Funkční čaj

Definice:

Funkční čaje jsou správnou volbou pro všechny, kteří rádi řeší své obtíže nejprve přírodní cestou, vycházejí totiž z tradičních bylin, jejichž účinky na naše zdraví jsou známy již po staletí.

Původ:

Rudolf Anders a Eugen Nisslé, dva angažovaní spolupracovníci podniku, zavádějí na trh s čajem průkopnickou inovaci: poprvé prodávají smíchaný a v dozách balený čaj. V první světové válce zásobuje TEEKANNE vojáky a civilisty chutnými, lehce slazenými porcemi čaje v pytlících. Tzv. "čajové bomby" byly předchůdci nálevového sáčku a byly zhotovovány ještě ručně.

První navržený stroj na výrobu nálevových sáčků ze Saska

Saský podnik staví vlastní, Adolfem Ramboldem navržený stroj na výrobu nálevových sáčků, který na celosvětovém trhu sklízí velký úspěch. V jedné minutě může tento stroj vyrobit zcela automaticky 35 čajových sáčků z obvazoviny - a tímto přichází první TEEKANNE nálevový sáček na trh.

Využití:

Blahodárné účinky bylinných čajů bývají mnohdy nedoceněné. Jsou to právě byliny, které jsou léty prověřenými medikamenty, jež spolehlivě pomáhají od celé řady onemocnění.

i

Následky nachlazení zmírňují průduškové funkční čaje a čaje na nachlazení. Od trávicích potíží pomáhají žlučníkové a žaludeční funkční čaje a pro detoxikaci organismu jsou vhodné čistící čaje.

Zajímavosti:

Moderní analytické metody identifikují stále větší počet látek obsažených v čaji. Do současnosti jich bylo odhaleno již více než 400. Nejdůležitější jsou polyfenoly (dříve nazývané taniny), které tvoří zhruba 30% látek, a kofein, který tvoří zhruba 5%. Další látky: základní oleje, stopové prvky, minerály, enzymy, aminokyseliny, vitamíny, fluorid a mnohé další. Zatímco některé z těchto látek v čaji zůstávají, když jsou lístky zpracovány do bílého, žlutého či černého čaje nebo oolongu, některé z polyfenolů se mění a vznikají nové látky. Vytvářejí se nové složky katechinu, rozvíjejí se pigmenty a mění se příchutě. Nejvyšší úrovně katechinu, zejména epigallokatechin gallát, který mnozí autoři identifikovali jako důležitý antioxidant, lze nalézt v zeleném a bílém čaji, protože mají nejnižší stupně konverze do pigmentů a jiných aktivních látek.

Co dělá z čaje tak zdravý nápoj?

Je to právě zjevná interakce mezi mnoha aktivními látkami v čaji, jež společně s polyfenoly stimuluje kofein a zároveň chrání tělo proti škodám, které způsobuje každodenní život. To platí zejména v případě, že čaj pijeme pravidelně.

Co jsou to antioxidanty a jak fungují?

Antioxidanty zachycují škodlivé „volné radikály" v těle. Volné radikály vznikají v průběhu metabolismu v organismu a také v situacích, kdy je tělo vystaveno škodlivým vlivům životního prostředí, tabákovému kouři a UV záření. Nejsou-li zachyceny, mohou způsobit poškození těla a DNA a mohou také způsobit rozvoj rakoviny. Antioxidanty jsou pro lidské tělo přínosné mnoha způsoby, například tím, že posilují imunitní systém, pomáhají předcházet cévním onemocněním a vysokému krevnímu tlaku, chrání pokožku před poškozením a kazy, snižují riziko vzniku rakoviny a dokonce i zpomalují proces stárnutí v buňkách.

Zobrazení Mřížka Seznam

2 položek

na stránce
Nastavit sestupný směr
Zobrazení Mřížka Seznam

2 položek

na stránce
Nastavit sestupný směr