowery Broken Orange Pekoe

TGFBOP: Tippy Golden Flowery Broken Orange Pekoe

STGBOP: Special Tippy Golden Broken Orange Pekoe

TGBOP: Tippy Golden Broken Orange Pekoe

GFBOP: Golden Flowery Broken Orange Pekoe

GBOP: Golden Broken Orange Pekoe

FBOP: Flowery Broken Orange Pekoe

BOP: Broken Orange Pekoe - je zejména čaj z níže položených oblastí Cejlonu, jehož lístky se drtí speciální metodou.

BP: Broken Orange

BPS: Broken Pekoe Souchong

Označení kvality listu pro čaje drťovité (Fannings) a práškovité (Dust):

TGFOF: Fine Tippy Golden Flowery Orange Fannings

TGBOPF: Tippy Golden Broken Orange Pekoe Fannings

FBOPF: Flowery Broken Orange Pekoe Fannings

BOPF: Broken Orange Pekoe Fannings

OF: Orange Fannings

PF: Pekoe Fannings

BOPD: Broken Orange Pekoe Dust

Jiné zkratky pro označování čajů:

DJ a číslo: Označení registrované várky u čaje z Darjeeling

FF: First Flush, jarní sklizeň

SF: Second Flush, letní sklizeň

TF: Third Flush, podzimní sklizeň

SK: registrovaná várka čajů ze Sikkimu

Ex.: Extra, označení nejvybranější kvality

I nebo 1: Imperial, označení nejvybranější kvality

Zobrazení Mřížka Seznam

Produkty 1-24 z 33

Stránka
na stránce
Nastavit sestupný směr
Zobrazení Mřížka Seznam

Produkty 1-24 z 33

Stránka
na stránce
Nastavit sestupný směr