Ovocný čaj

Definice:

Ovocný čaj neobsahuje kofein, proto ho lze konzumovat kdykoli během dne a je vhodný pro všechny věkové kategorie. Jelikož se složen z ovoce a bylin, obsahuje řadu vitamínů a minerálních látek a má tak pozitivní vliv na trávení, podporuje imunitu a funkci cévní soustavy.

Původ:

Na počátku 80 let si barevné směsi složené z kousků ovoce našly cestu do čajoven. Bez kofeinu nebo hořkých látek, zdravé, levné a chutné nápoje rychle získaly novou klientelu. Tyto mnohostranné výtvory se rychle zařadily do rodiny čajů. Univerzálnost ovocných čajů si získala velký podíl spotřebitelů. Koncentrovaný, chladný nebo ledový ovocný čaj je skutečným zážitkem. Může se podávat chlazený s minerální vodou nebo šumivým vínem. Hlavními složkami ovocné čajové směsi bývají jemné, sladké kousky jablek, ovocná šípková slupka a svěží, pikantní květ ibišku. Na trhu je téměř neomezený výběr ovocných variant. Téměř všechny druhy zeleniny, ovoce, koření nebo bylin mohou být použity ať už jako vločky, květy nebo kousky, a vedle chuti také hrají důležitou roli ve vzhledu čaje.

Využití:

Účinky ovocných čajů

Účinky ovocných čajů jsou velmi rozmanité, jelikož i jejich nabídku tvoří široká škála produktů. Konkrétní účinky se vždy odvíjejí od použitého ovoce. Pro mnoho konzumentů je velkou předností těchto čajů, že neobsahují žádný kofein ani jiné povzbuzující látky. Hodí se tak opravdu pro každého.

i

Ovocné čaje jsou určené na každodenní pití a jejich účinky ocení každý. Podávají se jako teplé i vychlazené. Horký šálek čaje je pak báječnou prevencí před chřipkou, nachlazením i před dalšími případnými onemocněními.

Každé ovoce obsahuje vitamín C, takže jsou ovocné čaje bohaté i na něj. Na druhou stranu, pokud čaj zalijete horkou vodou, tak ta prospěšné látky výrazně utlumí. Ovocné čaje také představují báječný doplněk do pravidelného pitného režimu z důvodu, že neobsahují žádné kalorie. Dají se konzumovat například spolu s bylinnými a rostlinnými čaji, nebo jako alternativa k neperlivé vodě. Vhodné jsou jako horké i vychlazené. Ty přijdou vhod během teplých letních dnů.

Na co si dát při pití ovocných čajů pozor

Všichni alergici by si v případě pití ovocných čajů měli dát pozor na případné alergické reakce. Jelikož čaje tvoří vždy několik přírodních ingrediencí, alergie se u nich vyvine a projeví snáze než například u černých nebo zelených čajů. Dále Mendelova univerzita v Brně uvádí, že rizikem je pití vychlazeného oslazeného čaje, který se nechá odstát po delší dobu. Dlouhodobé pití ovocných čajů také může způsobit překyselení organismu, proto se doporučuje jejich konzumaci střídat spolu s dalšími druhými čajů a s dalšími nápoji. Nekvalitní ovocné čaje často obsahují aromata a konzervanty, které mohou rovněž nepříznivě zatěžovat náš organismus.

Základní složky ovocných čajů

Ovocné čaje tvoří několik ingrediencí, které jsou u sypaných čajů dobře rozpoznatelné. U čajů porcovaných se musíte řídit tím, co je uvedeno na jejich obalu. Mezi základní ingredience patří například květ ibišku, sušené šípky, sušená jablka, citronová a pomerančová kůra, různé lesní plody, jahody, hrušky nebo brusinky. Z koření se často využívá skořice, lékořice a dále jsou oblíbené i různé bylinky jako třeba máta.

  • Květy ibišku propůjčí ovocnému čaji sytou červenou barvu a také lehce kyselou chuť. Ovocné čaje s ibiškem tvoří naprostou většinu nabídky. Pokud vám ale nevyhovují, můžete samozřejmě vyzkoušet čaj bez ibišku, který bude o poznání jemnější.
  • Plody šípku jsou v ovocném čaji významným zdrojem vitamínu C, takže působí jako prevence proti infekcím, dále zpevňující cévy a pomáhají od bolestí žil, zlepšují okysličení organismu, podporují psychickou odolnost a zasluhují se o pevné nervy nebo stimulují potenci. Samotný šípkový čaj si bez problémů připravíte také doma, a to tak, že vezmete čerstvé nebo usušené šípky, zalijete je vodou a přivedete k varu. Alespoň 5 minut čaj vaříte a poté přecedíte přes jemné sítko, díky kterému nezůstane v čaji žádné chmýří.
  • Sušená pomerančová nebo citronová kůra dodává čaji mírně hořkou příchuť a svěžest. Čaj díky těmto dvěma ingrediencím nevoní tak sladce.
  • Sušená jablka čaj mírně osladí a vyrovnávají tak kyselost ibišku. Kromě vitamínu C obsahují také vitamíny A nebo E, vápník, draslík, železo nebo hořčík. Podporují detoxikaci organismu nebo snižují hladinu cholesterolu.
  • Další složky ovocných čajů jsou velmi variabilní. Lesní plody jsou obecně výbornými antioxidanty, skořice zase zlepšuje trávení, pomáhá při nevolnosti nebo i na nachlazení. Účinky jednotlivých ovocných čajů jsou tedy individuální a odvíjejí se od konkrétního složení.

Zajímavosti:

Domácí ovocné čaje jsou skvělou alternativou nejrůznějších komerčně vyráběných čajů a džusů. Za ty opravdu kvalitní si v obchodě pěkně připlatíte. Přitom stačí domácí jablka a hrušky, které doplníte dalším ovocem a trochou koření a získáte kvalitní nápoj jemné chuti. Konzumovat ho můžete rovnou nebo zavařit a po celou zimu mít po ruce zdravou dobrotu. Nejznámější klasikou na přípravu chutného nápoje je jablečný kompot, který vám možná vařila i babička. Asi 0,5 kg jablíček oloupejte, nakrájejte na kousky a pokapejte citrónovou šťávou. Dejte do hrnce a zalijte vodou tak, aby byla ponořená. Přidejte trochu kůry z chemicky neošetřeného citrónu, třtinový cukr (záleží na sladkosti jablíček, když vyberete sladší, tak se bez cukru klidně obejdete), celou skořici a hřebíček. Vařte asi 5 minut, aby jablíčka zůstala pevná a nerozpadala se. Jablečný kompot se hodí jako lehká svačinka plná tekutin a vlákniny, pít se dá i samotná šťáva.

Domácí ovocný čaj pro chvíle pohody

Netradiční teplý nápoj pro návštěvu i rodinu vytvoříte během chvilku z ovoce, které máte právě po ruce. Jemně pokrájené ovoce jednoduše přelijte vroucí vodou a nechte 5 minut vylouhovat. Zužitkovat takto můžete i samotné slupky z jablek, zbylé třeba po přípravě závinu. Je-li ovoce červené (jablka se slupkou, jahody, maliny nebo brusinky), bude čaj krásně barevný. Čaje z méně barevného ovoce budou mít lehce zlatavý nádech, avšak každý ovocný čaj bude velmi příjemně vonět. Vylouhované ovoce určitě nevyhazujte, ale klidně je podávejte spolu s čajem. Vynikající a osvědčenou kombinací je například jablko se skořicí, hruška s hřebíčkem a skořicí, jablko s pomerančem či mandarinkou nebo pomeranč se zázvorem.

Nelze najít produkty odpovídající výběru.