Sypaný čaj

Definice:

Čaj sypaný je čistým produktem bez chemické úpravy a umělých přísad. Vyžaduje delší čas na přípravu, jeho degustace je spojena více s rozjímáním, meditací, zamyšlením. Důvodem jeho vzniku byl právě stále více pulzující chod života. 

Původ:

Všechny pravé sypané čaje pochází z jedné rostliny, kterou je Čajovník čínský. Ta je známa ve dvou varietách: Camelia sinensis var. sinensis a Cemalia Sinensis var. assamica; a dále v nesčetně velkém množství kultivarů, které jsou šlechtěny za účelem pěstování žádoucích druhů (např. z hlediska jejich odolnosti vůči vnějším vlivům nebo specifického vzhledu čajových listů). Ze dvou výše uvedených variet se uvádí, že druhá zmíněná v sobě obsahuje více kofeinu. Velkou zajímavostí je název rostliny. Čajovník čínský neboli Camelia Sinensis nese příjmení českého botanika Jiřího Kamela. Jeho polatinštěným jménem rostlinu pojmenoval John Ray, čímž Jiřímu vzdal poctu za přínos světové botanice.

Využití: 

Jak poznat kvalitní sypaný čaj

Samozřejmě. Vždy si někdo vystačí s rychlým vylouhováním pytlíku s čajem a možná kapkou něčeho ostřejšího. Na druhou však milovníci dobrého čaje po celé Zemi naznačují, že naučit se vykřesat skutečné uspokojení z šálku dobrého čaje není vůbec až tak obtížné, jak by se neškolenému jazyku mohlo zdát. Stačí se seznámit s tím, čemu máme věnovat pozornost, a na co se při samotném pití sypané čaje zaměřit.

Zkoumejte tvar a vzhled čajových lístků

V prvé řadě je samozřejmě dobré vědět, že cesta k opravdovému požitku z dobrého čaje začíná o poznání dříve, než  takříkajíc postavíme vodu na sporák. Opravdoví znalci čaje totiž minimálně stejnou, nebo někdy možná i větší, pozornost věnují již samotnému vzhledu čajových lístků. Ve vzhledu čajových listů můžeme velmi snadno získat představu o kvalitě sypaného čaje jako takového.

Kvalitní čaj potřebuje kvalitní vodu a přípravu

Samozřejmostí by mělo být nepochybně také co možná nejpřesnější dodržení doporučeného postupu. Po jeho zvládnutí můžeme postupně začít experimentovat jak s teplotou vody, dobou louhování či typem použité vody tak, abychom získali sypaný čaj vlastností, jež nám nejvíce vyhovují.

Máme-li již přípravu  čaje úspěšně za sebou, pak máme prostor pro to, abychom se důkladně seznámili s barvou nálevu. I ta je totiž důležitou součástí čaje, a zároveň jednou z dimenzí, v níž se ukazuje jeho krása i kvalita.  Proto se také velice často můžeme setkat s názorem, že skutečně vychutnat si čaj můžeme pouze tehdy, pokud jej servírujeme v šálku bílé barvy, či rovnou v průhledném skle – jedině tak si totiž můžeme udělat co nejpřesnější představu o jeho zabarvení.V této souvislosti pak dodejme, že většinou temnější barva nálevu odkazuje k plnější chuti, podobně také sediment na dně šálku může ukazovat na použití méně kvalitního čaje. Což ale není vždy pravidlem! Například u některých japonských zelených čajů.

V případě, že se budeme striktně držet čínské čajové tradice, pak je třeba zdůraznit, že vůně čaje je stejně důležitá jako jeho chut'. Nakonec i proto se například na Taiwanu můžeme v čajovnách setkat se speciální šálky na čaj, jež umožňují vůni čaje uchovat až do poslední chvíle. Snažte se pozvolna všímat vůně vašeho čaje, a brzy zjistíte, že váš vztah k tomuto nápoji získá docela jiný rozměr.

Zajímavosti: 

Jak se původně sypaný čaj připravoval?

První varianty přípravy čaje byly prakticky oproštěné od všech současných zásad, které v průběhu čaje víceméně dodržujeme. Čajové lístky se vařily v kotlících nad ohněm, což udržovalo čaj teplý i během popíjení. Postupem času se na přípravu čaje začaly klást větší nároky, což vedlo ke vzniku nejprve misce podobné současnému chawanu (slouží pro přípravu japonského práškového čaje matcha) a později k jeho úpravě na misku s pokličkou nazývanou gaiwan nebo také zhong. Čajová konvice, čajník, vznikla až v 16 stol. a jejím předobrazem byly čínské porcelánové konvice určené původně k servírování vína.

Do jakých forem se příprava čaje vyvíjela?

Příprava čaje se stávala více a více sofistikovaná a mistrné formy práce s čajem krásně ilustrují např. japonský čajový obřad Čanoju, čínský obřad Cong Fu Cha nebo korejský čajový obřad zvaný Darye. Tyto metody nejsou použitelné pro běžnou přípravu čaje a každý obřad je odrazem života dané kultury, hodnot lidí a jejich přístupu k čaji a životu. Současná doba ale zahrnuje nespočet dalších možností, jak si připravit čaj, od jednoduchých a časově nenáročných způsobů až po způsoby hraničící s obřadními způsoby. Jedná se např. o způsoby přípravy čaje poplatné určité kultuře nebo vycházející z lásky k čaji a práci s ním – zde největší výstavní plochu představuje každoročně pořádaná celosvětová soutěž Tea Masters Cup, kde jednotliví účastníci mají možnost představit své umění ve čtyřech disciplínách – 1) tvorby čajové mixologie, 2) tvorby menu čaje s jídlem, 3) přípravy čistého nálevu a 4) čajové degustace testující schopnost rozpoznat jednotlivé čaje na základě vonných a chuťových charakteristik nálevu.

Jak si připravit šálek dobrého čaje?

Abyste si mohli připravit šálek lahodného sypaného čaje, nemusíte být čajovým mistrem. Stačí se řídit několika základními pravidly a zjistíte, že i po ránu si lze rychle připravit nejen sáčkový, ale také kvalitní sypaný čaj.

Zobrazení Mřížka Seznam

Produkty 1-24 z 46

Stránka
na stránce
Nastavit sestupný směr
Zobrazení Mřížka Seznam

Produkty 1-24 z 46

Stránka
na stránce
Nastavit sestupný směr