Černý čaj

Definice:

Černý čaj je čaj, který prochází delší oxidací než zelený čaj, oolong (polozelený) nebo bílý čaj. Ale všechny tyto typy jsou vyráběny z lístků Camellia sinensis. Černý čaj má silnější vůni než ostatní méně oxidované čaje. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj, který více vystihuje barvu čaje.

Původ:

Černý čaj si vybavíme jako typického zástupce všech čajů. Je to nejspíš proto, že byl v Evropě dlouhou dobu jediným známým čajem. Všechny ostatní po cestě lodí ztrácely aroma i barvu. Černý čaj je díky fermentaci „zakonzervován“ a snáze přečká náročný transport. Zvýšená poptávka po černém čaji vedla v zemích jeho původu samozřejmě k vyšší produkci. Historické prameny mluví o polovině 17 století, kdy světové plantáže začaly dodávat světu více fermentovaného čaje.

i

Nejslavnější černé čaje pocházejí z indického Darjeelingu nebo Assamu. Špičková je také produkce Srí Lanky, stranou rozhodně nestojí ani Čína a Japonsko. Podle barvy nálevu černému čaji říkají červený. A ačkoli tamní obyvatelé jejich chuti zrovna nehoví, patří obě asijské země k vývozcům černých čajů mimořádné jakosti. Na trhu je také řada černých čajů z Keni nebo Zimbabwe.

Využití:

Benefity černého čaje:

  • Mladistvá pokožka a hezčí vlasy. V černém čaji jsou zastoupeny látky, které prospívají pokožce i vlasům.
  • Oteklé oči a tmavé kruhy. Oteklých očí a tmavých kruhů pod očima se zbavíte přiložením vlhkých čajových sáčků pod oči. Ještě před aplikací na pleť je však dejte do chladničky. Poté nechte působit přibližně 15 minut.
  • Padání vlasů. Trápí vás vypadávající vlasy a roztřepené konečky vlasů? V tom případě zalijte 3 sáčky čaje přibližně 0,6-0,8 l. vody a nechte louhovat. Vlažným odvarem pak vlasy opláchněte a zabalte do ručníku. Tento tip je vhodný spíše pro tmavší vlasy, protože po použití černého čaje přirozeně ztmavnou.
  • Hydratace pokožky. Pokud chcete pleť hydratovat a dodat jí živiny, nalijte odvar z černého čaje do láhve s rozprašovačem a nastříkejte na pokožku. Neoplachujte.
  • Suché rty. Hydrataci lze suchým rtům dodat použitím teplých čajových sáčků. Jednoduše nimi rty “drhněte” po dobu 5-ti minut, neoplachujte.
  • Drobné popáleniny nebo bodnutí hmyzem. Drobné popáleniny, svědění i otoky způsobené bodnutím hmyzu lze eliminovat následovně: 4 čajové sáčky louhujte ve 4 dcl vody. Po vychladnutí do odvaru namočte vatový tampon a pravidelně nanášejte na postižené místo. Tento tip využijte i tehdy, pokud máte zarudlou pokožku od nepřiměřeného opalování, popřípadě po holení.
  • Koupel nohou. Potí se vám nohy? Vyzkoušejte koupel nohou v černém čaji. Obsažené látky mají antibakteriální a protiplísňové účinky.

Zajímavosti:

i

V současné době je známo asi 400 různých látek, které jsou obsaženy v čajovém listě, jsou označovány jako účinné látky. Čajový list obsahuje hlavně: kofein, polyfenoly (taniny), flavanoly, flavonoidy, theofylin a theobromin (příbuzné kofeinu), tuk, vosky, saponiny, éterické oleje, karoten, vitaminy C, B1, B2, B5, B10, B12, E. K, enzymy, železité sloučeniny, K, F, Na, Ca, Cu, Ni, Zn, stopové prvky a mnoho dalších.

Černé čaje jsou oxidované a tímto procesem se zničí většina vitamínů obsažených v čajovém listě. Prospěšné minerály a třísloviny však zůstávají. Obsah polyfenolů se liší podle druhů čaje. Díky těmto látkám působí čaj velmi prospěšně – působí preventivně proti vzniku rakoviny, kardiovaskulárních chorob, infekce, zubnímu kazu a mnoha dalším obtížím. Polyfenoly (třísloviny) se vyskytují ve všech pravých čajích a způsobují jejich lehce hořkou svíravou chuť a charakteristickou vůni. Po požití jsou absorbovány do různých orgánů. Jsou výbornými antioxidanty. Třísloviny mají protizánětlivý účinek, zklidňují žaludek a střeva, léčí sliznice dýchacích cest při nachlazení. Theofylin povzbuzuje krevní oběh a uvolňuje svalové křeče. Tvorbě zubního kazu zabraňuje přítomný fluor.

Klasifikace černého čaje - rozdělení čajů.

Černý čaj se dělí na listový, zlomkový (Broken), drcený (Fannings) a práškový (Dust). V Indii, na Srí Lance a v Keni se k rozlišení kvality používá ustálené písmenkové názvosloví:

Označení kvality listu pro celolistové čaje:

SFTGFOP 1: Special Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe - je nejkvalitnější jemnolistý čaj, vyráběný v Darjeelingu, při sklizni se sbírají pouze první dva lístky a pupen.

FTGFOP 1: Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe -je čaj špičkové kvality s menším obsahem bílých pupenů – tipů z oblastí Darjeeling a Assam.

TGFOP/TGFOP 1: Tippy Golden Flowery Orange Pekoe - je hlavní druh, tento čaj pochází z Darjeelingu a Assamu.

GFOP 1: Golden Flowery Orange Pekoe - je špičkový čaj z plantáží v Keni, kde se vyrábějí čaje s pupeny – tipy. V Indii je méně běžný.

FOP/FOP 1: Flowery Orange Pekoe - je druhá sorta. Indický černý čaj je charakteristický dlouhými listy, s malým množstvím pupenů, částečně dřevnatých.

OP: Orange Pekoe - je hlavně čaj původem z Cejlonu a Jávy s dlouhými vláknitými listy, bez pupenů. Jeho název pochází z holandského slova „Oranje“ podle královského rodu oranžského a čínského „Pekoe“, bílý vlas.

PS: Pekoe Souchong

Označení kvality listu pro čaje drcené (Broken):

FTGFBOP: Fine Tippy Golden Flowery Broken Orange Pekoe

TGFBOP: Tippy Golden Flowery Broken Orange Pekoe

STGBOP: Special Tippy Golden Broken Orange Pekoe

TGBOP: Tippy Golden Broken Orange Pekoe

GFBOP: Golden Flowery Broken Orange Pekoe

GBOP: Golden Broken Orange Pekoe

FBOP: Flowery Broken Orange Pekoe

BOP: Broken Orange Pekoe - je zejména čaj z níže položených oblastí Cejlonu, jehož lístky se drtí speciální metodou.

BP: Broken Orange

BPS: Broken Pekoe Souchong

Označení kvality listu pro čaje drťovité (Fannings) a práškovité (Dust):

TGFOF: Fine Tippy Golden Flowery Orange Fannings

TGBOPF: Tippy Golden Broken Orange Pekoe Fannings

FBOPF: Flowery Broken Orange Pekoe Fannings

BOPF: Broken Orange Pekoe Fannings

OF: Orange Fannings

PF: Pekoe Fannings

BOPD: Broken Orange Pekoe Dust

Jiné zkratky pro označování čajů:

DJ a číslo: Označení registrované várky u čaje z Darjeeling

FF: First Flush, jarní sklizeň

SF: Second Flush, letní sklizeň

TF: Third Flush, podzimní sklizeň

SK: registrovaná várka čajů ze Sikkimu

Ex.: Extra, označení nejvybranější kvality

I nebo 1: Imperial, označení nejvybranější kvality

Nelze najít produkty odpovídající výběru.